16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri30% dintre angajații doljeni sunt plătiți cu salariul minim

30% dintre angajații doljeni sunt plătiți cu salariul minim

Zeci de mii de angajați din Dolj sunt plătiți la nivelul salariului minim brut. Numărul lor este în scădere față de anul anterior.

O treime din angajații din Dolj lucrează 8 ore pe zi și primesc lunar salariul minim stabilit prin lege.

Salariul minim pe economie a urcat la începutul anului la 2.230 de lei brut pe lună. De la 2.085 de lei, cât fusese anterior. GdS a analizat datele privind persoanele plătite cu salariul minim pe economie, după pandemie. În condițiile în care anul acesta există un salariu minim mai mare, numărul persoanelor care sunt plătite cu un astfel de salariul este în scădere față de anul trecut. În schimb, anul acesta este în creștere numărul persoanelor din construcții plătite cu salariul minim pe această ramură.

Potrivit datelor furnizate de Inspecția Muncii, la data de 12 august 2020 erau înregistrate în Registrul de Evidență al Salariaților (REVISAL), în Dolj, 35.718 contracte individuale de muncă, unde era evidentiat salariul minim brut de 2.230 de lei pe luna. Aceste contracte sunt cu normă întreagă de lucru, de 8 ore pe zi. În 2019, în Dolj existau 39.625 de persoane plătite cu salariul minim. Explicația ar fi aceea că de anul trecut și până acum, unora dintre angajați le-au fost majorate salariile peste nivelul venitului minim. Astfel că unele persoane nu se mai regăsesc în statisticile privind salariul minim pe economie.

În construcții a crescut numărul celor plătiți cu salariul minim

În construcții salariul minim brut este de 3.000 de lei. La 12 august 2020 existau 8.363 de persoane plătite cu salariul minim aferent domeniului construcțiilor. Anul trecut erau 7.648 de persoane în construcții care aveau în contractele de muncă salariul minim brut de 3.000 de lei. Din analiza datelor furnizate de Inspecția Muncii se observă că, în 2020, în construcții a crescut numărul persoanelor plătite cu salariul minim pe ramură.

30% din totalul angajaților, plătiți cu salariul minim

În total, pe județ, la data precizată mai sus existau 44.081 de contracte de muncă înregistrate cu normă întreagă și care erau înregistrate cu salariul minim brut. La mijlocul lunii august, conform Inspecției Muncii, existau în Dolj 147.923 de salariați. Rezultă că 30% dintre toți angajații din județ au salariul minim.

Anul trecut, în Dolj au existat 47.273 de persoane plătite cu salariu minim. La vremea respectivă numărul de salariați cu salariul minim reprezenta 32% din numărul total de salariați din Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS