7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportEspanyol, surpriza din finală

Espanyol, surpriza din finală

Trupa lui Ernesto Valverde a eliminat-o în semifinale pe cea care părea, după FC Sevilla, a doua favorită a competiţiei, Werder Bremen, în faţa căreia a obţinut două victorii: 3-0 pe teren propriu şi 2-1 în Germania.

Faptul că Sevilla a ajuns din nou în finală nu mai surprinde pe nimeni, însă prezenţa celor de la Espanyol în ultimul act al Cupei UEFA pare, la prima vedere, o întâmplare.
Elevii lui Ernesto Valverde au avut însă un parcurs excelent în Cupa UEFA. Mai întâi au terminat pe primul loc în Grupa F, fiind, alături de Tottenham, singura echipă care a câştigat toate cele cinci meciuri, iar apoi au scos din competiţie formaţia italiană Livorno în 16-imi, după două victorii, 2-1 în deplasare şi 2-0 pe teren propriu. A urmat “dubla” cu Maccabi Haifa din optimi (0-0 în Israel şi 4-0 acasă), iar în sferturi Espanyol a lăsat-o acasă pe Benfica (3-2 şi 0-0). În semifinale, formaţia din Barcelona a eliminat-o pe cea care părea, după FC Sevilla, a doua favorită a competiţiei, Werder Bremen, în faţa căreia a obţinut două victorii: 3-0 pe teren propriu şi 2-1 în Germania.
La rândul său, FC Sevilla a trecut în semifinalele ediţiei din acest an a Cupei UEFA de altă formaţie spaniolă, Osasuna Pamplona. În prima manşă a semifinalei, disputată la Pamplona, Osasuna s-a impus cu 1-0, iar în retur formaţia andaluză a câştigat cu 2-0 (Luis Fabiano ’37, Renato ’53).

Sevilla o poate egala pe Real Madrid

În cazul în care FC Sevilla va câştiga, la Glasgow, Cupa UEFA, echipa antrenată de Juande Ramos va deveni a doua formaţie care reuşeşte să-şi păstreze trofeul adjudecat cu un an înainte. Până în prezent, doar Real Madrid a izbutit să triumfe în două ediţii consecutive ale Cupei UEFA, în 1985 şi 1986. Anul trecut, Sevilla şi-a trecut în palmares Cupa UEFA după victoria categorică (4-0) înregistrată în finala cu englezii de la Middlesbrough. Atunci, andaluzii au reuşit să acceadă în ultimul act al unei competiţii europene pentru prima dată după 18 ani, precedenta ispravă de acest gen fiind consemnată în 1988, când Sevilla a cedat în faţa lui Bayer Leverkusen (3-2 după 11 metri).
În Primera Division, Espanyol şi FC Sevilla s-au întâlnit în acest sezon de două ori. În decembrie, s-au impus catalanii la Barcelona, cu 2-1, pentru gazde înscriind Raul Tamudo şi Luis Garcia, iar pentru oaspeţi Kanoute. Pe 29 aprilie a avut loc ultima confruntare dintre cele două echipe, adjudecată de Sevilla pe propriul teren, cu 3-1, graţie reuşitelor semnate de Antonio Puerta, Ernesto Chevantón şi Jose Luis Marti. Pentru Espanyol a punctat Ferrán Corominas.
Până în prezent, nu s-au mai întâlnit niciodată două echipe spaniole în ultimul act al Cupei UEFA, însă au existat şase cazuri în care două formaţii din aceeaşi ţară au jucat cu trofeul pe masă, primul fiind consemnat chiar la prima ediţie, în 1972, când Tottenham Hotspur a învins pe Wolverhampton cu scorul general de 3-2.
Ca o curiozitate, Juande Ramos, antrenorul Sevillei, a condus-o pe Espanyol la începutul sezonului 2002/2003, dar a fost concediat după numai trei etape.
Să notăm că în ultimele meciuri disputate înaintea confruntării de la Glasgow, FC Sevilla a dispus sâmbătă, acasă, în etapa a 34-a a Primerei Division, cu 2-1, de echipa la care evoluează Laurenţiu Roşu, Recreativo Huelva, în timp ce Espanyol Barcelona a pierdut, cu 3-4, partida disputată pe „Santiago Bernabeu“, cu Real Madrid.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS