19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportIstoria participării Științei în Europa (VI)

Istoria participării Științei în Europa (VI)

În competițiile europene intercluburi, Universitatea a debutat în ediția 1970/1971. În episoadele I, II, III, IV și V (publicate în Gazeta de Sud din 1, 2, 3, 6 și 7 august) am prezentat participarea alb-albaștrilor în primele 17 ediții, iar mai jos puteți lectura evoluția Științei în ultimele șase. Reamintim, Universitatea Craiova a participat la 23 de ediții ale competițiilor europene: patru în Cupa Campionilor Europeni, patru în Cupa Cupelor, 15 în Cupa UEFA (Cupa Orașelor Târguri, Cupa UEFA, Europa League). Textele publicate în Gazeta de Sud sunt doar o istorie a evoluției alb-albaștrilor în cele 23 de ediții europene. Joi, Universitatea ia startul la cel de-al 24-lea sezon european. Oltenii au participat și la alte competiții în Europa, precum Cupa Balcanică și UEFA Intertoto.

18. Ediția 1992/1993, Cupa UEFA – Electro și Universitatea, aut din primul tur

În acest sezon european, Craiova a avut, în premieră pentru echipele românești din provincie, două formații calificate în Cupa UEFA: Electroputere (clasată pe locul III în ediția de campionat 1991/1992) și Universitatea (clasată pe locul IV). Din păcate, ambele formații din Bănie au părăsit competiția europeană după primul tur: Panatinaikos a zdrobit-o pe Electro: a fost 10-0 pentru greci în cele două partide (6-0 la Craiova, 4-0 la Atena)! Și Universitatea a părăsit competiția, cehii de la SK Sigma Olomouc fiind cei care au eliminat formația olteană: 1-0 pentru Sigma la Olomouc (gol marcat în min. 86), iar la Craiova s-a petrecut surpriza: 1-2! Gane a deschis scorul (’21), dar Kerbr a marcat două goluri (’23, ’43) și meciul s-a încheiat cu acest scor. Universitatea (în cele două întâlniri):Vodă – V. Cojocaru, Săndoi, N. Zamfir, Mogoșanu, Cristescu, Gîrleșteanu, D. Moisescu, Cioloboc, Ov. Stângă, D. Predoi, Gh. Barbu, Gică Craioveanu. Antrenor: Ion Oblemenco.

19. Ediția 1993/1994, Cupa Cupelor – Meciuri de coșmar cu PSG

După ce i-au eliminat pe necunoscuții din Insulele Feroe, HB Torshavn, cu scorul general de 7-0 (4-0 la Craiova, 3-0 în Feroe), oltenii au dat piept, în turul II, cu Paris Saint-Germain FC. După o seară de coșmar pe Parc des Princes (4-0 pentru elevii lui Artur Jorge, din care unul a fost autogol, Călin), francezii au câștigat lejer și la Craiova, cu 2-0, superioritatea lor fiind evidentă. Antrenor la Universitatea, Marian Bondrea.

20. Ediția 1994/1995, Cupa UEFA – Eliminare chiar din turul preliminar

Universitatea a dezamăgit chiar în turul preliminar: Dinamo Tbilisi (Georgia) a câștigat cu 2-0 în Georgia, iar în retur, la Craiova, oaspeții s-au impus cu 2-1. Evoluția scorului: 0-1 (’2, Kavelașvili), 1-1 (’56 Pigulea), 1-2 (’86 Kinkladze). În min. 73, Gică Craioveanu a ratat un penalti, iar în min. 81 a fost eliminat Nicu Zamfir. Antrenor la Universitatea, Aurel Țicleanu. Această eliminare din cupele europene și semieșecul de acasă din campionat (1-1 cu Ceahlăul) au dus la demiterea antrenorului Țicleanu și înlocuirea lui cu Victor Pițurcă.

21. Ediția 1995/1996, Cupa UEFA – Portarul Arcanu și-a băgat singur o minge în poartă

Ca un făcut, și în această ediție a cupelor europene tot o echipă din spațiul ex-sovietic a eliminat Universitatea, Dinamo Minsk (Belarus). La Craiova, oltenii au fost superiori oaspeților, au irosit multe ocazii de gol, dar meciul s-a terminat nedecis, 0-0. La Minsk, bielorușii s-au calificat la loviturile de departajare: 0-0, 3-1 d.l.dep. Un fel de erou negativ a fost portarul Arcanu, care și-a băgat singur o minge în poartă! La loviturile de departajare au ratat Gane, Ungur și Olăroiu, iar Papură a transformat. Antrenor al Universității, Sorin Cîrțu.

22. Ediția 2000/2001, Cupa UEFA – Eliminare rușinoasă tot din turul preliminar

Universitatea a dezamăgit din nou în cupele europene, fiind eliminată iarăși din turul preliminar, nereușind să treacă de modesta Pobeda Prilep (Macedonia). A fost 1-1 la Craiova (Papură ’31/ Zdravevski ’90), după un meci anost, cu acțiuni ofensive ale gazdelor la întâmplare. În retur, în Macedonia, deși Craiova a trimis balonul în bară (Claudiu Niculescu ’45), gazdele au marcat golul calificării în min. 77, partida terminându-se cu acest scor calificabil pentru macedoneni, 1-0. Antrenor al oltenilor a fost Florin Marin.

23. Ediția 2017/2018, Europa League – Craiova, după 17 ani în cupele europene

După o absență de 17 ani (!), Universitatea s-a calificat în noul format de desfășurare al competițiilor europene. În turul III preliminar al Europa League, CS U Craiova (antrenor: italianul Devis Mangia) a întâlnit titrata echipă italiană AC Milan. La Turnu Severin (unde s-a disputat prima manșă), Craiova a abordat cu mult curaj întâlnirea, reușind să îi pună de multe ori în dificultate pe milanezi. Totuși, cei care au înscris au fost oaspeții (Ricardo Rodriguez ’44), scor cu care s-a terminat apriga dispută, 0-1. Pe San Siro (cu 65.763 de spectatori în tribune), trupa lui Montella s-a impus cu 2-0 (Bonaventura ’9, Cutrone ’52), dar oltenii au lăsat o impresie bună și în Italia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS