13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAutoritățile vor să finalizeze lucrările la Calea Eroilor până la vizita specialiștilor UNESCO

Autoritățile vor să finalizeze lucrările la Calea Eroilor până la vizita specialiștilor UNESCO

Autoritățile din Târgu Jiu vor să finalizeze lucrările la Calea Eroilor până la vizita specialiștilor UNESCO. Lucrările ar fi trebuit să fie demarate în primăvara anului trecut și finalizate în termen de 6 luni.

Astfel, în toamna anului 2020 lucrarea de modernizare a canalizării pe două tronsoane din Calea Eroilor ar fi trebuit să fie gata și să se treacă la spațiile verzi, iluminatul public, carosabil și montarea mobilierului stradal. Lucrările au fost întârziate la început de pandemia de coronavirus, după care au existat neînțelegeri de natură financiară între firma care a câștigat licitația și subcontractant.

Abia recent, municipalitatea a ajuns la un compromis cu societatea care a câștigat contractul și acum se lucrează. Autoritățile locale monitorizează în fiecare zi lucrările. Utilajele cu muncitori s-au aflat pe șantier și în week-end. „Chiar dacă a fost sâmbătă, se lucrează în continuare la Calea Eroilor.

Lucrările sunt în grafic și totul este atent supravegheat de angajații Primăriei Municipiului Târgu Jiu pentru că este vorba de un obiectiv extrem de important pentru oraș. De aceea am fost astăzi, împreună cu viceprimarul Bogdan Bejinaru, să urmărim modul în care se lucrează și să ne asigurăm că disconfortul creat cetățenilor să fie cât mai mic. Cred că am demonstrat până acum că nu sunt dispus să accept întârzieri. De aceea monitorizăm cu atenție stadiul fiecărei etape.”, a declarat Marcel Romanescu, edilul municipiului Târgu Jiu.

Este așteptată vizita experților UNESCO

Proiectul total de modernizare și punere în valoarea a Căii Eroilor, pe care se află amplasate cunoscutele opere brâncușiene Poarta Sărutului și Coloana Fără Sfârșit, are o valoare de aproximativ 40 de milioane de euro. Finanțarea a început să fie asigurată de Ministerul Dezvoltării.

Până acum a fost alocată suma de numai două milioane de euro. Este vorba de contractul care în prezent este executat cu întârziere pe tronsoanele cuprinse între Biblioteca Județeană și Biserica „Sfinții Apostoli”. Ministerul Culturii a consemnat lucrările de modernizare și punere în valoare în dosarul de candidatură a Ansamblului „Constantin Brâncuși” la Patrimoniul Mondial al UNESCO.

România a retras deja acum câțiva ani un prim dosar de candidatură pentru că era foarte prost întocmit și avea erori chiar de traducere. A fost angajat un expert britanic și dosarul a fost redepus la comisia de specialitate de la UNESCO. Se dorește ca Ansamblul de la Târgu Jiu, care este dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, să fie inclus în Patrimoniul UNESCO.

Din Ansamblu fac parte cele două parcuri în care se află operele lui Constantin Brâncuși și strada Calea Eroilor din muncipiu. Un nou eșec la UNESCO ar compromite definitiv șansele de a include operele în Patrimoniul Mondial gestionat de organizația respectivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS