6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSportSe antrenează pentru Mondiale în Grădina Botanică

Se antrenează pentru Mondiale în Grădina Botanică

Cu toate că nu se antrenează pe o pistă omologată de atletism, Vanessa Balaci şi-a propus obiective îndrăzneţe la Mondiale (Foto: Bogdan Grosu)
Cu toate că nu se antrenează pe o pistă omologată de atletism, Vanessa Balaci şi-a propus obiective îndrăzneţe la Mondiale (Foto: Bogdan Grosu)

Atleta Vanessa Balaci, legitimată la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ și CS Universitatea Craiova, a avut un an aproape perfect până acum, obținând șapte medalii la concursuri naționale și două la Campionatul Balcanic. Acum, sprintera din Bănie, care sâmbătă va împlini 16 ani, se pregătește pentru două competiții majore, Campionatul Mondial și FOTE, dar nu pe un stadion de atletism sau pe o pistă omologată, cum era normal, ci pe pista din Grădina Botanică din Bănie, singura de acest gen din oraș.
În așteptarea noului stadion de atletism, alergătorii de performanță de la cluburile din Craiova se pregătesc prin parcuri și în Grădina Botanică, acolo unde în toamna anului trecut s-a amenajat o pistă de tartan, care le permite sportivilor să se antreneze cu încălțările speciale, cu cuie.
Luni dimineață, pista din Botanică era populată de alergători, mulţi dintre ei campioni naționali și medaliați la diferite competiții.
Printre ei era și Vanessa Evelyna Balaci, atletă legitimată la Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ și CS Universitatea Craiova. Eleva lui Nicușor Bugiulescu se pregătește pentru două competiții internaționale de anvergură care vor avea loc luna aceasta. Este vorba despre Campionatul Mondial rezervat juniorilor 2, care va debuta săptămâna viitoare în Kenya, la Nairobi, și Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), găzduit de Gyor (Ungaria), între 23 și 29 iulie. La Mondiale, olteanca va concura în proba de 200 m, iar la FOTE, la 100 m și cu ștafeta.

La Pitești a obținut aurul balcanic, la juniori 1

DSC_3231

Deși nu beneficiază de condiții normale de pregătire, adică să se antreneze pe o pistă de atletism regulamentară, Vanessa, care sâmbătă va împlini 16 ani, a avut un an foarte bun, cucerind nouă medalii. Cea mai recentă performanță a alergătoarei din Bănie a fost titlul de campioană balcanică la juniori 1, obținut alături de colegele sale din echipa de ștafetă 4×100 m a României. Competiția s-a desfășurat weekend-ul trecut la Pitești. Tot acolo, Vanessa, care este junioară 2, primul an, a ocupat locul cinci în proba de 100 m, cu timpul de 12.29.
În luna iunie, Vanessa Balaci obținuse prima sa medalie balcanică, bronz la junioare 2, în proba de 100 m, la Istanbul (Turcia). Tot în iunie, eleva lui Nicușor Bugiulescu a devenit campioană națională la juniori 2, la 100 și 200 m, după ce în luna mai se întorcea cu patru medalii de la Campionatul Național Școlar. O altă medalie a cucerit la pentatlon (echipe), în cadrul ONSS.
Balaci: În Kenya vor fi curse foarte tari

Rezultatele din ultima perioadă îi dau un moral bun sportivei, care va participa în premieră la Mondiale. Vanessa nu vrea să meargă doar în excursie la Nairobi, ci și-a propus să își îmbunătățească recordul personal (24.70 secunde) și să se califice în semifinale, deși știe că concurența va fi acerbă. La 200 m se va alerga în serii, apoi semifinale și finală, cursele urmând să se desfășoare vineri, 14 iulie.
„Sunt așa de fericită că am luat medalii la Balcaniadă, în Turcia, apoi la Pitești! Sper să repet aceste performanțe și la competițiile următoare. În Kenya trebuie mă acomodez foarte repede, pentru că este foarte cald. În ceea ce privește concursul, cred că vor fi curse foarte tari. Sper să scot un rezultat bun și să fac un nou record personal“, a spus tânăra atletă.
După o perioadă cu vreme caniculară, Vanesa Balaci și colegii săi s-au bucurat la începutul acestei săptămâni de antrenamente la temperaturi mai scăzute. „După ploaie m-am simțit foarte bine, am poftă de antrenamente. Ar fi fost bun și un cantonament, având în vedere că în Craiova nu am unde să mă antrenez”, a completat campioana.
Vanessa va merge în Kenya însoțită de antrenorul său, Nicușor Bugiulescu, iar acest lucru reprezintă un mare avantaj pentru ea. „Concursul este pe un alt continent și am nevoie de antrenor să mă susțină. Este mare lucru să ai antrenorul tău la aceste concursuri mari“, a mai spus multipla medaliată în probele de sprint. „Am stat puțin cu emoții că nu voi merge cu ea, dar am fost inclus în lotul care va merge în Kenya. Și ea s-a bucurat, mi-a zis că întotdeauna când am mers eu a avut încredere în ea“, a adăugat antrenorul de la LPS „Petrache Trișcu“.

„A fost un an neașteptat de bun pentru Vanessa“

În Turcia, Vanessa Balaci, sportivă pregătită de Nicușor Bugiulescu, a obținut medalia de bronz la Campionatul Balcanic
În Turcia, Vanessa Balaci, sportivă pregătită de Nicușor Bugiulescu, a obținut medalia de bronz la Campionatul Balcanic

Bugiulescu spune că acesta ar putea fi anul Vanessei Balaci, sportivă care în 2016 a luat o scurtă pauză. „Anul trecut a avut șase luni de pauză. Crescuse mult și o dureau inghinalii, iar doamna doctor Valentina Dinu i-a spus să ia o pauză până stagnează creșterea. Ne-am reapucat de pregătire în noiembrie. Este o fată care abordează antrenamentele cu seriozitate. Anul 2017 a fost unul foarte bun pentru ea, neașteptat. Pentru noi, principalul obiectiv fixat a fost FOTE, dar a luat medalii la Balcaniade și a fost cooptată și pentru Mondiale. Sper să facă performanță la nivel mare și să confirme și la seniori. În ceea ce privește Mondialele, pot spune că competițiile majore motivează sportivii. Vanessa nu se teme de adversare, ia proba în serios. Sper că își va îmbunătăți recordul personal și se va califica în semifinale. Apoi, după revenirea din Kenya, va avea trei zile pauză pentru că pe 21 iulie trebuie să plece la FOTE. Acolo va alerga două probe, 100 m și cu ștafeta. Sper să se întoarcă cu două medalii din Ungaria“, spune Bugiulescu.

„Dacă nu se face stadionul de atletism mai repede, unii copii vor renunța”

Antrenorul, asemenea multor colegi ai săi din Bănie, are un of: acela că stadionul de atletism nu se construiește mai repede și există riscul ca unii sportivi să se lase, mai ales cei care practică probele tehnice. „Am mai întâmpinat greutăți, prin faptul că nu am avut o pistă, o sală performantă, copiii s-au pregătit în sala de scrimă de la «Trișcu», fără pantofi cu cuie în picioare, fără distanțe corespunzătoare. Ne-am mai chinuit și prin Botanică, pe ger, pe frig, pe ploaie. Vanessa a făcut un antrenament în Botanică pe ploaie torențială pentru că nu puteam să-l ratăm, deoarece aveam finala la sală. Toți fac asta, numai să aducă rezultate foarte bune. Sunt frustrat că pentru fotbal se poate construi un stadion de anvergură, iar pentru atletism s-au apucat de stadion în același timp cu cel de fotbal, dar a rămas încă în conservare“, a spus antrenorul. Acesta are și un mesaj pentru autorități: „Autoritățile trebuie să se gândească la acești atleți, care ar trebui să beneficieze de condiții bune, umane. Cel mai mult suferă cei care fac probe tehnice. Ar trebui ca primăria să demareze construcția acestui stadion nou, pentru că alt­fel copiii se pierd, renunță“, a încheiat Bugiulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS