Orez chinezesc
Ingrediente: 1- 1/2 ceşti mai mari de orez cu bobul lung, 3-4 felii de şuncă tăiate cubuleţe, 2-3 fire de ceapă verde tăiată bucăţele, o omletă simplă (din două ouă, prăjite în foarte puţin ulei) tăiată bucăţele, 100 g mazăre, 100 g porumb, morcov.
Mod de preparare: Orezul se spală bine şi se ţine 15-20 minute în apă rece, să se înmoaie. Apoi se toarnă într-o cratiţă şi se acoperă cu apă rece (cam două ceşti şi jumătate). Se lasă la foc mic, mestecând din când în când. Când s-a evaporat apa, ar trebui să fie gata. Se încing 2-3 linguri de ulei într-o tigaie şi se adaugă legumele, omleta şi şunca. Se călesc vreo 5 minute, până se înmoaie ceapa. Se adaugă orezul, se condimentează cu sare şi piper (de preferinţă alb) şi se amestecă bine. Se aşază în boluri şi se serveşte ca garnitură (eventual cu sos de soia).
Brioşe cu nucă de cocos
Ingrediente: 60 ml ulei, 50 g unt (la temperatura camerei), 100 g zahăr, 3 ouă (de mărime medie), 1 linguriţă esenţă de vanilie, 220 g făină, 1 plic budincă de vanilie, 1/2 linguriţă praf de copt, 1/4 linguriţă bicarbonat de sodiu, 1/8 linguriţă sare, 120 ml lapte (la temperatura camerei), 150 g nucă de cocos măcinată.
Glazură: 50 g unt (la temperatura camerei), 70 g cremă de brânză (la temperatura camerei), 1/2 linguriţă esenţă de vanilie, 50 g zahăr pudră, nucă de cocos, ciocolată rasă, bomboane.
Mod de preparare: Într-un vas se amestecă făina, praful de budincă, sarea, praful de copt şi bicarbonatul. În alt vas încăpător se pun untul, uleiul, zahărul şi se bat cu un mixer electric, pe viteza cea mai mică, pentru aproximativ 2 minute. Încorporăm pe rând ouăle, mixând după fiecare, până ce compoziţia devine omogenă. Apoi adăugăm 120 ml lapte, făina, turnată treptat, nuca de cocos şi amestecăm bine cu o paletă sau lingură. Se toarnă în forma de brioşe şi se coace la temperatura de 180 C/350 F, aproximativ 22-25 de minute.
Se lasă să se răcească în forme timp de 5 minute, apoi se continuă răcirea pe un grătar. Pentru prepararea glazurii se amestecă toate ingredientele (untul, crema de brânză, esenţa de vanilie, zahărul pudră) şi se bat cu un mixer aproximativ 3 minute. Se ia apoi cu o lingură şi se acoperă pălăria brioşelor, după care se presară nuca de cocos/bomboanele pe deasupra. Se ornează după preferinţe.