20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportTeroriştii pun în pericol Olimpiada

Teroriştii pun în pericol Olimpiada

Cu trei zile înainte de startul Olimpiadei, China a fost bulversată de un atentat soldat cu 16 poliţişti morţi.

Devenind evenimentul numărul unu în lume, Jocurile Olimpice au dat bătăi de cap organizatorilor chinezi atât din punct de vedere sportiv, cât şi al securităţii. În ciuda masării unui număr impresionant de forţe de ordine în oraşele care vor găzdui întrecerile sportive, dar şi a deciziilor aspre luate de guvern, menite să asigure bunul mers al lucrurilor, China a fost bulversată luni seară de un eveniment extrem de neplăcut.
Potrivit presei chineze, doi bărbaţi aflaţi într-un camion au dat peste un grup de 70 de poliţişti care făceau jogging, la Kashgar, apoi au aruncat grenade şi i-au înjunghiat pe câţiva dintre ei, la locul atacului fiind găsite resturile a cinci dispozitive explozibile. Cei doi agresori au fost arestaţi şi au fost identificaţi ca uiguri, musulmani turcofoni ce reprezintă principala etnie din Xinjiang. Ei fac parte, probabil, din ETIM, Partidul Islamic din Turkestanul de Est. ETIM a fost plasată, la presiunile chineze şi americane, pe lista organizaţiilor teroriste a ONU. Poliţia a anunţat ieri că ambii agresori arestaţi aveau asupra lor documente islamice. „La locul atacului, poliţia a găsit două cuţite folosite în atentat şi documente de propagandă îndemnând la războiul sfânt“, a anunţat Ministerul Siguranţei Publice, într-un comunicat.
Poliţia a afirmat şi că a mai găsit componente de dispozitive explozibile similare celor confiscate într-un raid petrecut în ianuarie 2007, într-o tabără a ETIM. China Nouă citează oficiali locali, care au spus că au cules recent informaţii „că ETIM preconiza atacuri între 1 şi 8 august“. Gruparea uigură, care doreşte instituirea unui stat independent în Xinjiang, a revendicat mai multe atentate în ultimul timp. Uigurii se plâng că sunt victimele represiunii şi discriminării din partea guvernului central şi al etniei alogene han. Disidenta uigură Rebiya Kadeer, care trăieşte în exil în Statele Unite, a condamnat atacul, dar a cerut Beijingului să nu se folosească de el pentru a justifica reprimarea „uigurilor pacifişti“.

Se tem de noi atentate

Aşa cum era de aşteptat, forţele de ordine din China s-au reorganizat, exagerând însă în unele acţiuni de restabilire a normalităţii. La Kashagar, securitatea a fost consolidată, iar armata chineză a desfăşurat peste 34.000 de soldaţi, 121 de elicoptere şi 33 de nave, pentru a asigura securitatea Jocurilor Olimpice, programate în perioada 8 – 24 august. Accesul la internet a fost suspendat, iar poliţiştii au intrat cu forţa în camera unui fotoreporter al AFP şi l-au pus să şteargă fotografiile pe care le făcuse la locul atacului. Pe de altă parte, jurnaliştii sunt urmăriţi constant de poliţişti în civil.
Cu toate că acţiunea teroristă nu a fost revendicată şi nu se ştie sigur dacă are legătură cu jocurile Olimpice, autorităţile chineze au spus că nu se tem pentru securitatea evenimentului. „Am instaurat deja un sistem impozant de securitate, suntem pregătiţi să facem faţă oricăror ameninţări. Există un risc pentru securitatea Jocurilor Olimpice, de aceea am pregătit sute de planuri“, a spus purtătorul de cuvânt al Comitetului de Organizare al JO, Sun Weide.
Potrivit experţilor independenţi, riscul unui atac islamic în China, în timpul JO, există, dar capitala chineză ar fi o ţintă dificil de lovit, mai ales pentru radicalii uiguri, ale căror deplasări sunt controlate.
18 „terorişti“ străini au fost arestaţi ieri în provincia musulmană Xinjiang din vestul Chinei. „Poliţia din Xinjiang a arestat deja 18 terorişti originari din străinătate“, a afirmat secretarul Partidului Comunist chinez din Kashgar, Shi Dagang, fără să precizeze când au avut loc arestările. Potrivit Reuters, este vorba despre „agitatori străini“, care, conform oficialului local, nu au legătură cu atacul de luni, ci cu un incident anterior.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII