16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal pe înscrierile la pregătitoare la o şcoală din Calafat

Scandal pe înscrierile la pregătitoare la o şcoală din Calafat

Este scandal la Şcoala gimnazială „Constantin Gerotă” din Calafat pe tema înscrierilor în clasa pregătitoare. În planul iniţial de şcolarizare au fost prevăzute două clase, dar ulterior directorul şcolii a mai cerut şi i s-a aprobat încă o clasă, pe care învăţătoarele titulare o contestă de ceva vreme atât în consiliile de administraţie cât şi la ISJ Dolj. Conducerea Inspectoratului Şcolar spune însă că din datele existente în aplicaţia informatică SIIR sunt înscrişi deja 16 elevi pentru cea de a treia clasă şi postul de învăţătoare a fost scos la concursul naţional de ocupare a posturilor didactice, cu menţiunea dacă se va constitui clasa.

Ce spun cadrele didactice

Învăţătoarele de la Şcoala gimnazială „Constantin Gerotă” au trimis un memoriu către Gazeta de Sud prin care menţionează că „încearcă cu disperare să îşi facă auzită vocea”. Mărul discordiei din şcoală este formarea celei de a treia clase de elevi la pregătitoare pentru care ar fi câteva cereri. Cadrele didactice dau vina pe manageruil şcolii, spunând că ” nu a afişat locurile disponibile şi a forţat formarea celei de a treia clase”.

„La încadrarea din primăvără, au fost propuse și aprobate pentru anul școlar 2021 -2022 două clase pregătitoare cu 44 de locuri, ce s-au completat fără probleme cu copii din oraș. În prezent, urmare a unor presiuni, au fost aprobate trei clase de către ISJ Dolj. La școala noastră, cele două doamne care urmează să preia clasele pregătitoare sunt foarte apreciate pentru activitatea lor de-a lungul a zeci de ani la catedră.

Noua conducere a școlii noastre, numită din ianuarie 2021, a ignorat numărul de clase și locuri aprobate în Planul de încadrare pentru anul școlar 2021 – 2022, nu a afișat numărul de locuri disponibil la școala noastră și a înscris în continuare copii, forțând formarea celei de a treia clase pentru un număr de 9 elevi, deși la cealaltă școală din oraș sunt locuri libere. Menționăm că în orașul nostru mai există o școală gimnazială, nu foarte departe de școala noastră, care are arondate grădinițele din oraș. Cu toate acestea, nu a reușit să își completeze locurile de la clasa pregătitoare”, se arată în memoriul cadrelor didactice de la Şcoala gimnazială „Constantin Gerotă” din Calafat.

Elevii înscrişi suplimentar au fost distribuiţi la clasele existente

Cadrele didactice spun că în Consiliul de Administraţie al şcolii s-a votat ca elevii să fie distribuiţi la cele două clase aprobate prin planul de şcolarizare.


„În data de 06.05.2021 a fost convocat Consiliul de Administrație al școlii în care s-a votat menținerea numărului de două clase, cu suplimentarea numărului de locuri la fiecare dintre acestea.
Toate doamnele învățătoare au participat, la un anumit moment, la Consiliul de Administrație din acea zi și au solicitat menținerea numărului de clase date la încadrare și suplimentarea numărului de elevi de la fiecare din cele două clase, expunând motivele pentru care consideră inoportună formarea celei de-a treia clase:


-Bugetul școlii ar fi afectat prin înfiițarea a încă unui post pentru un număr mic de elevi, şcoala situată în apropiere are deficit de elevi;
-Migrația elevilor este un fenomen în masă în orașul nostru. Din experiența anilor trecuți, din 26 de elevi înscriși la clasa pregătitoare s-au prezentat 22, iar în momentul actual mai sunt 19;
-Populația școlară este în scădere, în așa fel încât, în anul școlar următor nu vor mai putea fi asigurate catedrele titularilor de la cele două școli”, se mai arată în memoriul cadrelor didactice.

Decizia din 6 mai întoarsă pe 7 mai

Decizia Consiliului de Administraţie al şcolii din 6 mai de a nu forma a treia clasă nu a rămas în picioare. Cadrele didactice spun că „pe 7 mai a avut loc în şcoală un consiliul de administraţie de forţă majoră cu intenţia formării celei de a treia clasă”.


„În ziua următoare, 07.05.2021, la solicitarea ISJ Dolj, a avut loc un nou CA, de forță majoră, cu intenția înființării celei de a treia clase, pentru doar cinci dosare existente, suplimentându-se locurile cu câte 3 elevi pentru cele două clase existente deja, cu mențiunea că realizarea acestei clase se va face din toamnă, dacă vor mai fi cereri. Nici această hotărâre nu a fost luată în considerare, în prezent fiind afișate trei clase la școala noastră, în condițiile în care cealaltă școală are locuri disponibile”, se mai arată în memoriul cadrelor didactice.

„Au fost create clase la învăţământul gimnazial doar pe hârtie”

Învăţătoarele de la Şcoala gimnazială „Constantin Gerotă” din Calafat subliniază în memoriu un alt aspecte cum ar fi că „de-a lungul timpului la gimnaziu s-au făcut clase doar pe hârtie.


„Se forțează formarea celei de a treia clase, întrucât finanțarea se face ”per elev”, iar unele posturi depind de numărul de elevi din școală. ”Încadrarea” e făcută de o persoană care de ani de zile este plătită ca laborant (jumătate de normă), nefiind îndeplinite condițiile existenței unui astfel de post, și secretară (cealaltă jumătate de normă). De-a lungul timpului, au fost create clase, la învățământul gimnazial, doar ”pe hârtie” în cataloage apărând încriși un număr minim de elevi, număr necesar existenței clasei, dar cu prezență fizică de 3-7 elevi, chiar mai puțin, în condițiile în care noi, învățătoarele, am lucrat și cu efective cu mai mult de 35 de elevi”. Cadrele didactice spun că sunt doar cinci cereri pentru cea de a treia clasă şi povestesc că au mai avut un

Directoarea şcolii din calafat Maria Dana Nicolae a precizat că „Avem purtător de cuvânt la Insoectoratul şcolar, Pentru clasa nou-înfiinţată, postul de învăţătoare a fost scos la concurs cu menţiunea în cazul constituirii clasei”.

ISJ Dolj: Legislaţia prevede clase cu maximum 22 de elevi


Inspectorul şcolar general, Alexandru Gîdăr, a precizat că la Şcoala „Constantin Gerota” din Calafat sunt în prezent 60 de cereri de înscriere la clasa pregătitoare şi conform legislaţiei în vigoare nu se pot face doar două clase.

„Legislaţia privind înscrierea în clasa pregătitoare perevede un număr maxim de 22 de elevi. În situaţii excepţionale, formaţiunile de elevi pot funcţiona peste efectivul maxim cu încă trei elevi, cu aprobarea Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. La această şcoală nu este nici o situaţie excepţională. Sunt 55 de cereri depuse în prima etapă şi 5 cereri de înscriere la pregătitoare în cea de a dloua etapă. Datele apar în aplicaţia SIIR. Totul este transparent.

Postul de învăţătoare apare scos la concurs cu menţiunea dacă se constituie clasa. Nu este vorba de nici o presiune. Şcoala are cereri de înscriere de la părinţi”, a explicat inspectorul şcolaqr general, Alexandru Gîdăr. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, părinţii au pus cereri doar pentru Şcoala gimnazială „Constantin Gerota” din Calafat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS