13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMasuri exceptionale de securitate pentru Forumul Economic Mondial de la New York

Masuri exceptionale de securitate pentru Forumul Economic Mondial de la New York

Reuniunea anuala a Forumului Economic Mondial (FEM) de la New York s-a deschis in conditii de securitate cu totul deosebite, motivate atit de preocuparea autoritatilor americane de a evita orice pericol de atac terorist, cit si de prezenta, deja obisnuita la astfel de evenimente, a manifestantiilor antiglobalizare. Autoritatile din New York au mobilizat, pentru asigurarea securitatii reuniunii, aproximativ 4.000 de politisti, le-au recomandat soferilor sa evite zona centrala a Manhattan-ului, iar accesul in imediata apropiere a hotelului Waldorf-Astoria, unde se desfasoara discutiile, este permis numai in baza legitimatiilor electronice specifice pentru participanti. Presa nu are acces in incinta hotelului, avind doar posibilitatea de a urmari din centrul de presa de la hotel Intercontinental transmisiile video in direct ale acestora. Desi manifestatiile militantilor antiglobalizare n-au lipsit in prima zi a reuniunii, amploarea acestora a fost destul de redusa, doar citiva manifestanti fiind retinuti joi de politie din cauza comportamentului violent. Posturile locale de radio si televiziune au relatat pe larg, cu multe comentarii pro si contra, atit despre manifestatiile de joi, cit si despre mobilizarea masiva a politistilor, prezenti in grupuri aproape la fiecare colt de strada. Unele posturi au criticat aceasta desfasurare de forte, considerind ca ea creeaza impresia unui oras nesigur si amenintat, desi impresia pentru omul de pe strada este exact contrara. La reuniunea FEM, care are loc in perioada 31 ianuarie-4 februarie, sint prezenti peste 2.700 de participanti din 106 tari; mai mult de jumatate reprezinta elita afacerilor mondiale (o mie din cele mai importante companii din lume), aproximativ 300 sint oameni politici, 350 sint oameni de media, 120 sint lideri de ONG-uri, 40 sint lideri sindicali, 40 sint lideri religiosi si 200 vin din partea institutiilor academice si de cercetare.

S-au reunit cei mai puternici oameni de afaceri ai lumii

Daca terorismul este expresia cea mai radicala a refuzului de a dialoga, Forumul Economic Mondial (FEM) de la Davos, ca manifestare de solidaritate a tuturor celor deschisi catre dialog, a luat o decizie justa alegind orasul New York drept gazda a reuniunii sale anuale din 2002, a apreciat presedintele Confederatiei Helvetice, Kaspar Villiger, la deschiderea reuniunii anuale a FEM. La ceremonie, desfasurata la hotelul Waldorf-Astoria din orasul american cel mai greu lovit de atentatele din septembrie trecut, seful de stat elvetian a fost prezent alaturi de presedintele FEM Klaus Schwab si de oficialitatile orasului gazda – Rudolph Giuliani, fostul primar al New Yorkului, Michael Bloomberg, actualul primar si de Georges Pataki, guvernatorul statului New York.

Prezenta lui Villiger a fost menita sa sugereze, o data cu predarea stafetei catre gazdele americane ale reuniunii Forumului din 2002, posibilitatea unei relatii mai strinse intre Statele Unite si Europa, ca aliate nu numai impotriva terorismului, dar si a recesiunii economice si a crizei sistemului de valori anterioare datei de 11 septembrie. Klaus Schwab, presedintele si fondatorul FEM, a prezentat cele sase mari teme de discutie ale reuniunii – consolidarea securitatii si abordarea situatiei de vulnerabilitate; redefinirea provocarilor mediului de afaceri; reducerea saraciei si promovarea egalitatii sanselor; reevaluarea modului de a conduce si de a guverna; restabilirea unei cresteri economice sustinute; impartasirea valorilor comune si respectarea diferentelor. Oficialii new-yorkezi au avut discursuri foarte incarcate emotional, din care nu a lipsit insa sugestia ca alegerea orasului lor pentru reuniunea FEM reprezinta un vot de incredere pentru New York din partea comunitatii mondiale de afaceri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS