15.6 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe este bine sa stie bolnavul de inima?

Ce este bine sa stie bolnavul de inima?

Bolnavul de inima trebuie sa fie sub supraveghere medicala. El va merge la control medical cel putin o data la sase luni, chiar daca se simte bine, pentru ca orice schimbare sa fie descoperita la timp, iar tratamentul potrivit sa fie inceput fara intirziere. Aceasta continua examinare este necesara deoarece boala de inima poate evolua de la o zi la alta, fara ca la inceput bolnavul sa-si poata da seama de acest lucru. Medicul, descoperind din timp primele semne de slabire a inimii, va putea ca, prin sfaturi si prin prescrierea unui tratament, sa impiedice agravarea bolii. Este mult mai usor sa tratezi o boala de inima de la inceputul ei decit mai tirziu.

Prima grija a oricarui cardiac este sa-si crute cit mai mult posibil inima. De aceea, el va evita eforturile de orice fel si mai cu seama pe cele inutile. Nu va alerga dupa autobuz sau tramvai, nu va urca in graba scarile, nu va ridica greutati, nu va face plimbari lungi si obositoare. Cardiacul isi va grada efortul fizic in asa fel incit sa nu simta respiratia grea, batai de inima, apasari sau dureri in piept in timpul unui efort sau dupa acesta.

Pentru a-si cruta inima, cardiacul are nevoie de un repaus mai prelungit decit un om sanatos. Durata acestuia depinde de stadiul in care se gaseste boala de inima si poate fi apreciat numai de catre medic. Unii cardiaci au nevoie sa stea in repaus zece ore din 24, altii- 14 ore, iar altii-chiar mai mult. Repausul, de cele mai multe ori, este mai indicat decit orice medicatie. Alimentatia cardiacului va fi simpla, cu alimente variate si bogate in vitamine. Carnea va fi mincata fiarta sau fripta, evitind pe cit posibil sosurile si tocaturile. Cel care maninca repede va fi sfatuit sa renunte la acest prost obicei. Cardiacul trebuie sa mestece bine alimentele. In timpul mesei va bea lichide cit mai putine. Bolnavul de inima va avea grija sa nu se ingrase, iar daca greutatea lui depaseste greutatea normala a virstei si staturii sale, va cauta prin toate mijloacele sa slabeasca. In felul acesta, sarcina inimii va fi foarte mult usurata. Din pacate, foarte putini cardiaci inteleg acest lucru. Alcoolurile tari si abuzul de vin sau bere nu sint recomandabile. In general, excesele de orice fel vor fi evitate. De asemenea, vor fi evitate emotiile, atit cele negative (supararile), cit si cele pozitive (entuziasmul exagerat), munca excesiva, chiar si cea intelectuala, deoarece pot tulbura serios o inima suferinda. Cardiacul va lua medicamentele prescrise de medic. Daca acestea nu-i fac bine, daca are greturi sau varsaturi, va anunta imediat medicul si nu va lua singur decizia de a reduce doza sau de a renunta la medicatie. Un fapt important – care merita retinut – este acela ca orice boala infectioasa are totdeauna o influenta rea asupra inimii. Ca atare, cardiacul va evita aglomerarile (salile de spectacole, vehiculele aglomerate), unde risca sa contracteze o gripa sau o alta boala infectioasa.

Aerul curat si soarele sint adevarate binefaceri pentru bolnavul de inima. Acesta se va imbraca bine, dar comod, va evita frigul, curentii de aer si umezeala. Cardiacul va locui intr-o camera mare si spatioasa, care va fi cit mai des aerisita. Cum atit firgul, cit si caldura prea mare obosesc inima, in camera cardiacilor temperatura nu va fi mai joasa de 18 grade Celsius si nu va trece peste 12 grade Celsius. Bolnavul de inima va avea grija sa nu raceasca, pentru ca o gripa sau o bronsita, ca sa nu mai vorbim de pneumonie, sint in stare sa zdruncine serios o inima care este si asa bolnava.

Controlati-va inima!

Boala de inima, ca si tuberculoza si cancerul, este tot atit de inselatoare. Uneori, omul o are mai multi ani, fara sa-si dea seama cum, incetul cu incetul, ii zdruncina sanatatea. Pot trece luni, deseori ani, din momentul in care inima s-a imbolnavit si pina cind bolnavul isi da seama de acest lucru. Teama ca bolile de inima sint fara leac si duc repede la un deznodamint fatal trebuie sa dispara din mentalitatea oamenilor. Numai boala de inima care este descoperita tirziu sau nu este ingrijita cum trebuie prezinta un pericol. Pentru descoperirea din vreme a bolilor de inima, ii sfatuim pe parinti sa se prezinte la control medical periodic cu copiii care au suferit vreodata de amigdalite dese, reumatism sau cu aceia care au dintii cariati. Daca vor fi gasiti copiii cu inima bolnava, li se vor da sfaturi cum sa se ingrijeasca. Parintii, educatorii si profesorii ii vor supraveghea sa nu oboseasca prea mult cu jocurile sau cu exercitiile de gimnastica.

Pe de alta parte, tinerii si tinerele, oricit de sanatosi s-ar socoti, inainte de a-si alege o meserie este bine sa treaca pe la medicul lor. In cazul in care se descopera vreo boala de inima, de care nu stiau nimic, el le va spune care este meseria cea mai potrivita cu suferinta descoperita. Tot el le va da sfaturile care, urmate cu strictete, ii vor ajuta sa-si crute inima. De asemenea, inainte de a va angaja in sporturi grele sau de performanta, cereti sfatul medicului asupra starii inimii voastre. Se poate ca, fara sa stiti, sa aveti o boala de inima care s-ar inrautati mult practicind un asemenea sport. Inainte de casatorie, tinerele fete este bine sa-si controleze inima. Medicul le va spune, in cazul in care aceasta este bolnava, ce fel de viata au de dus si daca pot sau nu sa aiba copii. Multe femei, nestiind ca au o suferinta cardiaca, isi zdruncina sanatatea si deseori isi primejduiesc viata cu purtarea sarcinii si cu eforturile din timpul nasterii. Si, nu in ultimul rind, barbati sau femei cu virste de peste 40 de ani, aveti datoria sa treceti cel putin o data pe an pe la medic pentru a va controla inima. Chiar daca va simtiti perfect sanatosi, adesea medicul poate descoperi ori ca presiunea singelui este ridicata, ori ca inima sufera din cauza imbatrinirii sau ingrosarii prea timpurie a arterelor. In orice stadiu ar fi boala, ea mai poate fi totusi tinuta pe loc daca veti urma sfaturile medicului asupra unui eventual tratament sau doar asupra celui mai potrivit fel de trai si regim alimentar. In oricare din situatiile pe care vi le-am impartasit, daca suferinta inimii este cunoscuta din timp, bolnavul de inima poate fi salvat si redat familiei si societatii ca om normal, timp indelungat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS