20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportUltima şansă la Lyon

Ultima şansă la Lyon

Echipa lui Dorinel Munteanu speră să obţină un rezultat bun la Lyon, care s-o păstreze cu şanse în lupta pentru calificarea în optimi, dar jucătorii şi conducătorii din Ghencea uită că nu au mai câştigat de doi ani în Liga Campionilor.

Stadionul „Gerland“ din Lyon găzduieşte în această seară partida dintre septupla campioană a Franţei, Olympique Lyon, şi Steaua Bucureşti, din grupa F a Ligii Campionilor. Înaintea acestei întâlniri, bucureştenii, conduşi de pe bancă de Dorinel Munteanu, au acumulat numai două puncte în competiţie şi ocupă ultimul loc în grupă, spre deosebire de francezi, care se situează pe poziţia a doua, cu cinci puncte. „Sperăm într-un rezultat bun la Lyon, poate obţinem chiar o victorie“, „Întâlnim o echipă redutabilă, dar nu vom pierde“, „Dacă batem la Lyon, suntem în cărţi pentru calificarea în optimi“, cam aşa au sunat declaraţiile date de jucătorii stelişti înaintea întâlnirii din Franţa. Identice au fost şi afirmaţiile fotbaliştilor înaintea fiecărui meci din grupele Ligii Campionilor, disputat în ultimii doi ani, numai că Steaua nu a mai câştigat o partidă din toamna anului 2006, de la acel 4-1 administrat în deplasare lui Dinamo Kiev.
În meciul tur dintre cele două formaţii, jucat în urmă cu două săptămâni, Lyon a arătat carenţe în defensivă, dar a demonstrat că are o forţă ofensivă incredibilă. A fost atunci 5-3 pentru francezi, după ce Steaua a condus cu 2-0. Înfrângerea de atunci a Stelei a dus la demiterea antrenorului Marius Lăcătuş.

A fost 1-1 în urmă cu două sezoane

Steaua şi Lyon s-au mai întâlnit în Franţa în 2006, într-un moment în care francezii îşi asiguraseră primul loc în grupă şi implicit calificarea în optimile Ligii Campionilor, iar bucureştenii luptau pentru locul al treilea, echivalent cu un loc în şaisprezecimile Cupei UEFA. Partida s-a terminat la egalitate, 1-1, după golurile marcate de Dică (’2), respectiv Alou Diarra (’12). Pe lângă Nicolae Dică, transferat în această vară la Catania, la Steaua au mai jucat atunci, printre alţii, Cernea, Cristocea, Opriţa, Thereau, Valentin Badea, Paraschiv şi Stelian Stancu. Cu nouă ani înainte, Lyon întâlnise altă formaţie românească, Rapid Bucureşti, în Cupa Intertoto, francezii impunându-se cu 2-1. Până în prezent, nici o echipă din Liga 1 nu a reuşit să câştige vreun meci pe teren francez, bilanţul fiind de şapte înfrângeri şi un egal. Cele mai severe înfrângeri sunt cele suferite de Steaua cu 5-0 la Montpellier şi la Paris Saint-Germain şi cea a Universităţii Craiova tot în faţa echipei din capitala Franţei, ambele fiind consemnate în anii ’90, în Cupa UEFA, respectiv Cupa Cupelor.

Dorinel, bilanţ negativ cu francezii

Noul antrenor al Stelei, Dorinel Munteanu, a câştigat ca jucător doar una dintre cele 12 partide disputate cu formaţiile franceze, trecându-şi în cont cinci înfrângeri şi şase egaluri. Cu naţionala României, Munteanu a pierdut două dintre cele trei meciuri împotriva Franţei, unul terminându-se la egalitate. Există în lotul celor două formaţii o serie de jucători care s-au aflat de mai multe ori faţă în faţă. Francezii Jeremy Toulalan şi Benzema au fost prezenţi cu naţionala la Constanţa, în urmă cu o lună şi jumătate, unde i-au avut ca adversari pe Mirel Rădoi, Dorin Goian şi Bănel Nicoliţă. Aceştia din urmă s-au mai întâlnit şi cu fundaşul stânga al Lyonului, italianul Fabio Grosso, la Euro 2008.

„Nu ajung trei goluri ca s-o baţi pe Lyon“

Preşedintele clubului din Ghencea, Valeriu Argăseală, a declarat ieri că Lyon este o echipă redutabilă, pe care este greu să o învingi chiar şi atunci când marchezi trei goluri, dar susţine că este optimist înaintea întâlnirii din Franţa: „Trei goluri nu au fost de ajuns pentru a învinge Lyon. Va fi greu cu ei. Plec cu mari emoţii, dar am speranţe mai mari ca niciodată. Nu este ultima noastră şansă. Am învăţat din greşeli, vrem să nu le repetăm“. De partea cealaltă, cel mai în formă atacant de la Lyon, Kharim Benzema, susţine că Steaua va fi supusă unei mari presiuni încă de la începutul întâlnirii.

Liga Campionilor, faza grupelor

Cea mai importantă competiţie europeană programează în această seară opt meciuri, din grupele E, F, G şi H. Iată partidele: Grupa E: Aalborg – Villarreal, Celtic – Manchester United. Clasament: Manchester 7 puncte, 2. Villarreal – 7p, 3. Celtic – 1p, 4. Aalborg – 1p. Grupa F: Fiorentina – Bayern München, Lyon – Steaua. Clasament: 1. Bayern – 7 puncte, 2. Lyon – 5p, 3. Fiorentina – 2p, 4. Steaua – 1p. Grupa G: Arsenal – Fenerbahce, Dinamo Kiev – FC Porto. Clasament: 1. Arsenal – 7 puncte, 2. Dinamo Kiev – 5p, 3. Porto – 3p, 4. Fenerbahce – 1p. Grupa H: BATE Borisov – Zenit Sankt Petersburg, Real Madrid – Juventus. Clasament: 1. Juventus – 7 puncte, 2. Real Madrid – 6p, 3. BATE – 2p, 4. Zenit – 1p.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII