18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolile infectioase ale copilariei - scarlatina

Bolile infectioase ale copilariei – scarlatina

Scarlatina este una dintre bolile contagioase ale copilariei. Ea este cauzata de o bacterie foarte raspindita, streptococul, cel care este responsabil si pentru aparitia anghinei. Scarlatina se aseamana cu anghina, dar durerile de git sint insotite de o eruptie cutanata care ii da copilului o culoare stacojie.

Contaminare si simptome

Incubatia dureaza intre una si cinci zile, dupa care apar primele simptome. In aceasta perioada se poate intimpla sa fie resimtite dureri de git, amigdalele sint umflate, apar febre, starile de voma si se resimt, uneori, dureri abdominale. Dupa perioada de incubatie apar puncte mici in regiunea inghinala, la subsuori, pe pliurile coatelor, care se intind, apoi, pe tot corpul. Eruptia provoaca mincarimi, dar are o particularitate, si anume nu apare in regiunea gurii, care ramine palida de jur imprejur. Limba este, uneori, rosie si acoperita de o secretie alba. Eruptia dispare in cinci zile, dar pielea continua sa se cojeasca timp de doua saptamini.

Sfaturi pentru parinti

Consultati un medic imediat, daca aveti impresia ca micutul dumneavoastra are scarlatina. Medicul ii va prescrie antibiotice sau sulfamide pentru a evita complicatiile. Examinati gitul copilului dvs. pentru a vedea daca amigdalele sint rosii si umflate.

Luati-i temperatura. Daca are febra, puneti-l in pat si treceti-i un burete cu apa calduta pe corp. Dati-i sa bea multe lichide reci.

Nu este neaparata nevoie sa tineti copilul in pat, dar aveti grija ca atmosfera din jurul lui sa fie linistita. Micutul nu trebuie sa intre in contact cu alti copii sau persoane pentru ca virusul sa nu se raspindeasca.

Scarlatina nu este grava, dar, daca micutul este hipersensibil la bacterie, infectia poate genera complicatii cardiace, o inflamare a rinichilor (nefrita) sau a articulatiilor si a inimii (reumatism articular).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS