12.3 C
Craiova
vineri, 9 mai, 2025

Deliciul Andreei

Acest desert rafinat aduce împreună prospețimea merelor, textura crocantă a nucilor, delicatețea bezelei aurii și cremozitatea smântânii pentru frișcă. Nu doar că este ușor de pregătit, dar este această prăjitură este expresia simplității elegante în bucătărie. 

  1. Ingrediente:
  2. Pentru aluat:

250 gr făină

150 gr unt rece

100 gr zahăr

1 ou

1 linguriță praf de copt

un praf de sare

Pentru umplutură:

1 kg mere

100 gr zahăr

1 linguriță scorțișoară

sucul de la 1 lămâie

100 gr nuci mărunțite

Pentru bezea:

4 albușuri de ou

200 gr zahăr

un praf de sare

1 linguriță suc de lămâie

Pentru decor:

200 ml smântână pentru frișcă (bătută până devine fermă)

Mod de preparare:

Prepararea aluatului: Amestecă făina, zahărul, praful de copt și sarea într-un bol mare. Adaugă untul rece tăiat cubulețe și frământă rapid cu degetele până obții un amestec nisipos. Adaugă oul și frământă până se formează un aluat omogen. Învelește-l în folie alimentară și lasă-l la frigider timp de 30 de minute.

Prepararea umpluturii: Spală și curăță merele de coajă și cotor, apoi taie-le în felii subțiri. Stropește-le cu sucul de lămâie pentru a preveni oxidarea. Adaugă zahărul și scorțișoara, amestecând bine. Gătește merele într-o tigaie mare la foc mediu până se înmoaie și lichidul se evaporă. La final, adaugă nucile mărunțite.

  1. Prepararea bezelei: Bate albușurile cu un praf de sare până devin spumă. Adaugă treptat zahărul și continuă să bați până obții o bezea fermă. La final, adaugă sucul de lămâie.
  2. Asamblarea prăjiturii: Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină și așază-l într-o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt. Ridică puțin aluatul pe margini și înțeapă-l din loc în loc cu o furculiță. Toarnă umplutura de mere și nuci peste aluat și nivelează. Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 25-30 de minute.
  3. Adăugarea bezelei: Scoate prăjitura din cuptor și întinde bezeaua deasupra. Pune tava înapoi în cuptor și coace încă 10-15 minute, până bezeaua devine aurie.
  4. Decorarea: După ce prăjitura s-a răcit, decorează cu smântâna pentru frișcă bătută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS