18.3 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024

Scurte ştiri

Salan nu a avut voie să boxeze pentru bronz
Pugilistul gorjean Marius Salan a fost urmărit de ghinion la Campionatul European de box (juniori), competiţie care s-a desfăşurat săptămâna trecută, în localitatea bulgară Plovdiv. Sportivul de la Minerul Jilţ Mătăsari a concurat la categoria 54 de kilograme, dar nu a susţinut decât un singur meci. S-a impus în faţa irlandezului Michael O’Reilly cu 9-15, iar imediat după încheierea partidei a suferit o cădere de calciu. În acel moment, medicul competiţiei i-a interzis să mai boxeze în următorul meci, cel pentru medalia de bronz. „Pentru Marius, competiţia s-a încheiat doar după o singură partidă. A avut ghinion. După meci, a picat chiar în sala de competiţii, iar medicul nu l-a mai lăsat să concureze la Europene. Probabil că programul de slăbit şi căldura din sală au dus la căderea de calciu. Acum a venit acasă, nu mai are nimic. De fapt, şi-a revenit imediat“, a spus ieri Ion Drăghici, antrenorul lui Marius Salan. Drăghici a adăugat că Salan ar fi putut cuceri o medalie: „Este păcat că nu a mai boxat, pentru că avea un culoar bun spre medalii. În meciul pentru bronz, urma să înfrunte un lituanian pe care îl bătuse la un turneu în Ucraina“.  Pugilistul gorjean a revenit la antrenamente, iar săptămâna viitoare va participa la o competiţie de seniori, la Iaşi.

Devilder i-a smuls trofeul lui Ungur
Tenismanul francez Nicolas Devilder, cap de serie numărul 2, şi-a adjudecat duminică seară turneul challenger de la Mamaia, dotat cu premii în valoare de 30.000 de euro. Jucătorul din Hexagon l-a învins în actul final, după aproape trei ore de joc, pe Adrian Ungur, cu scorul de 6-3, 6-7 (5), 7-6 (10), încasând astfel un cec de 4.300 de euro şi 55 de puncte ATP. Adrian Ungur a trebuit să se mulţumească doar cu 2.500 de euro şi 38 de puncte în clasamentul ATP. În finala de dublu, perechea Florin Mergea/Horia Tecău, principala favorită, s-a impus în faţa cuplului Julio Silva (Brazilia)/Simone Vagnozzi (Italia), scor 6-4, 6-2, rezultat premiat cu 1.900 de euro.

Stoner, triumfător la Assen
Marele Premiu al Olandei de la Assen a fost adjudecat de australianul Casey Stoner, pilotul echipei Ducati impunându-se cu 11 secunde în faţa spaniolului Dani Pedrosa (Honda), în timp ce americanul Colin Edwards a prins in extremis ultima treaptă a podiumului. Pedrosa a urcat pe prima treaptă a clasamentului general, profitând de situarea modestă a italianului Valentino Rossi, pilotul de la Yamaha căzând în chiar primul tur al cursei, terminând, în cele din urmă, pe locul 11, la 46 de secunde în spatele învingătorului. După disputarea a nouă runde, lider la clasa MotoGP a redevenit Pedrosa, cu 171 de puncte, fiind urmat de Rossi (167 de puncte), în timp ce Stoner şi-a consolidat poziţia a treia, cu un total de 142 de puncte. La 250 cc, spaniolul Alvaro Bautista şi-a trecut în cont victoria la clasa sfertului de litru la capătul unui duel cu elveţianul Thomas Luthi, cei doi reprezentanţi ai constructorului Aprilia fiind despărţiţi la final de 4.5 secunde. Italianul Marco Simoncelli a completat podiumul, apropiindu-se la doar un punct de finlandezul Mika Kallio în ierarhia generală. Cursa clasei 125 cc a fost câştigată de maghiarul Gabor Talmacsi de la Bancaja Aspar Aprilia, campionul mondial en-titre aflându-se la primul succes în 2008. Podiumul de la Assen a fost completat de spaniolul Joan Olive (Derbi) şi de Simone Corsi (Aprilia), în timp ce Robert Mureşan (Aprilia) a încheiat pe locul 25, la 16 secunde după învingător. Lider la general se menţine francezul Mike Di Meglio (Derbi), care păstrează un avans de 16 puncte în faţa lui Corsi, al treilea fiind Olive.

Andreea Mitu, în ascensiune

Tenismana română Andreea Mitu (590 WTA) este foarte aproape de calificarea pe tabloul principal al turneului de la Cuneo (Italia), competiţie dotată cu premii totale de 100.000 de dolari. În primul tur al calificărilor, bucureşteanca de 16 ani a dispus, cu 6-2, 6-4, de bulgăroaica Martina Gledacheva şi se va lupta pentru un loc pe tabloul principal cu italianca de origine română Roxana Andreea Văideanu (618 WTA), cea care a produs marea surpriză şi a trimis-o acasă pe Sesil Karatantcheva, numărul 191 WTA. Pe tabloul principal de la Cuneo se regăsesc deja două sportive din România, respectiv Sorana Cârstea şi Simona Halep, beneficiară de un wild card din partea organizatorilor. Ultima performanţă a unei tenismane române la Cuneo datează din 2004, Edina Gallovits a reuşind să se impună în proba de la dublu.

