17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSomerii lucreaza cu ziua pe la prieteni sau rude

Somerii lucreaza cu ziua pe la prieteni sau rude

Aproximativ 1.000 de locuitori din Tirgu Carbunesti nu au un loc de munca. Unii dintre acestia au primit salarii compensatorii.

Dupa ce li s-au terminat banii, oamenii au fost nevoiti sa-si caute un serviciu. Multi dintre ei au iesit deja din sistemul de protectie sociala, iar pentru a putea supravietui, acestia lucreaza ocazional, pe la prieteni sau rude.

Orasul Tirgu Carbunesti se confrunta de mai multa vreme cu o acuta lipsa a locurilor de munca. Primarul din Tirgu Carbunesti, Cristian Toader Pasti, a precizat ca aproximativ 10% dintre cetatenii din oras isi cauta o slujba. „Cam o mie de oameni nu au in prezent un loc de munca. Incercam sa gasim solutii pentru a mai diminua din numarul somerilor. Am demarat tratative cu un investitor israelian pentru a face o fabrica de cafea in oras. Cred ca in acest fel vor fi create o suta de locuri de munca. Sper ca actiunea se va materializa in decursul acestui an“, a spus acesta. Peste 50% din somerii din Tirgu Carbunesti sint femei. Pentru a mai aduce un ban acasa, carbunestenii lucreaza cu ziua pe la diverse persoane din oras. Singura sursa de venit sigura o reprezinta insa alocatiile copiilor acestor familii.

„Stam si ne uitam unii la altii“

Traian Hulea, de 40 de ani, a lucrat ca mecanic la Schela de Foraj din Tirgu Carbunesti, de unde a fost disponibilizat in urma cu trei ani. De atunci nu a reusit sa isi gaseasca un alt loc de munca. „Nu m-a mai angajat nimeni de cind am fost disponibilizat. Ca sa supravietuiesc, lucrez cu ziua, cam o data la citeva saptamini. Sotia este casnica. Ea nu a mai gasit unde sa lucreze. Avem datorii la intretinere de peste opt milioane de lei. De doi ani nu am mai platit nimic. Nu am de unde sa dau acesti bani. Mai am si doi copii pe care trebuie sa-i intretin. Norocul nostru este ca au alocatii. Dupa cite stiu eu, jumatate dintre cei care locuiesc in acest oras nu au serviciu. Stam si ne uitam unii la altii“, a spus Traian Hulea. In prezent, barbatul mai repara excavatoarele si buldozerele unor agenti economici din oras. El nu cistiga in acest fel mai mult de 500.000 de lei lunar. Alaturi de alocatia celor doi copii, acesti bani reprezinta singura sursa de venit a celor patru membri ai familiei Hulea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS