11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPunerea în posesie cu terenuri se va finaliza în august

Punerea în posesie cu terenuri se va finaliza în august

Prefectul judeţului Olt, Daniel Şarpe, a anunţat ca până în luna august se va încheia procesul de punere în posesie cu terenuri a celor îndreptăţiţi de lege să le primească.
 
Aplicarea Legilor fondului funciar durează de peste 18 ani şi acum, când eliberarea titlurilor de proprietate şi punerea proprietarilor în posesia terenurilor se apropie de final, au rămas de rezolvat numai cele mai complicate dosare. Subprefectul Virgil Panduru a explicat că punerea în posesie este în prezent o mare problemă în dosarele nerezolvate din cauza naturii juridice a terenurilor rămase. „Punerea în posesie e acum o problemă pentru că trebuie identificate terenuri, iar pe unele sunt suprapuneri de titluri de proprietate şi uneori acelaşi teren figurează că aparţine, potrivit unui titlu de proprietate, unui cetăţean, şi mai figurează ca făcând parte şi din domeniul statului. Trebuie clarificate întâi aceste lucruri, ale cui sunt, de fapt, terenurile în discuţie etc., comisiile locale de aplicare a Legilor fondului funciar şi Legilor proprietăţii având termen de două săptămâni pentru punerea în ordine a documentelor şi prezentarea lor Comisiei Judeţene Olt, pentru stabilirea dreptului de proprietate.
Virgil Panduru a spus că dreptul de proprietate a fost reconstituit pentru 99 la sută din cazuri, dar terenuri libere sunt foarte puţine. Terenurile rămase pentru punerile în posesie sunt ale Domeniilor Statului.

Ultimul caz rezolvat, la Slătioara

Comisia Judeţeană Olt pentru stabilirea dreptului de proprietate a rezolvat şi în această săptămână un dosar de reconstituire a dreptului de proprietate, mai precis pentru un teren de 50 de hectare din Slătioara.
Potrivit subprefectului Panduru, în acest ultim caz rezolvat de comisia judeţeană problema a constituit-o solicitarea reprezentantului proprietarului ca terenul să fie dat numai pe un anumit amplasament. „Reprezentantul proprietarului a dorit tot timpul un teren aflat sub nişte construcţii, deşi în sentinţa judecătorească se preciza că e îndreptăţit să primească 50 de hectare de teren arabil. Noi am respectat întocmai sentinţa şi i-am reconstituit dreptul de proprietate pe un teren agricol“, a arătat subprefectul. Acesta a mai spus că există o hotărâre judecătorească prin care se stabileşte în mod irevocabil că Alexandrina Acârciumăresei are drept de proprietate pentru 50 de hectare de teren agricol. „Problema a fost de amplasament, pentru că pe el sunt construcţii. Noi nu am contestat niciodată dreptul de proprietate. Cetăţeanul dorea însă neapărat terenul pe care sunt construcţii şi asta nu e posibil prin lege, deoarece sentinţa judecătorească spunea că are dreptul la teren agricol, ori pe amplasamentul dorit de cetăţean sunt construcţii, multe adjudecate prin proceduri de executare silită de la Staţiunea de Cercetare Pomicolă Strejeşti“, a adăugat Virgil Panduru. Subprefectul a precizat că, în acest caz, magistraţii nu au dat o soluţie privind un anume teren de pe un amplasament precis, ci amplasamentul urma să fie stabilit de comisia locală. „Am respectat decizia judecătorească. I-am dat teren agricol, nu îl puteam pune în posesie pe un teren neproductiv, pe care erau clădiri“, a conchis subprefectul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU