13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGorjenii lupta impotriva tuberculozei cu gem si ciorba de rosii

Gorjenii lupta impotriva tuberculozei cu gem si ciorba de rosii

Ziua de 24 martie a fost declarata Ziua mondiala de lupta impotriva tuberculozei. In acest an, tema actiunii o reprezinta accesul echitabil la serviciile TBC pentru toti cei care sufera de aceasta boala, fie ei bogati sau saraci. Romania se situeaza pe primul loc in Europa, in ceea ce priveste incidenta bolii,121 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar in Gorj numai in primele doua luni ale anului au fost inregistrate 92 de cazuri de TBC. La nivel judetean, lupta impotriva acestei boli s-a materializat doar prin organizarea unui simpozion intre cadrele medicale de specialitate. Pentru bolnavi, aceasta zi nu a adus nimic nou.

Sanatoriul Dobrita este locul prin care trec aproape toti bolnavii de tuberculoza depistati in Gorj. Aici se presupune ca ii asteapta conditii prielnice pentru tratarea bolii. Cu citeva zile inainte de Ziua mondiala impotriva tuberculozei, meniul bolnavilor din aceasta unitate sanitara arata in felul urmator: la micul dejun – ceai, margarina si gem, iar la prinz -mincare de cartofi si ciorba de rosii, asta in conditiile in care o alimentatie bogata in lipide este un lucru de baza pentru tratarea bolii. Contravaloarea a trei mese pe zi pentru fiecare bolnav este de 65.000 de lei, dar numai pe hirtie, pentru ca in realitate personalul spitalului reuseste cu greu sa imparta intre hrana si medicamente fondurile primite. Anul acesta, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a alocat resurse financiare mai mari cu 88% fata de anul precedent, dar in primele trei luni banii au fost cheltuiti aproape in totalitate.

Sanatoriul este ticsit de bolnavi, 307 din cele 315 paturi fiind ocupate. De la inceputul anului s-au facut 900 de internari, iar legea prevede un maximum de 1.600 pe an. „In aceste conditii, in cea de-a doua jumatate a anului n-ar fi exclus sa ne inchidem portile. Daca primim mai multi bolnavi incalcam legea. Pina la urma, se va gasi probabil o solutie, ca doar n-o sa lasam bolnavii in strada“, a spus doctorul Daniel Puscu, medic pneumoftiziolog.

Internari cu ajutorul politiei

A incalca legea a devenit un lucru obisnuit pentru medicii de la Sanatoriul Dobrita. Ei fac asta aproape zilnic. „Legea spune ca un bolnav trebuie sa stea la noi, in medie, 29 de zile. La formele de boala cu care vin pacientii, acest lucru este imposibil. Ar insemna condamnarea la moarte. Pe unii trebuie sa-i tinem si cite patru luni, iar asta se reflecta in costuri“, a spus Maria Bracaci, directoarea Sanatoriului Dobrita.Tuberculoza este o boala care afecteaza in general persoane cu un nivel de trai scazut, care locuiesc in mizerie si pentru care hrana nu este o obisnuinta zilnica. In aceste conditii, nici vizitele la medic nu sint prea dese, iar cei mai multi dintre bolnavi descopera foarte tirziu ca au contractat aceasta boala, intre timp ei fiind un pericol pentru cei din jur. De multe ori, desi au aflat ca au TBC, unii dintre bolnavi refuza sa se interneze sau sa urmeze un tratament medicamentos.

Doctorita Maria Popescu, de la Dispensarul TBC din Tirgu Jiu isi aminteste ca au existat cazuri cind a fost nevoie de interventia politiei pentru a-i duce la sanatoriu pe unii dintre cei descoperiti cu tuberculoza: „Erau oameni care traiau in bordeie de pamint, cite sapte-opt persoane intr-o incapere. Altii nici macar nu aveau o casa. Dormeau pe unde apucau“. Medicii pneumoftiziologi nu intrevad vreo imbunatatire a situatiei actuale, adica o reducere a numarului de cazuri de TBC in Gorj. Singura solutie, spun ei, ar fi o redresare financiara a sistemului sanitar, acest lucru depinzind de Casa de Asigurari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS