19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSubvenţii pentru înfiinţarea culturilor de toamnă

Subvenţii pentru înfiinţarea culturilor de toamnă

Agricultorii care vor să-şi asigure culturile de toamnă şi folosesc seminţe certificate pentru înfiinţarea lor pot solicita subvenţii pentru combustibilul folosit şi resursele materiale necesare pentru acestea.

Potrivit Ordinului ministrului agriculturii nr. 687/2007, întrucât achiziţia de combustibil, seminţe, îngrăşăminte şi pesticide necesare culturilor de toamnă implică un nivel ridicat al cheltuielilor pe hectar, statul va acorda sprijin financiar agricultorilor care înfiinţează culturi în această toamnă. Cuantumul sprijinului financiar (acordat în bonuri valorice nominale) este diferenţiat, în funcţie de cultură (500 de lei/ha pentru grâu, 400 de lei/ha pentru rapiţă şi 450 de lei/ha pentru alte culturi de toamnă – secară, orz, orzoaică de toamnă, plante de nutreţ, legume). „Pentru a fi eligibili la acordarea sprijinului, solicitanţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii. În primul rând, trebuie să facă dovada asigurării culturilor înfiinţate şi a proprietăţii sau a dreptului de folosinţă asupra suprafeţei de teren pe care înfiinţează culturile de toamnă“, a declarat Veronica Cocoşilă, şefa Serviciului examinări cereri din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj.

În plus, trebuie să facă dovada utilizării de seminţe certificate şi de calitate, prin factura de cumpărare a acestora şi prin documentele de autorizare şi conformitate emise de furnizori. În cazul în care producătorii agricoli folosesc sămânţa din producţia proprie pentru semănat vor prezenta copie de pe buletinul de analiză informativ cu indici de calitate pentru sămânţă eliberat de inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului săditor.

Debitorii nu primesc subvenţii

Comparativ cu anul trecut, au apărut şi condiţii noi. „Solicitanţii subvenţiei trebuie să nu figureze ca debitori la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj sau la APIA Dolj în ultimii trei ani“, a adăugat Cocoşilă. În cazul în care figurează totuşi ca debitori (au spus că înfiinţează o anumită suprafaţă, dar nu au mai făcut-o şi astfel trebuia să dea înapoi banii respectivi), aceştia trebuie să-şi lichideze debitele existente până la data depunerii cererii de sprijin.

Cererile se depun până pe 15 octombrie

Agricultorii care şi-au asigurat culturile şi folosesc seminţe certificate pot solicita sprijinul de 400 – 500 de lei pentru înfiinţarea culturilor de toamnă până pe 15 octombrie, la sucursalele APIA. Finanţarea va fi acordată sub formă de bonuri valorice cu valabilitate până pe 15 decembrie. „Comparativ cu anul trecut, când s-au acordat 150 de lei/ha, indiferent de cultură, valoarea sprijinului este mult mai mare. Chiar dacă au fost introduse reguli noi, ne aşteptăm la mai mulţi solicitanţi decât anul trecut (aproximativ 80.000)“, a declarat Veronica Cocoşilă.

Record la subvenţii în toamna 2006

În 2006, producătorii agricoli doljeni au accesat cel mai mare ajutor financiar din ţară pentru înfiinţarea culturilor de toamnă. Valoarea acestuia a reprezentat aproape 80% din cea totală, de aproximativ 40,141 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS