16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportRomânia, pe locul cinci la CE

România, pe locul cinci la CE

Tricolorele au învins Croaţia cu 36-33 după prelungiri, în ultima partidă din Macedonia. Pentru Luminiţa Huţupan a fost ultima prezenţă în tricoul naţionalei.

Naţionala de handbal feminin a României şi-a dorit o medalie la această ediţie a CE din Macedonia, dar a terminat întrecerea pe poziţia a cincea. Elevele lui Radu Voina au jucat ultima partidă în compania Croaţiei şi au dominat întâlnirea pe aproape tot parcursul ei. După 15 minute, româncele aveau avantaj de patru goluri, scor 10-6, dar croatele au reuşit să revină în joc şi să intre la cabine cu un handicap de doar două goluri, scor 17-15. În partea a doua a meciului s-a simţit oboseala acumulată în ambele tabere şi s-a mers cap la cap până la final.  În timpul regulamentar, echipele au terminat la egalitate, scor 29-29, deşi formaţia noastră a avut ultimul atac. În cele două reprize de prelungiri de câte cinci minute, tricolorele au avut mai multă stăpânire de sine, Luminiţa Huţupan Dinu apărând câteva mingi „cruciale“ şi România s-a impus în final cu 36-33. Pentru echipa noastră au evoluat: Huţupan (18 intervenţii) – Amariei (7 goluri), Meiroşu (6), Geiger (5), Manea (5), Neagu (4), Balint (3), Lecuşanu (2), Elisei (2), Crap (1), Bârsan (1).
Din păcate, încă din prima repriză, Narcisa Lecuşanu s-a accidentat după un contact în semicercul advers. Chimista nu a mai jucat până la final şi a fost diagnosticată cu fractură de pomete. Elevele lui Radu Voina au terminat turneul pe locul cinci, iar singurele echipe care ne-au învins la CE, Norvegia şi Spania, au jucat aseară finala mare.

Voina: Acest loc este corect

Selecţionerul Radu Voina a spus, după victoria în faţa Croaţiei, că elevele sale au muncit mult şi au demonstrat că pot lupta, menţionând că locul ocupat la CE din Macedonia este corect. „Felicit echipa României pentru victorie. După un turneu foarte greu, cu multe meciuri, am reuşit să câştigăm această partidă împotriva Croaţiei. Oboseala a fost mare şi probabil că victoria s-a decis pentru echipa mai lucidă. Este îmbucurător faptul că fetele, care au venit aici la un turneu final pentru prima dată, au luptat şi au muncit mult. Pe mine nu mă interesează obiectivul. Domnul Gaţu a fost, la rândul său, bucuros, pentru că a văzut echipa luptând“, a spus Voina.
„Dacă mă uit în urmă, văd foarte multe lucruri pozitive. Am disputat şapte meciuri foarte grele şi am reuşit să câştigăm cinci, iar două le-am pierdut în faţa formaţiilor care au ajuns în finală (Spania şi Norvegia – n.r.). Am câştigat însă ceva mult mai important, o echipă unită, dar şi experienţa unor jocuri tari“, a mai spus selecţionerul României.
Chimista Valentina Ardean Elisei a marcat cele mai multe goluri pentru naţionala României la această ediţie a CE, cu 37 de reuşite, podiumul fiind completat de Narcisa Lecuşanu (30) şi de Cristina Neagu (29). Iată celelalte marcatoare ale României la CE: Amariei (26 de goluri), Manea (24), Meiroşu (23), Maier (11), Geiger (9), Crap (5), Balint (5), Bârsan (4), Cioaric (3), Şoit (1).

Ultimul meci pentru Huţupan

Luminiţa Huţupan a declarat că partida contra Croaţiei a fost ultima în tricoul echipei naţionale şi că nu va reveni asupra deciziei de retragere. „Nu îmi pare rău că am revenit asupra deciziei de retragere de la naţională şi că am participat la CE. Pentru mine, partida contra Croaţiei a fost ultima. Poate voi continua la naţională, dar nu în postura de jucătoare“, a spus handbalista de 37 de ani. „Luminiţa va rămâne alături de noi. În primul rând, o să-i ascultăm dorinţa. Pe lângă ataşamentul pentru handbal, poate mai are şi alte intenţii. Ar fi bine ca nimeni sa nu îndrăznească să spună ceva rău de Luminiţa“, a afirmat selecţionerul Radu Voina. CE din Macedonia ar putea fi ultima competiţie majoră şi pentru alte handbaliste, printre care Narcisa Lecuşanu şi Carmen Amariei, cea de-a doua anunţând înainte de plecarea spre Macedonia că se retrage de la naţionala feminină.
Conform tragerii la sorţi de ieri, de la Skopje (Macedonia), naţionala feminină de handbal va întâlni echipa Belarusului în barajul de calificare la turneul final al CM 2009, primul meci fiind programat în deplasare (6-7 iunie 2009), în timp ce returul va avea loc în România (13-14 iunie 2009).
Iată celelalte meciuri de baraj: Slovacia – Ungaria, Suedia – Muntenegru, Serbia – Germania, Croaţia – Franţa, Macedonia – Austria, Portugalia – Danemarca, Ucraina – Olanda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS