12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDin neintelegerile Spitalului Filantropia cu ambulatoriul a mai ramas doar bariera

Din neintelegerile Spitalului Filantropia cu ambulatoriul a mai ramas doar bariera

Un ordin al ministrului sanatatii din anul 2000, cu privire la reorganizarea vechilor policlinici, a adincit si mai mult neintelegerile dintre cadrele medicale. Ordinul 736 din 11 noiembrie 2000 a transformat vechile policlinici in ambulatorii de spital. Cadrele medicale, conform acestui ordin, sint angajate ale spitalului, dar decontarile pentru serviciile medicale efectuate le face Casa de Asigurari. In fosta Policlinica nr.2 din Craiova, devenita ambulatoriu pentru Spitalul Filantropia, cadrele medicale sint revoltate pentru ca de citeva luni isi primesc salariile diminuate.

Omul care pazeste bariera

Transformarea Policlinicii nr.2 in ambulatoriu de specialitate al Spitalului Filantropia din Craiova a generat o groaza de nemultumiri pe care sindicatul din unitate le-a adus la cunostinta mai multor organe si pentru care au existat tot felul de discutii intre conducerea spitalului si cadrele medicale. Faptul ca angajatii care lucreaza in ambulatoriu au cartile de munca la spital, dar sint platiti pe baza HG 399/2000, cu modificarile ulterioare, adica in functie de decontarea punctajului realizat, a generat nemultumiri. Unii medici si asistente din ambulatoriu nu inteleg de ce sint obligati sa realizeze puncte ca si medicii de familie, dar nu li se acorda un buget de practica. O alta nedumerire este legata de faptul ca banii de la Casa de Asigurari sint virati spitalului, iar unitatea spitaliceasca scade toate cheltuielile de intretinere, reparatii si plata pentru personalul administrativ care ajuta la intretinere, iar din ce ramine se calculeaza salariile. Discutii nenumarate au fost legate de numarul prea mare de personal administrativ, cu care reprezentantii ambulatoriului nu au fost de acord. Multi dintre angajatii fostei policlinici nu au inteles si nu inteleg de ce s-a pus bariera la intrarea autoturismelor in parcarea policlinicii si de ce a fost angajat un om ca sa o pazeasca. Persoana care pazeste bariera, de altfel inutila, s-a gindit sa-si usureze munca si a ridicat bariera cu un cablu, astfel incit sa nu mai fie deranjat din locul de odihna si nevoit sa manevreze bariera de cite ori cineva doreste sa intre in parcare.

Deturnare de fonduri sau neintelegerea legii?

Mihai Coman, directorul economic al Spitalului Filantropia: „Ma mir ca nu au inteles nici pina acum care este statutul ambulatoriului de la spital. Legea spune ca ambulatoriile din toata tara nu au personalitate juridica si toate actele incheiate sint facute prin spitalul de care apartin. Pentru plata cadrelor medicale din astfel de unitati exista legislatie speciala. Le-am explicat de atitea ori ca spitalul a incheiat contractul-cadru cu Casa de Asigurari doar pentru ca ei nu au personalitate juridica. Nu eu am inventat acest lucru, ci legiuitorul. Tot ei spun ca plata angajatilor din ambulatoriu se face pe serviciile medicale prestate, pentru care s-a calculat un punctaj. Dupa ce se scad toate cheltuielile de intretinere cu unitatea in care lucreaza se calculeaza salariile. Nimeni nu-si permite sa deturneze fonduri. Cei din ambulatoriu au trimis memorii peste tot, dar nimeni nu le-a dat un raspuns care sa difere de ceea ce scrie in lege. Toti angajatii din fosta policlinica au contractele de munca semnate cu Spitalul Filantropia, dar sint platiti de CAS. Degeaba solicita sa fie platiti ca si cadrele medicale din spital sau din cabinetele medicilor de familie, pentru ca nimeni nu risca puscaria. Cind se va schimba legislatia in domeniu va fi o alta discutie. Chiar nu vor sa inteleaga ca Spitalul Filantropia nu poate sa schimbe legea?“

Pina una-alta, se pare ca intre spital si ambulatoriu exista mai multe probleme de comunicare. Si totusi, cu bariera cum ramine?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS