Castanele sunt poate cele mai gustoase şi nepretenţioase roade ale toamnei. În afară de faptul că vestesc acest anotimp şi reprezintă bucuria şcolarilor puşi pe şotii, castanele sunt în acelaşi timp şi un ingredient deosebit pentru pregătirea unor mâncăruri speciale.
Probabil că nu v-aţi gândit prea des la castane ca la un ingredient gastronomic, motiv pentru care este posibil să nu fiţi foarte siguri în ceea ce priveşte felul în care acestea pot fi gătite. Procesul nu este atât de complicat precum aţi putea crede. Mai mult decât atât, pe piaţă există o serie de produse care facilitează în mod semnificativ procesul de gătire a acestui fruct cu proprietăţi nutritive excepţionale.
Castanele sunt extrem de nutritive şi conţin un nivel foarte scăzut de grăsimi, ceea ce le transformă în alegerea culinară perfectă pentru persoanele preocupate de sănătatea lor. În plus, castanele pot fi consumate ca atare, ca desert ori gustare, sau pot fi încorporate ca ingrediente sau garnituri pentru alte preparate culinare.
Cum trebuie alese castanele
Dacă doriţi să încercaţi să gătiţi castanele, este indicat să folosiţi fructe proaspete. Cum le verificaţi? Acestea nu trebuie să fie prea uşoare, dimpotrivă, trebuie să aibă o masă consistentă, şi nu trebuie să producă nici un fel de zgomot atunci când sunt scuturate. Castanele care fac zgomot sunt deja trecute şi sunt gazde primitoare pentru viermi, aşa că aveţi grijă atunci când le culegeţi sau le cumpăraţi.
Coaja castanelor este foarte solidă şi rigidă, iar miezul este învelit cu o pieliţă subţire, care trebuie îndepărtată înainte ca fructul să fie consumat. Această pieliţă se curăţă foarte uşor de pe castanele încălzite la cuptor. Înainte de a găti castanele, trebuie să le perforaţi coaja, pentru ca miezul să nu explodeze în cazul în care se produce presiune în timpul preparării.
Trei modalităţi de a găti castanele
În primul rând, castanele pot fi prăjite. Pentru asta, aveţi nevoie de o tigaie specială, cu un mâner extensibil, ori un dispozitiv folosit pentru a prepara floricelele de porumb. Tăiaţi coaja în formă de X, cu ajutorul unui cuţit bine ascuţit. Puneţi castanele în tigaie şi prăjiţi-le timp de aproximativ 20 de minute, întorcându-le din când în când.
Apoi, castanele pot fi coapte. Procesul de coacere nu necesită vreun instrument special. Perforaţi coaja în formă de X, ca atunci când le prăjiţi, şi puneţi castanele la cuptor, în tava pentru friptură. Lăsaţi castanele în cuptor timp de 20 de minute, la o temperatură de 190 de grade Celsius. După finalizarea procesului, coaja va putea fi îndepărtată cu uşurinţă.
În fine, castanele se pot fierbe. Acest procedeu este o alegere foarte bună în cazul în care doriţi să le folosiţi ca ingrediente pentru un alt preparat. Alegeţi cu atenţie castanele şi fierbeţi-le pe cele bune. Puneţi fructele într-un vas ce conţine apă rece, apoi puneţi-le la fiert timp de aproximativ cinci minute. Îndepărtaţi coaja şi clătiţi miezul castanelor cu apă rece, însă ţineţi cont de faptul că această operaţiune trebuie efectuată cât timp castanele sunt calde.