19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdministrator de asociație, cercetat pentru delapidare

Administrator de asociație, cercetat pentru delapidare

Fostul administrator și fosta casieră de la Asociaţia de Proprietari nr. 48 Craioviţa Nouă au fost reținuți joi de ofițerii de la Investigarea Fraudelor, care îi acuză că au făcut o „gaură“ de 260.000 de lei în banii proprietarilor. La sfârșitul lunii iulie, blocul S3 din cadrul Asociaţiei nr. 48 Craioviţa Nouă a fost la un pas să fie debranșat de Compania de Apă.

Neregulile de la Asociaţia de Proprietari nr. 48 Craioviţa Nouă au ajuns la urechile proprietarilor în aprilie 2012, când au aflat că aveau datorii istorice la furnizorii de apă și căldură.
După cum scria GdS în ediția din 27 aprilie 2012 („Băieţii deştepţi“ de la asociaţie), de la înființare și până în martie, același an, la Asociaţia nr. 48 Craioviţa Nouă nu s-a ţinut nici o adunare generală, iar preşedinţii şi membrii comitetului au fost aleşi la mica înţelegere.
În cursul anului 2011, inspectorii Serviciului Coordonare Asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Craiova au făcut un control la Asociaţia nr. 48 Craioviţa Nouă, însă procesul-verbal… nu a mai fost găsit.
În urma controlului s-a constatat că Anastasie Marcu deţinea funcţiile de cenzor şi administrator, fapt interzis de lege, iar registrul de casă nu era întocmit zilnic, acesta fiind făcut o singură dată, la sfârşitul lunilor. În evidenţa contabilă a asociaţiei nu au fost înregistrate facturile fiscale pentru toate reparaţiile și sumele achitate pentru reparaţii, deratizări-dezinsecţii nu au fost repartizate locatarilor pe listele de plată. De asemenea, inspectorii primăriei au mai descoperit că administratorul Marcu a întocmit situaţia soldurilor elementelor de activ şi pasiv la 31.12.2010, dar aceasta prezenta erori, datele nu erau corelate şi nu erau înregistrate toate debitele furnizorilor de utilităţi, iar penalităţile nu erau repartizate în totalitate proprietarilor. Anastasie Marcu a explicat atunci pentru GdS că a fost un administrator bun, care punea penalități cum vrea el. „Am fost un administrator bun. Celor care mi se părea că nu au bani le spuneam că vedem noi, nu mai treceam penalităţi. Plătim şi noi aşa, cum plătesc «băieţii deştepți»“, spunea Marcu.

Acuzat de delapidare

Ulterior, cercetările au fost preluate de ofițerii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj care, joi seară, au hotărât să-i rețină pentru 24 de ore, în baza unei ordonanțe, pe Anastasie Marcu, de 68 de ani, dar și pe Gheorghiţa Pavel, de 62 de ani, fosta casieră a asociației.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, cei doi suspecți au fost reținuți abia joi seară pentru că săptămâna aceasta a fost încheiată expertiza contabilă și s-a stabilit în mod cert prejudiciul.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada ianuarie 2007- iulie 2012, „cele două persoane, îndeplinind funcţiile de administrator și casieră, respectiv casier în cadrul Asociaţiei de Proprietari nr. 48 Craioviţa Nouă, prin falsificarea documentelor de încasări (înregistrarea în mod intenţionat în registrul de casă zilnic a unor sume mai mici faţă de cele încasate pe bază de chitanţă, plăţi fără documente legale justificative), precum şi prin nepreluarea corectă a soldurilor zilnice, şi-au însuşit din gestiune suma de 260.367 lei“.
Joi seară, cele două persoane au fost duse în arest, iar vineri au fost duse la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracțiunilor de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar judecătorii au respind cererile de arestare preventivă, dispunând cercetarea în libertate. Anchetatorii au hotărât să nu mai ceară mandat pe numele Gheorghiţei Pavel, pentru că femeia a prezentat documente medicale care au arătat că suferă de o boală incurabilă.

Apeluri în Liban și China de pe telefonul asociației

Pe lângă înregistrarea în registrul de casă zilnic a unor sume mai mici faţă de cele încasate de la proprietari pe bază de chitanţă, oamenii legii au găsit și alte nereguli la Asociaţia de Proprietari nr. 48 Craioviţa Nouă. De exemplu, administratorul Marcu este auzat că achita diverse materiale sau servicii în baza unor chitanțe de mână, nedatate și nesemnate, care nu au nici o valoare. De asemenea, au fost descoperite cheltuieli cu transportul de acasă până la asociație, în valoare de 70 de lei pe lună. Suma nu pare mare, însă cei 70 de lei pentru transport au fost plătiți din banii proprietarilor timp de câțiva ani. Altă neregulă descoperită a fost plata unor facturi emise de furnizori pentru alte asociații, la care Marcu a lucrat în același timp. Mai exact, Marcu este acuzat că lua bani din gestiunea Asociaţiei de Proprietari nr. 48 Craioviţa Nouă și achita facturile altor asociații.
În urma anchetei s-a mai stabilit că de pe telefonul asociației au fost făcute în fiecare lună apeluri în diverse țări, cum ar fi China, SUA, Canada, Portugalia sau… Liban. În medie, lunar, asociația plătea pentru aceste apeluri între 300 și 400 de lei. De asemenea, anchetatorii au mai descoperit că cei din conducerea asociației își acordaseră ilegal diverse prime, care se adaugă la prejudiciul total.
În acest fel, banii proprietarilor erau cheltuiți pentru achitarea facturilor la telefon, facturilor altor asociații sau pentru diverse bunuri, plătite cu chitanță de mână, iar facturile furnizorilor erau amânate.

Lista administratorilor condamnați

Numărul administratorilor condamnaţi pentru delapidarea asociaţiilor de locatari la care au lucrat este destul de lungă.
Augustina Sîrbu, fostă administratoare la Asociaţia nr. 2 George Enescu, a fost condamnată la doi ani şi şase luni cu suspendare şi a fost obligată să returneze asociaţiei suma de 159.871 de lei.
Elena Stoica, fosta administratoare şi casieră a Asociaţiilor nr. 1 Mai Baracă, 4 Mareşal Antonescu şi 3 Nicolae Titulescu, a fost condamnată definitiv pe 10 octombrie 2013 la un an şi şase luni cu suspendare şi obligată să returneze Asociaţiei 1 Mai Baracă suma de 6.158 de lei.
Şi fosta administratoare a Asociaţiei de Proprietari nr. 1 „Sabba Ştefănescu“ din Craiova, Carmen Coşoveanu, a fost condamnată definitiv la cinci ani de închisoare cu executare şi obligată să înapoieze asociaţiei suma de 541.463 de lei.
Monica Militaru, fosta administratoare a Asociaţiei nr. 13 Valea Roşie, a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare şi a fost obligată la plata către asociaţie a sumei de 232.929 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat.
Elena Stanciu, fostă administratoare a Asociaţiei de Proprietari nr. 13 Lăpuş-Argeş, a fost condamnată pentru delapidare şi fals la cinci ani de închisoare cu executare şi obligată la achitarea sumei de 269.277 de lei.
Pe 12 februarie, Tanţa Mirela Damian, fosta administratoare a Asociaţiei 2 A – 1 Mai, a fost condamnată definitiv la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare printr-o hotărâre a Curţii de Apel Craiova. În plus, inculpata este obligată să restituie suma de 43.919 lei asociaţiei la care a lucrat ca administratoare.
Alt caz este al Mihaelei Oprica, fosta administratoare a Asociaţiei de proprietari IJK şi a Asociaţiei 49 de apartamente. Aceasta a fost condamnată pe 30 ianuarie la cinci ani de închisoare pentru o delapidare de 124.010 lei, bani pe care trebuie să-i dea înapoi.
Pe 20 mai, aceeași Mihaela Oprică a fost condamnată și pentru furtul a aproape 22.000 de lei din bugetul Asociaţiei de Proprietari Unirea. În acest dosar a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare şi a fost obligată să înapoieze banii furaţi.
Altă administratoare, Marilena Predescu, de la Asociaţia de locatari SO2 Craioviţa Nouă, a fost condamnată definitiv pe 11 iulie la doi ani și opt luni de închisoare și obligată de instanță să restituie asociației suma de 221.757 de lei.

Debranșări și datorii

La sfârșitul lunii iulie, furnizorul de apă al orașului, Compania de Apă Oltenia, a debranșat zeci de blocuri din cadrul asociațiilor restanțiere.
Pe lista restanțierilor a fost și blocul S3 din cadrul Asociației nr. 48 Craiovița Nouă, însă asociația a achitat o parte din datorie, iar furnizorul a dispus rebranșarea.
În evidențele Companiei de Apă, în acest moment, Asociația nr. 48 Craiovița Nouă apare cu datorie de 224.339 de lei, iar la Termoficare cu o restanță de 206.555 de lei și penalități de 135.918 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS