16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCutremur în apropierea centralei atomice din Iran

Cutremur în apropierea centralei atomice din Iran

Un cutremur cu magnitudinea 5,1 a lovit vineri provincia Bushehr din Iran, unde se află centrala nucleară a ţării, fără să fie anunţate pagube deocamdată.

Cutremurul moderat a avut loc la adâncime relativ mică de 38 km, la aproximativ 50 km de centrală.

“Nu s-au primit informaţii despre posibile pagube provocate de cutremur”, a anunţat televiziunea iraniană, potrivit The Guardian.

Un cutremur de magnitudine 5 poate provoca pagube considerabile. 

Centrala nucleară Bushehr a fost proiectată să reziste la cutremure mult mai puternice.

„Până în prezent, nu au fost raportate daune pe baza verificărilor efectuate de Societatea Semilună Roșie, consilierii satului și oficialii din zonă”, a declarat Jahangir Dehqan, șeful departamentului de urgență, pentru agenția de știri ISNA.

Iranul se află pe linie tectonică majoră și este predispus la cutremure aproape zilnice. În 2003, un cutremur cu magnitudinea de 6,6 a aplatizat orașul istoric Bam, ucigând 26.000 de oameni. Bam se află în apropierea centralei nucleare din Bushehr, care nu a fost avariată la acea vreme.

În 2019, Iranul a anunțat că intenționează să îmbogățească uraniul dincolo de nivelurile permise în condițiile acordului nuclear din 2015. Oficialii de la Teheran spun că programul nuclear este în întregime în scopuri nucleare civile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS