7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportRăzboiul titanilor la Atena

Războiul titanilor la Atena

Milan şi Liverpool reeditează miercuri finala Ligii Campionilor din 2005, adjudecată atunci de „cormorani“, la penaltiuri. Italienii doresc să-şi ia revanşa în urma acelei dureroase înfrângeri, înregistrată după ce au avut un avantaj de trei goluri la pauză.

La doi ani distanţă de la noaptea de neuitat de la Istanbul, Milan şi Liverpool se vor afla din nou faţă în faţă, miercuri, în finala Ligii Campionilor. „Rossonerii“, animaţi şi de dorinţa de revanşă, ar putea părea favoriţi, dar evenimentele incredibile petrecute în ultimul act din 2005 ne fac să credem că se poate întâmpla orice. Pentru cei care nu îşi amintesc ceea ce s-a petrecut la Istanbul, trebuie spus că Milan a condus la pauză cu 3-0, dar a fost egalată de „cormorani“, care s-au impus în cele din urmă după executarea loviturilor de departajare.
Stadionul „Olimpic“ din Atena, cunoscut în Grecia sub denumirea de „OACA Spyro Louis“, poate fi considerat un talisman norocos pentru Milan, deoarece pe această arenă italienii s-au impus în 1994, cu 4-0, în faţa Barcelonei, tot într-o finală de Champions League.
Cele două combatante de miercuri şi-au adjudecat împreună de 11 ori cea mai importantă competiţie europeană intercluburi. Dacă vor triumfa la Atena, „roş-negrii“ vor ajunge la „cota“ 7, în timp ce Liverpool şi-ar trece în cont al şaselea trofeu în cazul unui succes. Doar Real Madrid, cu nouă trofee, se clasează în faţa celor două echipe într-o ierarhie a câştigătoarelor competiţiei.
Milan a devenit „regina Europei“ în anii 1963, 1969, 1989, 1990, 1994 şi 2003, iar de alte cinci ori a fost învinsă în finală, în timp ce Liverpool a triumfat în 1977, 1978, 1981, 1984 şi 2005, pierzând o singură dată în ultimul act, în 1985.

Maldini, aproape de al cincilea trofeu

Paolo Maldini, căpitanul lui AC Milan, şi-ar putea trece în cont, la Atena, al cincilea trofeu din carieră, după succesele obţinute cu „rossonerii“ în 1989, 1990, 1994 şi 2003. Apărătorul ar putea egala la Atena recordul lui Francisco Gento, care a evoluat în opt finale ale celor mai importante competiţii europene. Fostul jucător al lui Real Madrid este unul dintre cei trei fotbalişti care au câştigat mai multe Cupe ale Campionilor decât Maldini, adjudecându-şi de şase ori trofeul. Ceilalţi sunt foştii săi coechipieri de la Real, Alfredo di Stefano şi Jose Maria Zarraga, fiecare cu câte cinci victorii.
Un alt recordman al italienilor este mijlocaşul olandez Clarence Seedorf, singurul fotbalist din lume care a cucerit trofeul cu trei echipe diferite: Ajax Amsterdam (1995), Real Madrid (1998) şi Milan (2003).
În 24 de meciuri disputate împotriva unor formaţii engleze, Milan a totalizat nouă victorii, şapte egaluri, iar de opt ori a fost învinsă, aici fiind inclusă şi finala din 2005. „Roş-negrii“ au disputat două finale  împotriva unor adversare din Premier League, cucerind Cupa UEFA în 1973 şi pierzând Liga Campionilor în urmă cu doi ani. În schimb, Liverpool a jucat de 16 ori cu o formaţie italiană, bilanţul „cormoranilor“ fiind de şapte victorii, două egaluri şi şapte înfrângeri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS