27.3 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025

Tort de şampanie

Ingrediente pentru 16 porţii:
Pentru primul blat: 100 g făină, 40 g zahăr pudră, 1 gălbenuş, 50 g unt.
Pentru blatul pufos: 4 ouă, coajă rasă de la o lămâie, 150 g zahăr, 100 g făină, 100 g amidon, 50 g unt topit, 1/2 linguriţă praf de copt.
Pentru umplutură şi ornare: 2 linguri jeleu de zmeură, 6 foi gelatină, 2 ouă, 50 g zahăr, 125 ml şampanie, sucul şi coaja rasă de la o lămâie, 400 ml frişcă, 75 g ciocolată albă, 75 g bezea, 100 g zmeură.
Mod de preparare:
Pentru primul blat se frământă făina cu zahărul pudră, gălbenuşul şi untul. Se pune coca la rece 30 de minute. Se încălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pentru blatul pufos, se bat spumă ouăle, se adaugă zahărul şi coaja de lămâie. Se înglobează treptat făina, amidonul şi praful de copt, iar la sfârşit se pune untul topit. Se toarnă compoziţia pentru blatul pufos într-o formă cu diametrul de 26 cm, în care s-a pus hârtie de copt. Se coace 30 de minute. Se scoate blatul din formă, se îndepărtează hârtia şi se lasă să se răcească.
Se încinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Se întinde prima cocă, pe care am ţinut-o la rece 30 de minute, şi se pune într-o tavă cu diametrul de 26 cm unsă cu grăsime. Se coace 15 minute, apoi se lasă să se răcească.  
Se unge primul blat cu jeleu. Cel pufos se taie în două şi o parte se aşază peste jeleu. Se pune în jurul tortului un inel, pentru a nu da voie blaturilor să se deplaseze. Se înmoaie gelatina. Se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi se încorporează şampania, sucul şi coaja de lămâie. Gelatina se dizolvă, se încorporează în crema de şampanie şi se dă la rece circa 20 de minute.
Se bat albuşurile şi se amestecă bine cu 100 ml frişcă, apoi se înglobează în crema de şampanie. Se unge prima foaie de blat pufos cu cremă, se suprapune a doua foaie şi se îmbracă tortul cu crema rămasă. Se dă la rece pentru o oră. Se bate apoi frişca rămasă şi se ornează tortul. Se presară ciocolata dată pe răzătoare şi bezelele mărunţite. Se ornează cu zmeură.
Timp de preparare: 3 ore
Dificultate: medie
Menţiuni: Dacă nu avem zmeură proaspătă, putem folosi din dulceaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS