Aşteptăm vara pentru concediile pe care le promite, pentru timpul liber, pentru soare şi, de ce nu, pentru fructele şi legumele proaspete şi pline de vitamine pe care ni le aduce. Vara vă bucuraţi de cele mai gustoase şi aromate fructe. Este recomandabil să le consumaţi în stare naturală, dar fructele pot deveni ingredientele unor delicioase deserturi sau pot fi folosite la prepararea compoturilor, a gemurilor şi a dulceţurilor dacă sunt păstrate corespunzător.
Merele
Atunci când tăiaţi merele felii sau cuburi, stropiţi-le cu zeamă de lămâie, pentru a împiedica fructele să capete acea culoare maro caracteristică. De asemenea, acelaşi efect îl puteţi obţine dacă „înecaţi“ fructele în suc de mere. Acest pont este valabil şi în cazul bananelor, piersicilor, perelor şi fructelor avocado. Aşa că păstraţi în frigider un pulverizator cu zeamă de lămâie, pentru a-l avea la îndemână atunci când aveţi nevoie să stropiţi fructele cu suc de lămâie.
Merele pot fi decojite înainte şi după ce au fost tăiate felii, dar este mult mai uşor să fie decojite înainte de feliere.
Bananele
Pentru ca bananele verzi să se coacă mai repede, introduceţi-le împreună cu un măr într-o pungă din hârtie. Lăsaţi-le la copt timp de două zile. Bananele coapte pot fi ingredientele unei prăjituri pe care intenţionaţi să o preparaţi mai târziu dacă le zdrobiţi, transformându-le în piureu. Piureul de banane va fi introdus apoi la congelator, într-o pungă din plastic, până când doriţi să îl folosiţi pentru prepararea unui desert. De asemenea, se poate păstra la congelator, în pungă din plastic, şi banana întreagă, în coajă.
Lămâile
Atunci când cumpăraţi lămâi, alegeţi fructe care se simt destul de grele în mână pentru dimensiunea lor şi care au coaja moale şi catifelată. Pentru a obţine mai multă zeamă de lămâie din fructe proaspete, încercaţi unul dintre aceste sfaturi:
• După ce aţi scos lămâia din frigider, lăsaţi-o să ajungă la temperatura camerei şi apoi rostogoliţi-o pe blatul de bucătărie, presând fructul cu delicateţe, cu ajutorul palmei. Rostogoliţi-o înainte şi înapoi, până când coaja se înmoaie.
• Pentru a obţine mai multă zeamă dintr-o lămâie sau alte citrice, aşezaţi fructul într-un vas cu apă fierbinte, înainte de a-l tăia şi a-l stoarce. Puteţi, de asemenea, să introduceţi lămâia în cuptorul cu microunde timp de zece secunde, înainte de a o stoarce.
Stafidele
Dacă stafidele sunt extrem de uscate sau zaharisite, introduceţi-le într-un recipient termostabil şi acoperiţi-le cu apă fiartă. Lăsaţi-le la înmuiat aproximativ cinci minute, apoi scurgeţi-le de apă. Această operaţiune ar trebui să umfle stafidele. După ce aţi deschis punga, pachetul sau caserola cu stafide, sigilaţi bine recipientul şi lăsaţi-l la frigider, pentru ca fructele să se păstreze proaspete.