Universitatea Craiova – Oţelul Galaţi 1-0
Stadion „Extensiv“, spectatori: 6.000.
A marcat: V. Găman ’61.
Universitatea: Bornescu – Dănănae, V. Găman, Mitchell, Rose – Prepeliţă, D. Stoica, Dilevski, Gîngioveanu (’77, Bărboianu) – Baird (‘9, Dina; ’57, Firţulescu), Fl. Costea. Antrenor: Nicolo Napoli.
Oţelul: Kolev – Cojoc, Sg. Costin, Jelev, Sălăgean – Bourceanu – R. Stancu (’64, Vitajic), Paraschiv, Viglianti (’79, S. Ilie) – Pena (’46, Anca), Iorga. Antrenor: Petre Grigoraş.
Cartonaşe galbene: Bărboianu / Sălăgean, Viglianti.
Au arbitrat: T. Lajos – M. Nagy, S. Caia.
Oltenii s-au dovedit superiori gălăţenilor, elevii lui Nicolo Napoli reuşind a treia victorie consecutivă pe teren propriu.
Universitatea Craiova a avut parte sâmbătă de cel mai greu meci de până acum. Oţelul, o echipă bine organizată, neînvinsă până la acel moment şi lideră în Liga I, le-a dat multă bătaie de cap oltenilor, însă Stoica şi compania au trecut şi peste acest „examen“. Unul la care au transpirat serios, victoria, pe deplin meritată, venind tot după o fază fixă, la fel ca şi în meciul cu Farul. Dacă, în urmă cu două etape, Mitchell înscria cu capul pentru trei puncte, sâmbătă tânărul Valerică Găman a adus bucuria în rândul celor 6.000 de spectatori, a căror prezenţă s-a făcut simţită la acest prim meci cu porţile deschise. De altfel, antrenorul Napoli avea să mulţumească la final suporterilor, care au decis rezultatul. „S-a văzut astăzi (sâmbătă – n.r.) cât de important este publicul, a fost al 12-lea jucător pentru noi“, a spus italianul.
În ciuda căldurii, meciul a avut un ritm foarte bun, dar ocaziile clare de poartă au fost puţine. Asta şi pentru că Oţelul a stat foarte bine în teren, făcând faţă iureşului gazdelor. Ştiinţa a început în forţă, tonul acţiunilor ofensive fiind dat de Costea, parcă mai motivat ca niciodată după debutul la echipa naţională. „Briliantul“ Băniei s-a zbătut, dar reuşitele sale au fost puţine. În cele 90 de minute, atacantul oltean s-a aflat de şapte ori cu faţa la poartă, în situaţii bune, însă de fiecare dată a fost blocat de fundaşii gălăţeni.
Baird, accidentat la primul contact
Nici nu începuse bine meciul, şi Universitatea l-a pierdut pe Baird. Australianul s-a accidentat la umăr la primul contact cu adversarii şi nu a mai putut continua jocul (‘7). El a suferit o contuzie puternică, medicii recomandându-i un repaus de câteva zile. Napoli l-a aruncat în luptă pe Dina, dar acesta nu a reuşit „să intre“ în meci. Atacantul nu a câştigat nici un duel cu fundaşii adverşi şi, în plus, a greşit câteva mingi ce puteau costa echipa, spre nemulţumirea lui Napoli. Italianul avea să-l înlocuiască la puţin timp după pauză cu Firţulescu, micuţul mijlocaş oltean făcându-le zile grele gălăţenilor.
În prima repriză, Universitatea, deşi a condus ostilităţile, a reuşit primul şut la poartă dintr-o lovitură liberă executată de Gîngioveanu (’26), mingea trecând peste transversală. Primul şut pe spaţiul porţii i-a aparţinut lui Prepeliţă (’45), după o incursiune a lui Dănănae, în afară de ocaziile lui Costea mai fiind de notat, în prima parte, pătrunderea lui Rose, blocat în cinci metri de portarul Kolev (’38). În tot acest timp, oaspeţii s-au apropiat periculos de careul lui Bornescu doar de câteva ori şi au tras la poartă o singură dată, prin Bourceanu (’37).
Salvatorul Găman
Jocul a avut acelaşi ritm şi în repriza secundă, dar ocaziile de gol au fost mult mai clare. Stoica i-a dat emoţii lui Kolev cu un şut din lovitură liberă (’50), peste trei minute Jelev trimiţând cu puţin pe lângă poarta lui Bornescu. Craiova a avut şi o bară în minutul 58, după un corner executat de Gîngioveanu, mingea ajungând apoi la Prepeliţă, care nu a nimerit ţinţa din patru metri. Replica Oţelului a venit de la Paraschiv, care a pătruns în careu, dar a şutat slab, fără emoţii pentru Bornescu. A fost singura sclipire a golgheterului gălăţean, proaspătul internaţional fiind anihilat bine de olteni. De altfel, mult aşteptatul duel al internaţionalilor Costea şi Paraschiv nu a produs modificări pe tabelă. A făcut-o, în schimb, Găman, fundaşul de 19 ani aducând victoria Ştiinţei cu o lovitură de cap, după un corner executat de Gîngioveanu.
La 1-0, gălăţenii au fost nevoiţi să iasă mai mult la joc şi Vitajic putea egala în două rânduri. Mai întâi, croatul a trimis cu capul pe lângă poartă, singur în careu (’72), pentru ca apoi mingea expediată de el, din lovitură liberă, să fie scoasă de Bornescu de lângă bară (’86). Bărboianu, scăpat spre poartă, putea face 2-0 în minutul 84, dar şutul său a fost reţinut de de Kolev. Finalul a aparţinut oaspeţilor, însă Anca şi Paraschiv nu au concretizat forcingul gălăţean. Craiovenii s-au dovedit mai tari ca Oţelul şi şi-au trecut în cont a treia victorie consecutivă de acasă.
Cu zece puncte după cinci etape, Ştiinţa se pregăteşte acum să dea piept cu marea rivală Dinamo, oltenii fiind îndreptăţiţi să spere la cel puţin un punct în Ştefan cel Mare. Motiv pentru care conducerea Universităţii a anunţat că va solicita LPF ca partida cu Dinamo să fie condusă de arbitri străini, „pentru că nu vreau să jucăm cu un om în minus de la început, ca în sezonul trecut“, după cum a precizat patronul Mititelu.