7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnii batrini nu mai asteapta nimic de la viata

Unii batrini nu mai asteapta nimic de la viata

Batrinii de la Centrul de ingrijire si asistenta din Slatina nu mai asteapta nimic de la viata. Copiii sau nepotii i-au uitat, iar singurele lucruri care ii mai bucura sint povestile colegilor de suferinta rostite pe soptite la ceasul inserarii. Batrinii stau cite trei-patru in camera si fiecare spera ca, intr-o zi, cineva din familia pe care au avut-o va veni sa-i vada.

Investitiile pe care Marian Stoica, directorul centrului, le-a facut aici de cind a preluat conducerea caminului, in decembrie 1999, (montarea unei centrale termice, termopan etc.) usureaza trecerea zilelor pentru multi din camin. Unii dintre ei s-au obisnuit deja aici. Altii inca spera ca va veni cineva din familie si ii va lua inapoi. Din pacate, unii ramin doar cu speranta…

S-au cunoscut si s-au „luat“ la Spitalul din Schitu-Greci

Cei mai vechi locatari ai Centrului de ingrijire si asistenta din Slatina sint Zamfir si Tudora Ioneanu. Ei locuiesc in camin inca de la darea sa in folosinta – 18 octombrie 1983. Au ajuns aici venind de la Caminul pentru handicapati din Cezieni. „Ne-au primit cu mamaliguta, smintina si cafeluta“, isi aminteste cu nostalgie baba Tudorita. Mai mare decit sotul ei, nea Ionel (cum ii zic toti), cu aproape patru ani, baba Tudorita l-a cunoscut pe acesta la Spitalul de neuropsihiatrie din comuna Schitu-Greci, in anul 1970. „Ma batuse primul meu barbat“, spune ea cu lacrimi in ochi „si am fost adusa mai mult moarta decit vie la Schitu. Avind diagnosticul de schizofrenie, s-a considerat, cred, ca aici trebuie sa ma aduca si nu la Spitalul din Slatina. Dupa ce mi-au facut o injectie, mi-am revenit, dar nu mi s-a mai dat voie sa plec de acolo. La putin timp l-am cunoscut pe Ionel“.

Cu timpul, cei doi si-au dat seama ca au mai multe in comun decit ar fi crezut. Amindoi aveau cite un handicap, care insa nu-i impiedica sa se inteleaga: ea suferea de schizofrenie, iar el avea doar un singur deget la mina dreapta si o proteza la picior, de la genunchi in jos. Asa s-a facut ca, intr-o zi, Tudorita si Ionel au decis ca, decit sa se chinuiasca fiecare, este mai bine sa indure impreuna greutatile vietii…

Faptul ca nu s-a putut folosi de mina dreapta nu l-a impiedicat pe nea Ionel sa urmeze patru clase si sa invete sa scrie cu mina stinga. Mai tirziu a prins chiar si mestesugul cizmariei de la un prieten de la Spitalul din Schitu. De cind au ajuns la Centrul de la Slatina, cei doi batrinei au avut sansa de a li se da, numai lor, o camera cu doua paturi. Aici, ei si-au adunat toata agoniseala de o viata. Pe un perete este un alt obiect de pret al familiei Ioneanu – un panou cu poze vechi in care au fost surprinse anumite momente din viata celor doi. Intrebindu-i cum li se pare viata la camin, baba Tudorita si nea Ionel au raspuns simplu: „Ne-am invatat“. Intr-adevar, dupa ce au trait aproape 20 de ani in acest loc, sotii Ioneanu s-au impacat cu tot ceea ce-i inconjoara. Talentul extraordinar al lui nea Ionel intr-ale cizmariei ii ajuta sa mai stringa ceva bani de pe urma comenzilor de la prieteni sau chiar din rindul personalului caminului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS