4.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 decembrie, 2025

Colţul gospodinei

Preparate ca ale bunicii

Budincile bunicii, dar şi delicatesele ei pentru iarnă pot fi acum gustate şi de tinerii membri ai familiei, dacă la prepararea lor veţi ţine cont de sfaturile celei care până nu demult vă răsfăţa cu delicatese culinare.

– Există două feluri de budinci: fierte şi coapte în cuptor. Pentru ambele se folosesc aceleaşi ingrediente, în aceleaşi cantităţi.

– Indiferent de finalizarea lor, budincile trebuie puse la foc potrivit: deasupra unui vas cu apă clocotită sau în cuptor, la foc controlat.

– Amestecarea corectă a ouălor cu zahărul şi cu laptele este decisivă pentru calitatea budincii.

– Budinca fiartă (pe aburi) e gata atunci când, introducând o lingură în ea, conţinutul rămâne pe dosul lingurii, fără să mai curgă.

– Cocoloaşele din budinci se înlătură în felul următor: se ia preparatul de pe foc şi se toarnă într-un vas rece, pus pe un pat de cuburi de gheaţă. Se amestecă bine conţinutul, până se înmoaie.

– Budinca pregătită la cuptor nu trebuie expusă la o temperatură prea ridicată, pentru că ingredientele se despart şi lasă lichid.

– Borcanele cu compot sau cu alte conserve se fierb învelite în jumătăţi de ciorapi de mătase uzaţi (partea de deasupra călcâiului).

– Laptele fiert nu trebuie păstrat la lumină, căci vitamina B conţinută în el se distruge.

– Perele coapte, înainte să fie culese din pom, trebuie încercate. Răsuciţi-le uşor, cât sunt încă pe creangă. Dacă se desprinde codiţa, e vremea să duceţi fructele în cămară. Ele se conservă în locuri bine aerisite, aşezate pe rafturi, fără să se atingă între ele, şi învelite în ziare.

– Vinetele prăjite sau fripte trebuie, în prealabil, tăiate în rondele, presărate cu sare şi lăsate pe o hârtie absorbantă, vreme de două ore.

– Vinetele date prin albuş de ou absorb mai puţină grăsime la preparare şi sunt mai digeste.

– Broccoli, leguma cu reputaţie anticancerigenă, nu trebuie fiartă mai mult de 10-15 minute. Este de preferat să le pregătiţi pe cele de culoare verde intens fără pete gălbui. Frunzuliţele prinse de tulpiniţe nu trebuie să fie veştede.

– Înainte de preparare, broccoli se desface în bucheţele, asemenea conopidei, şi se ţine câteva minute în apă cu oţet. Clătiţi-le apoi sub jet de apă rece.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS