15.1 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăSportCraiova se orientează spre baschetbalişti autohtoni

Craiova se orientează spre baschetbalişti autohtoni

Criza economică determină cele două divizionare A de baschet din Bănie să renunţe la transferul multor jucători străini. În plus, federaţia a decis că pe foaia de joc se pot trece cinci baschetbalişti străini, nu şapte cum era în sezonul trecut.

Cele două echipe de baschet craiovene, SCM-U (masculin) şi SCM-CSS (feminin), au fost înscrise, zilele trecute, pentru noul sezon al Diviziei A. Cei care au mers la Federaţia Română de Baschet să depună documentaţia necesară au fost  antrenorii Paul Nicolae şi Liviu Manea.
Sezonul 2009-2010 al Diviziei A va debuta pe 30 septembrie, cu 16 echipe, iar în ceea ce priveşte numărul jucătorilor străini care pot fi trecuţi pe foaia de joc, acesta a scăzut de la şapte, cum era în sezonul trecut, la cinci. Înainte de începerea campionatului, pe 19 şi 23 septembrie se va desfăşura Cupa României.
Echipa masculină de baschet SCM-U, antrenată de Paul Nicolae şi Marius Toma, se va reuni pe 1 august, urmând ca pe 15 august să plece într-un stagiu de pregătire, cel mai probabil la Buşteni.
În ceea ce priveşte lotul de jucători, antrenorul Paul Nicolae a spus că ar vrea să aibă în echipă cât mai mulţi baschetbalişti români. „Vrem cât mai mulţi români, deoarece străinii ne-ar costa destul, nu numai salariul, masa şi cazarea, ci şi suma pentru un transfer internaţional. În al doilea rând, se aude că, în următorii ani, echipele ar putea fi obligate să folosească doi jucători români, în acelaşi timp, în teren. În condiţiile acestea, va fi bătaie mare pe jucătorii români, mă refer la cei valoroşi“, a spus Paul Nicolae.

Paşca, prima achiziţie

Antrenorul oltean a adăugat că Dan Răducanu şi-a prelungit zilele trecute contractul cu SCM-U, iar singura noutate este Rareş Paşca, jucător transferat la fel ca şi Răducanu, de la BC Târgovişte. Paşca are 24 de ani, evoluează ca atacant şi măsoară 1,98 m. Referitor la jucătorii străini, antrenorii craioveni au primit câteva dvd-uri, unele chiar de la tehnicianul celor de la Energia Rovinari, americanul Theo Evans.   
Echipa feminină de baschet SCM-CSS Craiova, pregătită de soţii Liviu şi Daniela Manea, se va reuni în formulă completă tot pe 1 august. „Jucătoarele care sunt din Craiova au început deja antrenamentele, uşoare, iar celorlalte care nu erau din oraş, cele trei surori Cutaş, Ciocan, Haas şi Chirilă, le-au expirat contractele. Rămâne să ne întărim lotul cu câteva jucătoare, cele care au fost sau altele, în funcţie de buget şi de raportul calitate-preţ. Avem în vedere aducerea şi a două-trei baschetbaliste străine“, a precizat Liviu Manea. În ceea ce priveşte programul de pregătire, antrenorul craiovean a menţionat: „Numai după ce ne vom contura lotul putem decide dacă mergem într-un cantonament sau facem pregătirea pe plan local. Totul depinde de cum ne descurcăm cu bugetul pe care-l avem“.

Troupe, singurul păstrat în lotul Energiei

Singurul jucător de baschet păstrat în lotul echipei Energia Rovinari pentru sezonul următor este Porter Troupe. Preşedintele clubului, Dan Cumpănaşu, spune însă că cinci baschetbalişti americani noi vor sosi la Târgu Jiu împreună cu antrenorul Theo Evans.
Cum Energia a avut în campionatul trecut un traseu impresionant, făcând o figură frumoasă şi reuşind să termine pe locul şapte, mulţi jucători au avut oferte tentante şi au plecat de la echipă.
Baschetbaliştii români vor începe pregătirea la Târgu Jiu pe 1 august, în vreme ce jucătorii americani sunt aşteptaţi în ţară în jurul datei de 15 august. Nici situaţia singurului component al echipei naţionale, Bogdan Popescu, nu este clară în prezent. Pretenţiile financiare ale acestuia ar putea fi mult prea mari pentru bugetul de criză al echipei de baschet, recunoaşte Dan Cumpănaşu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU