16.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024

Eurocalendar

15.12.2001. In majoritatea tarilor, persoanele individuale vor fi in masura sa obtina anumite cantitati de bancnote si monede euro.

01.01.2002. La aceasta data, bancnotele si monedele euro vor fi introduse simultan in toate tarile zonei euro. Majoritatea bancomatelor vor putea distribui cash in euro, cupiura si sumele distribuite putind varia de la tara la tara. Majoritatea comerciantilor vor remite clientilor restul in euro, chiar daca platile au fost facute in moneda nationala. Autoritatile isi vor transforma activitatea in euro, ceea ce inseamna ca toate tranzactiile cu acestea se vor efectua numai in euro. Cecurile, tranzactiile bancare, noile contracte si toate tranzactiile in moneda de cont nu vor mai fi efectuate in monedele nationale, ci in euro.

15.01.2002. Cu unele variatii de la tara la tara, euro va fi folosita in majoritatea cazurilor. Se estimeaza ca de la aceasta data 80-100% din tranzactiile cash vor fi efectuate in euro.

Februarie – martie 2002 (in functie de conditiile fiecarei tari implicate). Bancnotele si monedele nationale vor inceta sa mai aiba putere de cumparare. Acestea nu vor mai putea fi utilizate ca mijloc de plata, desi vor continua sa-si pastreze valoarea.

Iunie/decembrie 2002. Procesul de schimb al monedelor nationale in euro va fi posibil in cadrul bancilor comerciale. Datele si conditiile de schimb nu vor fi aceleasi in toate tarile membre UEM.

Dupa decembrie 2002. Schimbul monedelor nationale in euro va fi posibil numai la banca centrala a fiecarei tari. Ultima data admisa pentru acest schimb va fi definita de la tara la tara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS