1.8 C
Craiova
duminică, 28 decembrie, 2025
Știri de ultima orăMagazinÎnlocuitori vegetali pentru carne şi lactate

Înlocuitori vegetali pentru carne şi lactate

Procesul de înlocuire a produselor din carne cu alimente pe bază de soia sau cu legume, fără a transforma însă alimentaţia în una lipsită de savoare şi aromă, nu este dificil, deşi poate nu prea vă vine să credeţi.

Mulţi oameni au impresia că o alimentaţie vegetariană presupune sacrificarea gustului mâncărurilor în favoarea ingredientelor sănătoase şi nutritive, însă această părere este greşită. În ziua de azi, aproape orice restaurant care se respectă pune la dispoziţia clienţilor meniuri vegetariene, care includ ingrediente ce înlocuiesc carnea sau produsele lactate şi care sunt cel puţin la fel de gustoase ca acestea.
Cel mai cunoscut înlocuitor vegetarian este, fără îndoială, soia. Produse pe bază de soia se găsesc în mai toate magazinele mari şi par să fie din ce în ce mai căutate, pentru că pot înlocui cu succes carnea din dieta vegetarienilor şi a persoanelor care ţin post, după obiceiul ortodox. Gama de preparate pe bază de soia este destul de generoasă, iar cei care doresc să experimenteze gustul unui astfel de aliment, gustos şi sănătos, au de ales între fulgi din soia, soia felii, granule sau cuburi, dar pot opta şi pentru şniţele, chiftele, crenvurşti, crochete sau chiar pateu. Condimentate cu mirodeniile potrivite, aceste produse sunt înlocuitorul ideal pentru carne.

Tofu – miraculoasa pastă de soia

În afară de soia propriu-zisă, amatorii de produse vegetariene se declară consumatori înrăiţi de tofu. Această pastă preparată din lapte de soia fiert şi coagulat, presată în diverse forme, se foloseşte ca înlocuitor de carne în preparatele vegetale, fiind foarte bogată în proteine. Acest produs cu aspect de brânză telemea pare să existe în industria alimentară dintotdeauna şi, cel mai probabil, va înlocui în final majoritatea alimentelor pe care le cunoaştem şi le consumăm în prezent.
Pe piaţă se comercializează mai multe tipuri de tofu, însă cei mai mulţi consumatori optează pentru tofu compact, pentru că acest produs este mai uşor de pregătit decât cel pastă. Tofu este un aliment versatil, care poate fi folosit pentru prepararea unei game largi de mâncăruri – putând fi deopotrivă ingredient de bază pentru sandvişuri şi ingredient principal pentru fripturi.
Fiind informaţi în legătură cu proprietăţile acestei categorii de alimente, mulţi au ales să devină vegetarieni. Dacă, în vremurile de demult, reprezentanţii păturii sociale sărace erau nevoiţi să găsească înlocuitori pentru carne din cauză că nu îşi permiteau acest lux, în prezent, cei cu dare de mână au optat de bunăvoie să renunţe la carne în favoarea pastei tofu. În unele provincii din China, locuitorii nu au mâncat niciodată peşte sau carne de pui, ci consumă de când se ştiu tofu. În plus, din ce în ce mai multe persoane din întreaga lume înlocuiesc treptat carnea cu tofu sau produse pe bază de soia.

Laptele de soia, un deliciu sănătos

Laptele obişnuit, integral sau degresat, a fost înlocuit treptat de laptele de soia, iar acest lucru s-a întâmplat în special în comunităţile de vârstnici. Exponenţii acestor comunităţi sunt foarte interesaţi să ducă o viaţă sănătoasă şi să se menţină în formă şi s-au informat temeinic în legătură cu beneficiile produselor vegetariene şi, în special, ale laptelui de soia. În plus, din ce în ce mai multe persoane sunt alergice la produsele lactate, prin urmare nu au altă soluţie decât să apeleze la înlocuitori, iar cel mai bun este laptele de soia. Chiar şi aşa, foarte mulţi au făcut de bunăvoie trecerea de la laptele de vacă sau de capră la cel de soia, aşa că nu ar fi de mirare dacă laptele „obişnuit“ ar dispărea de pe piaţă, din cauza absenţei cererii.

Nu trebuie să faceţi compromisuri în privinţa gustului

Este adevărat că substanţele nutritive din ouă pot fi mai greu înlocuite, însă nici acest lucru nu este imposibil. În ziua de azi, în multe lanţuri de magazine se comercializează produse care înlocuiesc ouăle, pentru a satisface nevoile alimentare ale vegetarienilor şi lacto-vegetarienilor. La raioanele cu produse de acest gen, în afară de alternativele pentru ouă există preparate vegetale care arată exact ca şi carnea, însă sunt făcute 100 la sută din soia şi legume. Cel mai important este faptul că, indiferent de produs, nu trebuie să faceţi compromisuri în ceea ce priveşte gustul mâncărurilor.
În afară de produsele vegetale pe bază de soia, oricine are la dispoziţie o gamă extrem de bogată de legume, care mai de care mai savuroase şi mai hrănitoare. Ciupercile, ceapa, ardeii graşi, vinetele, dovleceii şi multe altele au un gust deosebit şi, spre deosebire de carne, sunt foarte sănătoase. Puteţi prepara mâncăruri numai din legume sau le puteţi combina şi cu produse vegetale, dacă doriţi un plus de aromă şi savoare. Prin urmare, nu vă gândiţi nici o secundă că, dacă vreţi, nu puteţi renunţa la carne, ouă şi produse lactate, căci, în prezent, posibilităţile de a înlocui aceste produse cu unele vegetale sunt infinite.

Tofu cu lămâie

2 bucăţi de tofu compact, bine presat, 2 linguri de sos de soia, 2 linguri de suc de lămâie, 2 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de muştar de Dijon, 1 linguriţă de zahăr, 1 linguriţă de busuioc, 1 linguriţă de cimbru, sare şi piper.
Mod de preparare: Tăiaţi tofu în fâşii de 1,5 centimetri. Amestecaţi toate ingredientele, cu excepţia bucăţilor de tofu. Puneţi amestecul într-o tigaie adâncă şi adăugaţi tofu. Lăsaţi totul la marinat cel puţin o oră, având grijă ca tofu să se marineze pe toate părţile. Încălziţi cuptorul la 375 de grade Celsius. Transferaţi tofu şi marinata într-o tavă şi daţi la cuptor timp de 20-25 de minute, întorcând preparatul la jumătatea perioadei de timp.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII