16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUn pacient din ATI va primi prima pungă cu plasmă

Un pacient din ATI va primi prima pungă cu plasmă

Prima pungă cu plasmă donată de un pacient vindecat de coronavirus va fi administrată unui bolnav internat la Matei Balş.

Dintre cele 18 aparate donate de o firmă privată centrelor de transfuzii, doar cel din Bucureşti a recoltat plasma vindecătoare, de la şapte români care au învins boala.

Tratamentul s-a dovedit eficient în mai multe spitale din lume, care raportează zilnic cazuri grave vindecate prin această procedură.

Aparatul de plasmafereză îi ajută pe medici să recolteze o cantitate mai mare de plasmă numită „convalescență”.

Patru aparate au fost montate în ţară

Prima pungă de plasmă a plecat spre Spitalul Matei Balș și va fi administrată unui pacient în stare critică din secția de terapie intensivă. Medicii sunt optimiști și speră să îi fie salvată viață mai ales că mai multe spitale din lume au raportat vindecări după acest tratament ale unor pacienți aflați în stare foarte gravă. Un exemplu în acest sens vine de la un medic român cercetător la Spitalul Basel din Elveția.

Mihaela Sava medic infecționist Basel: “Din experiența noastră vedem că cei care au primit plasmă convalescență au reușit să fie externați deși erau în stare severă datele preliminare arată că au fost ajutați de plasma convalescență”.

În toată țară au fost montate patru aparate de plasmafereză din cele 18 donate de o firmă privată, însă doar cel de la București e funcțional. La Iași, primul donator va fi pus pe aparat joia viitoare după ce personalul va termina perioada de instruire. Între timp, se pregătesc și medicii și asistentele de la Timișoara și Galați ca să lucreze cu aceste aparate.

În România sunt peste 4000 de vindecați, iar cei care nu au alte afecțiuni pot deveni salvatorii altor pacienți aflați acum pe patul de spital. Procedura de înscriere e simplă și se poate face online pe site-ul covidplasma.ro ori sunând la centrele de transfuzie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS