17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSistemul sanitar mehedintean este in grea suferinta

Sistemul sanitar mehedintean este in grea suferinta

• Miliarde de lei au fost aruncate in buzunarele unor firme – fantoma, pentru reparatia spitalelor • „Control! Repede, iesiti din saloane! Toata lumea afara din spital!…“

Saloane friguroase, pline de igrasie si prost iluminate, grupuri sanitare devastate, pereti si tavane de pe care se desprinde tencuiala, ziduri care stau sa se prabuseasca, bolnavi care se pling ca sint nevoiti sa cumpere medicamente, desi platesc asigurarile de sanatate – aceasta este imaginea sistemului sanitar mehedintean. GdS a sesizat in numerele anterioare aceasta stare de fapt si a tras numeroase semnale de alarma. Ca asa stau lucrurile au confirmat-o si cele trei comisii mixte de control, alcatuite la nivelul Prefecturii Mehedinti, care au verificat vineri si simbata, in urma dispozitiilor date de primul ministru, situatia unitatilor sanitare din judet.

Dupa conferinta premierului Adrian Nastase cu prefectii de vineri, acesta a solicitat rapoarte urgente privind situatia spitalelor din tara. Prefectul de Mehedinti a si dispus redactarea ordinului de constituire a unui colectiv mixt de control, in acest sens. Dupa stabilirea coordonatelor actiunii de control, comisia de verificare a spitalelor mehedintene, alcatuita din prefectul Dan Trancota – coordonator, ing. Constantin Buliga – subprefect, prof. Nicolae Draghia – secretarul general al prefecturii, jurist Florica Pirjol – Corpul de control al prefectului, ec. Silvia Cojocaru – de la Corpul de control al prefectului, Rodica Crivineanu – director general adjunct la Directia Finantelor Publice, dr. Ciobotea Stelica – director la Directia de Sanatate Publica, auditori si economisti, a plecat „in teren“ vineri, in jurul orei 17.30. „Toti cei care fac parte din colectivul de control pleaca acum (vineri – n.r.) pentru ca luni (astazi – n.r.), pina la prinz, raportul sa fie gata“, le-a spus prefectul Dan Trancota membrilor colectivului de control, spre nemultumirea acestora. Pentru ca raportul trebuia finalizat pina astazi la prinz, au fost formate trei echipe de control: una condusa de prefect, care a verificat spitalele din Drobeta Turnu Severin si Cujmir, a doua condusa de subprefectul Constantin Buliga, care a verificat spitalele din Baia de Arama si Strehaia, si cea de-a treia, care si-a desfasurat controlul la spitalele din Vinju Mare si Orsova, coordonata de secretarul general al prefecturii, Nicolae Draghia. Controlul a urmarit numarul personalului din spitale – medici, asistenti, personal auxiliar; numarul de sectii ale spitalului; numarul de internari – externari pe luna octombrie; dotarea sectiilor; componenta consiliilor de administratie; incalzirea si aprovizionarea pentru iarna cu medicamente, alimente si combustibil; datoriile unitatilor sanitare; nivelul de salarizare si ritmicitatea salarizarii; colaborarea cu Casa Judeteana pentru Asigurari de Sanatate Mehedinti; modul in care au fost atribuite contractele cu furnizorii de medicamente; incadrarea in cheltuielile bugetare.