Torres, fotbalistul finalei
UEFA l-a desemnat pe atacantul iberic Fernando Torres drept cel mai bun jucător al finalei Euro 2008, câştigată de Spania, cu 1-0, în faţa Germaniei. Torres a fost marcatorul unicului gol al ultimului act al Campionatului European, el punctând în minutul 33, după ce l-a depăşit pe Lahm, iar apoi a lobat mingea peste Lehmann. Vârful spaniol, care este legitimat în Anglia, la Liverpool, a afirmat, la finalul partidei de la Viena, că naţionala iberică a câştigat meritat titlul de campioană europeană. „Este o bucurie imensă. Probabil că în Spania este o sărbătoare fără egal. Pentru mine, este un vis care a devenit realitate. Câştigarea Campionatului European înseamnă mai mult decât un titlu mondial. Cred că am practicat un fotbal foarte bun pe parcursul întregului turneu şi l-am câştigat pe drept“, a spus Torres.

Suporterii şi-au dat în petic la Madrid şi la Viena
Zeci de mii de persoane au sărbătorit în Madrid obţinerea, după 44 de ani, a primului titlu major de către echipa naţională a Spaniei. Euforia fanilor iberici a depăşit uneori limitele, poliţiştii spanioli fiind nevoiţi să tragă duminică seară trei focuri de avertisment pentru a-i calma pe suporterii care aruncau sticle pe stradă după victoria Spaniei în finala de la Euro 2008. Conform presei iberice, incidentele nu s-au soldat cu răniţi, fiind dificil de spus dacă poliţia a folosit gloanţe de cauciuc sau gloanţe oarbe pentru a-i disperasa pe cei care tulburau ordinea publică în faţa Muzeului Thyssen, situat în centrul Madridului. Incidente au fost şi la Viena, unde zece suporteri germani au fost arestaţi duminică noapte după ce au provocat mai multe distrugeri la finalul partidei pe care „panzerele“ au pierdut-o în faţa Spaniei. Grupurile de fani germani au vizionat fără probleme finala în zona special creată lângă primăria oraşului, dar la finalul partidei au avariat din cauza nervilor mai multe autoturisme şi au aruncat cu pubele de gunoi, iar poliţia austriacă a intervenit.  În Germania, aproximativ 600.000 de suporteri au vizionat meciul lângă Poarta Brandenburg. Poliţia a fost nevoită să blocheze accesul în jurul pieţei pe o rază de un kilometru de la ora locală 17.00, dar după meci reprezentanţii forţelor de ordine au afirmat că nu s-au produs incidente majore.

Naţionala iberică, premiată cu 23 de milioane de euro
Reprezentativa Spaniei va primi din partea UEFA 23 de milioane de euro pentru că a câştigat titlul european. Selecţionata iberică a fost recompensată cu 15,5 milioane de euro până la accederea în finală, la care se adaugă 7,5 milioane de euro pentru câştigarea trofeului. La rândul său, naţionala Germaniei va încasa 19 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane va primi din postura de finalistă. Federaţia Spaniolă de Fotbal a anunţat că fiecare jucător va primi pentru câştigarea Campionatului European câte 214.000 de euro. În total, UEFA va distribui celor 16 echipe naţionale participante la turneu 184 de milioane de euro, dintre care 64 pe baza rezultatelor obţinute pe teren. Echipele au primit câte 7,5 milioane pentru participare, iar în grupe au primit un milion de euro pentru o victorie şi 500.000 de euro pentru un egal. Naţionala României a încasat 8,5 milioane de euro. Cele opt echipe calificate în sferturi au mai primit câte două milioane de euro, iar calificarea în semifinală a fost recompensată cu trei milioane de euro. Veniturile din drepturile de televizare şi marketing au crescut cu 40% faţă de Euro 2004, unde echipele şi-au împărţit 129 de milioane de euro.  Primele de joc vor fi impozitate în Austria şi Elveţia, unde a avut loc turneul, cu 20%, iar cele două ţări pot încasa în acest fel între 2,5 şi 5 milioane de euro.

România nu a ştiut să atace
Datele statistice centralizate la finalul Euro 2008 ne oferă una dintre explicaţiile parcursului nesatisfăcător al naţionalei României la acest turneu final. Reprezentativa tricoloră este printre formaţiile de la Campionatul European care au marcat cele mai puţine goluri şi au tras cele mai puţine şuturi la poartă, fiind şi echipa care a beneficiat de cele mai puţine cornere. Spre comparaţie, campioana Europei, Spania, este selecţionata care a marcat cele mai multe goluri şi a expediat cele mai multe şuturi la poartă, Principalele date statistice ale Euro 2008: număr total de goluri – 77; golgheter – David Villa (4); echipa care a marcat cele mai multe goluri – Spania (12); echipele care au marcat cele mai puţine goluri – România, Franţa, Grecia, Austria, Polonia (1); echipa care a primit cele mai multe goluri – Turcia (9); echipa care a primit cele mai puţine goluri – Croaţia (2); numărul total de şuturi la poartă – 892; jucătorul care a şutat de cele mai multe ori – Roman Pavliucenko (28); echipa care a tras cele mai multe şuturi la poartă – Spania (117); echipele care au tras cele mai puţine şuturi la poartă – România şi Suedia (33); meciul în care s-au tras cele mai multe şuturi – Olanda – Rusia (54); echipa cu cele mai multe cornere – Rusia (41); echipa cu cele mai puţine cornere – România (9).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS