GdS a prezentat, în urmă cu două săptămâni, cazurile a trei bătrâne fără locuinţă, abandonate în Spitalul de Urgenţă Craiova. Cu excepţia Primăriei Craiova, care s-a implicat, ajutând la internarea în centrul de asistenţă socială a uneia dintre bătrâne, celelalte două vor mai petrece multă vreme în spital, prin „grija“ primăriilor din Urzicuţa şi Roşiorii de Vede.
Primăria Craiova s-a autosesizat în urma articolului apărut în Gazeta de Sud şi a reuşit în câteva zile să o transfere pe Angelica Ion, de 71 de ani, din Craiova, la Centrul de Asistenţă Socială (Căminul de bătrâni).
Bătrâna fusese internată în Spitalul de Urgenţă după un accident rutier. A fost operată şi i s-a pus o proteză parţială de şold. Pe 10 octombrie a fost externată, dar, pentru că nu are rude, spitalul a făcut rost de o salvare cu care să fie transportată acasă. Şoferul de pe ambulanţă nu s-a îndurat însă să o dea jos din maşină pe bătrână, după ce a văzut condiţiile în care locuia – o cocioabă insalubră plină de şobolani – aşa că a dus-o înapoi la spital. După trei săptămâni, primăria a găsit o soluţie.
Primarul de la Urzica nu răspunde la telefon
Celelalte două colege de salon nu au fost la fel de norocoase. Paula Sârmon are 57 de ani şi are domiciliul în localitatea Urzica, din judeţul Olt. Femeia a fost internată după ce a căzut şi a suferit o fractură la un picior, a fost îngrijită şi acum ar trebui să meargă acasă, însă nu are locuinţă şi nici rude apropiate care să aibă grijă de ea. În mod normal, Primăria Urzica ar trebui să se intereseze de această bătrână, să facă demersurile necesare pentru internarea ei într-un centru medico-social sau măcar să găsească o soluţie provizorie. Spitalul de Urgenţă Craiova a luat legătura cu primarul din Urzica. Acesta s-a interesat şi a aflat că bătrâna are în localitate o cumnată care nu vrea să ştie nimic de ruda ei. Prin urmare, şi primarul a adoptat aceeaşi atitudine. Şi-a închis telefonul ca să nu mai fie deranjat de spital.
La Roşiorii de Vede nu s-a auzit de protecţie socială
Cealaltă bătrână uitată în spital este Gheorghiţa Vasilescu. Femeia de 75 de ani a suferit un grav accident în timp ce traversa neatent strada. Medicii de la Spitalul de Urgenţă au reuşit să-i salveze viaţa, dar nu şi picioarele. La internare nu i se cunoştea identitatea însă, cu ajutorul poliţiştilor de la Secţia 2 Craiova, femeia a fost identificată, având un buletin de identitate cu o viză de flotant pe Craiova, dar care a expirat din 1990. Domiciliul valabil este în Roşiorii de Vede, motiv pentru care spitalul a trimis o adresă la Primăria Roşiorii de Vede, prin care solicita implicarea autorităţilor locale în găsirea unei locuinţe şi îngrijirea bătrânei cu picioarele amputate. În adresă, reprezentanţii spitalului precizau că, potrivit celor declarate de bătrână, este posibil ca ea să mai aibă rude în Târgu Jiu. După mai bine de două săptămâni, primăria a dat un răspuns stupefiant. „În urma deplasării la adresa indicată (din buletin) s-a constatat că acolo se afla un imobil deteriorat, nelocuit, iar vecinii declară că Gheorghiţa Vasilescu a locuit acolo cu chirie în urmă cu mulţi ani şi nu cunosc dacă mai are rude pe raza localităţii noastre. Întrucât în municipiul nostru nu există un centru medico-social în care să poată fi preluată această persoană, trebuie să vă adresaţi la Primăria Târgu Jiu“, se arată în răspunsul trimis de Primăria Roşiorii de Vede.
Orice om de bun-simţ s-ar întreba acum pe ce cheltuieşte banii Serviciul social al Primăriei Roşiorii de Vede, din moment ce de sărmanii lor trebuie să se ocupe alte localităţi?
În loc de concluzie
În acest timp, cele două bătrâne sunt găzduite în continuare în Clinica de ortopedie pe banii spitalului, ocupând un salon în care ar trebui să fie cazaţi bolnavi cu urgenţe chirurgicale. Pentru că bătrânele sunt cazuri rezolvate, nu intră în competenţa spitalului, iar Casa de Asigurări de Sănătate nu le plăteşte spitalizarea. Din punct de vedere legal, spitalul ar putea să le urce într-o ambulanţă şi să le lase la uşa Primăriei Urzicuţa, respectiv a Primăriei Roşiorii de Vede. Omenia le împiedică pe cadrele medicale să facă acest lucru.