„Va solicit sa cereti demisia celor vinovati!“

Verificarile din Drobeta Turnu Severin au debutat la Spitalul Judetean, institutie care, desi reprezinta principala unitate spitaliceasca din Mehedinti, nu detine autorizatie sanitara de functionare. La Serviciul de contabilitate si gestiune economica nu a fost gasit decit directorul economic, Cornel Popescu. Intrucit cei de la finante doreau sa verifice structura de cheltuieli a spitalului, modul cum au fost acordati banii catre furnizorii de medicamente – date pe care le detineau salariatii de la Oficiul de calcul, acestia au fost chemati de acasa. Prima sectie verificata a fost cea de pediatrie, situata la etajul cinci. Pina sa ajunga la aceasta sectie, membrii comisiei de control, vizitatorii si persoanele care nu-si justificau prezenta la celelalte patru etaje ale spitalului au avut timp suficient sa fie evacuati de urgenta. „Control! Repde, iesiti din saloane! Toata lumea afara din spital!“, strigau asistentele pe holuri, ceea ce a creat o imbulzeala la etajele inferioare. In acest timp, prefectului si celor din comisie le era prezentata cea mai recent renovata sectie din Spitalul Judetean – cea de pediatrie, renovare realizata prin sponsorizari. Rind pe rind, sectiile de urologie, reanimare si interne – cele care arata cit de cit decent – au fost vizitate, comisia notind citeva deficiente minore. Nu aceleasi lucruri bune au putut fi constatate la sectiile de ortopedie, chirurgie si la blocul operator: crapaturi in pereti, saloane reci, capace si robinete lipsa la toalete, chiuvete smulse sau pur si simplu furate, tavane pline de igrasie si mucegai, lumina insuficienta – atit pe holuri, saloane, cit mai ales in blocul operator. „Sint lucruri care nu tin de bani. Aici este vorba de rea-vointa si de nepasare. Etajul trei are nevoie de reparatii capitale, iar la celelalte etaje mai sint foarte multe de facut. Lucrurile nu mai pot continua asa. Trebuie sanctionati cei care nu-si fac datoria“, a spus subprefectul Dan Trancota, solicitindu-i directorului Spitalului Judetean, dr. Radu Iman, sa ceara demisia celor vinovati de situatia existenta. Echipa de control a continuat vineri seara verificarile la Maternitatea din Drobeta Turnu Severin. O situatie similara cu cea gasita la spitalul judetean a fost constatata si aici, cladirea maternitatii fiind veche, iar reparatiile, prost efectuate. „Trebuie verificate firmele-fantoma care au executat lucrarile. Este inacceptabil ca, dupa patru-cinci ani, sa aruncam sute de kilograme de vopsea pe pereti, sa punem instalatii noi si sa se distruga in citeva saptamini. S-au primit bani suficienti, dar nu s-a urmarit traseul lor. Lucrarile de reparatii efectuate nu sint de calitate si acum cerem alte miliarde de lei. Acesti oameni sint platiti degeaba. Va solicit sa cereti demisia lor“, a declarat prefectul Dan Trancota, adresindu-se conducerii maternitatii severinene.

„Totul lasa de dorit, chiar si ingrijirea pacientilor…“

Controlul unitatilor spitalicesti a continuat si simbata, cind au fost verificate sectiile ORL, psihiatrie, infecto-contagioase, Spitalul „Grecescu“. Proasta administrare a fondurilor alocate pentru reparatii a fost constatata si in cazul acestor sectii, fiind solicitata demisia celor vinovati. Nici in judet, echipele de control nu au gasit o situatie mai buna. „Starea generala a Spitalului din Vinju Mare este proasta. Sectiile, cu o singura exceptie, sint neigienizate si au multe deficiente. Totul lasa de dorit, chiar si ingrijirea pacientilor“, a declarat secretarul general al prefecturii, Nicolae Draghia. Spitalele din Orsova, Baia de Arama si Strehaia, in ciuda faptului ca au primit ajutoare de la fundatii straine, nu prezinta nici ele siguranta tratarii in bune conditii a bolnavilor. Concluzia raportului de verificare a spitalelor din Mehedinti este clara: miliardele de lei au fost „tocate“ in reparatii facute de mintuiala, in medicamente scumpe care putrezesc prin depozitele farmaciilor din spitale. Catre ce firme s-au dus acesti bani, cine se face vinovat de starea dezastruoasa a intregului sistem spitalicesc din Mehedinti si ce capete vor cadea in urma controalelor efectuate in aceste zile vom vedea in perioada urmatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS