20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportGeneraţia fantastică a României joacă în Bănie

Generaţia fantastică a României joacă în Bănie

Handbalistele tricolore se pregătesc pentru meciurile cu Danemarca, Spania şi Ungaria
Handbalistele tricolore se pregătesc pentru meciurile cu Danemarca, Spania şi Ungaria

În vara acestui an, naţionala de handbal feminin junioare a României a câştigat Campionatul Mondial din Macedonia, performanţă care a fost apreciată de întreaga lume a sportului. După o pauză de 15 ani, România cucerea un titlu mondial la un sport de echipă.
Trupa pregătită de Aurelian Roşca şi Gavril Kozma, doi tehnicieni olteni, unul din Craiova, celălalt din Slatina, a reuşit să iasă din tipare. Pe teren, fetele au arătat o stare de spirit, determinarea şi dorinţa de a fi cele mai bune făcând să treacă în plan secund neajunsurile din handbalul românesc. Pasiunea a învins orice obstacol şi a născut admiraţie.

Trei oraşe oltene găzduiesc turneul internaţional

La patru luni distanţă de la acea performanţă magnifică, antrenorii Roşca şi Kozma le-au chemat pe fete să pună temelia unei noi performanţe.
Cartierul general al lotului naţional este, încă din 21 noiembrie, oraşul Craiova, iar Sala Polivalentă este locul de unde începe un nou drum.
După mai bine de o săptămână de antrenamente intense, Bianca Bazaliu, Cristina Laslo şi colegele lor vor participa joi, vineri şi sâmbătă la un puternic turneu internaţional de pregătire.
Oaspetele şi totodată adversarele româncelor vor fi jucătoarele din naţionalele Danemarcei, Spaniei şi Ungariei.  Echipele vor juca fiecare cu fiecare nu doar în Sala Polivalentă din Bănie, ci şi în alte două oraşe din Oltenia, regiune care a dat multe handbaliste valoroase României. Primele două partide vor avea loc joi la Craiova, Spania – Danemarca (ora 16.00), apoi România – Ungaria (ora 18.00). Vineri, cele patru echipe se vor muta la Caracal, urmând ca sâmbătă să joace la Slatina.

Finala la Euro, obiectivul pentru 2015

Echipa României se pregăteşte pentru Europenele de anul viitor din Spania, unde speră să ajungă în finală. Gavil Kozma a avertizat că drumul nu va fi deloc presărat cu flori. „Obiectivul din 2015 este disputarea finalei la Campionatul European. Suntem convinşi că nu va fi un drum presărat cu flori, ci va fi foarte greu. Până la urmă va trebui să fim din nou noi, să existe acest spirit de echipă şi să reuşim să luăm totul de la capăt. Trebuie să ne pregătim cu maximum de seriozitate şi de concentrare“, a spus tehnicianul care a descoperit-o pe Aurelia Brădeanu, dar şi pe Bianca Bazaliu, golgheterul naţionalei de junioare.

Doar trei fete sunt în Liga Naţională

Aurelian Roşca, antrenor care la echipa de club, SCM Craiova, a ţinut-o numai în victorii în turul Ligii Naţionale, cu două excepţii, crede că mai multe jucătoare din lotul care a obţinut aurul mondial puteau face faţă la Liga Naţională, eşalon unde în prezent activează doar trei campioane mondiale, Bianca Bazaliu, la CSM Bucureşti, Cristina Laslo şi Paula Biriş. „Sunt trei jucătoare care evoluează la Liga Naţională, mai mult joacă Laslo. Celelalte joacă la Liga a doua şi mi-aş fi dorit să facă pasul spre prima divizie, pentru că au nişte calităţi care le recomandă. Liga Naţională pare accesibilă multora dintre ele“, a spus Roşca.

Roşca: Vrem ca fetele să fie schimbul de mâine la naţionala mare

Acesta a vorbit şi despre obiectivul pentru stagiu de pregătire din Bănie: „Vrem să vedem potenţialul echipei, dacă jucătoarele noi pe care le-am convocat pot face faţă la nivel internaţional. Ne dorim să progresăm, să aducem noi elemente, să poată fi schimbul de mâine al naţionalei de senioare. Pentru anul viitor, ne dorim să fim în primele patru la Europene, dar cred că ar trebui să fim preocupaţi de îmbunătăţirea jocului şi să avem toate fetele valide. Vrem să recuperăm câteva jucătoare, Axinte de la Brăila, care de un an este accidentată, şi Isabela Roşca, care vine după accidentarea de la CM“.
Craiovenii, chemaţi să umple Polivalenta

În încheiere, Aurelian Roşca a invitat publicul craiovean joi la Sala Polivalentă să le primească pe campioanele mondiale cu căldură: „Invit toţi suporterii echipei de handbal din Craiova la Sala Polivalentă pe 4 decembrie. Acestei săli îi stă bine plină. Îi chem pe iubitorii handbalului să vadă la lucru această generaţie care ne-a adus satisfacţii“.
Astăzi, naţionala României ar trebui să dispute un joc amical în compania echipei SCM Craiova.

Lotul aflat în pregătire la Craiova

Lotul României prezent la Craiova cuprinde 18 jucătoare: Mădălina Ion, Iulia Dumanska, Alexandra Prodan – portari, Alexandra Dindiligan, Alexandra Caraşol, Andreea Corban, Florența Ilie, Sonia Saraficenau – extreme, Bianca Bazaliu, Sonia Vasiliu, Anca Polocoșer, Iulia Andrei, Loredana Vartic – interi, Cristina Laslo, Elena Tache, Daniela Corban – centri, Lorena Ostase, Florentina Craiu – pivoți.

Programul turneului de pregătire

4 decembrie, Craiova: Danemarca-Spania (16.00),
România-Ungaria (18.00)
5 decembrie, Caracal: Ungaria-Danemarca (16.00),
România-Spania (18.00)
6 decembrie, Slatina: Spania-Ungaria (11.00),
România-Danemarca (13.00)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS