Multe flori sunt comestibile şi pot ajunge în farfuriile noastre pentru a da un plus de savoare mâncării.
Unele flori nu sunt doar frumoase, ci şi comestibile. Consumate proaspete, folosite în salate sau în alte reţete culinare, ele dau o savoare aparte preparatelor dumneavoastră. Ciocolată cu violete, îngheţată cu ylang-ylang sau ficat gras cu flori de condurul-doamnei… combinaţiile sunt numeroase pentru a vă trezi papilele gustative. Florile comestibile se găsesc în orice sezon şi sunt pentru toate gusturile. În Extremul Orient, crinul, spre exemplu, este adesea cultivat în grădinile de zarzavaturi, şi nu în cele de flori.
Culegerea florilor
Deocamdată, nu există magazine specializate în comercializarea florilor comestibile. Însă, cei care locuiesc la curte ar putea să le planteze în grădină şi să profite din plin de proprietăţile acestor elemente ale alimentaţiei sănătoase. Florile se culeg de preferinţă dimineaţa, imediat după ce se evaporă roua, sau la lăsarea soarelui. Odată aduse în casă, le spălaţi delicat şi le verificaţi de insecte. Le puteţi păstra la frigider într-un recipient de sticlă sau plastic ori în apă. Florile trebuie consumate în următoarele 24 de ore după ce au fost culese, pentru că se ofilesc foarte repede.
Înainte de a culege orice tip de flori, trebuie să vă documentaţi pentru că, la fel ca şi ciupercile, unele nu sunt comestibile, chiar dacă sunt frumoase şi au un miros plăcut. De asemenea, nu mâncaţi florile care au fost tratate cu pesticide sau nu sunt incluse în lista celor consumabile şi nici un caz pe cele de pe marginea drumului. Este recomandat să înlăturaţi pistilul şi staminele florilor înainte de a le consuma.
Infuziile, cele mai simple preparate din flori
Există reţete culinare din flori comestibile pe gustul tuturor. Ele aduc în bucătăria dumneavoastră o subtilitate şi parfumuri inedite pentru a vă surprinde şi încânta musafirii. Pentru a începe să gătiţi cu flori, nimic nu este mai simplu decât infuziile, care permit captarea celor mai multe proprietăţi ale plantelor benefice sănătăţii şi păstrarea aromelor. Păpădia este foarte cunoscută, însă foarte puţin folosită în reţete culinare. Se recomandă persoanelor care nu au nici o problemă cu gustul puţin amărui. Coada-şoricelului, ca şi păpădia, este o plantă aromatică având acelaşi gust amărui. Cel mai adesea, florile ei sunt folosite în ceaiuri, dar se pot utiliza şi la mâncăruri gătite. Muşeţelul este una dintre cele mai vechi plante aromatice folosite în bucătărie. Dacă la început serveau doar la prepararea ceaiurilor, acum, florile de muşeţel se pot folosi cu încredere în sosuri. Florile fragile, precum cele de iasomie, cireş, tei, portocal, lămâi, albăstriţă, violete, sunt perfecte pentru infuzii în apă sau lapte fiert.
Flori macerate
Puteţi consuma flori după ce le-aţi lăsat la macerat. Acest proces constă în înmuierea lor în apă, vin, oţel sau ulei, pentru a le capta aroma. De asemenea, pot fi servite ca şi condimente. În aburi, „florile-legume“ precum bobocii de floarea-soarelui, cele de varză, de nap, begoniile, daliile, cameliile şi „florile-condimente“, cum ar fi condurul-doamnei, precum şi petalele mari ale florilor exotice sunt perfecte şi se gătesc precum cartofii noi.
Flori în tigaie
Într-o tigaie, florile joacă rol de plante aromatice. Ele pot fi amestecate cu sosuri beşamel, albe, cu legume, ouă, fructe şi unt. Pentru prepararea untului de flori, mixaţi un pachet de unt împreună cu frunze de busuioc, rozmarin şi cimbrişor. Aşezaţi apoi întreaga compoziţie pe o foaie cerată, pe care o rulaţi, şi puneţi-o în frigider pentru a se întări. Pentru preparate sărate cu flori prăjite se folosesc muguri de păpădie şi primule, iar pentru cele dulci nu trebuie să uitaţi de garofiţe şi toate petalele florilor parfumate, precum cele de trandafir.
Supă
Supa este una dintre mâncărurile privilegiate din flori. Acestea se folosesc la fel ca legumele uşoare (păpădii, urzici, primule, begonii, dalii, crizanteme) sau ca plante aromatice. Le puteţi găti împreună cu alte legume sau cu carne, după gust. Prospeţimea begoniei şi părăluţei este perfectă pentru condimentarea supelor.
Salate
Salatele proaspete cu flori comestibile sunt cele mai des întâlnite reţete culinare. De aceea, indiferent de salata pe care o preparaţi (de ciuperci, de pui, de legume, de fructe), nu uitaţi de savoarea florilor şi a plantelor aromatice. Cele de panseluţă, uşor mentolate, vor oferi salatelor sau deserturilor dumneavoastră un gust răcoros. Limba-mielului sau boranţa roşie are un miros şi o aromă asemănătoare castravetelui. Florile sale albastre se folosesc la salate sau pentru ornarea mâncării gătite. Petalele crude de condurul-doamnei sunt ideale pentru parfumarea salatelor.
Desert
Pentru desert, puteţi adăuga la salatele de fructe flori de panseluţe, violete, nalbe, lavandă şi mac. Întreaga floare de la panseluţă este consumabilă. Are o aromă fină de mentă şi poate fi folosită şi la ornarea prăjiturilor. Florile se utilizează deopotrivă pentru preparate culinare şi pentru băuturi. Aspectul estetic este un element important, care motivează utilizarea florilor comestibile în alimentaţie. Multe dintre aceste plante sunt folosite în industria farmaceutică, în prepararea unor tincturi sau alifii.

