19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportBarca si Arsenal lupta pentru suprematie

Barca si Arsenal lupta pentru suprematie

FC Barcelona si Arsenal Londra isi vor disputa, miercuri, la Paris, cel mai important trofeu pus in joc pe Batrânul continent la nivelul echipelor de club. „Tunarii“ au ajuns in ultimul act din postura de outsideri, in timp ce catalanii erau creditati la inceputul competitiei cu sanse mari de a juca finala.


Dupa 246 de zile si 124 de meciuri, trofeul cel mai râvnit de echipele de club europene isi va desemna câstigatoarea miercuri, când pe arena „Stade de France“ din Paris se intâlnesc, in ultimul act al Ligii Campionilor, Barcelona si Arsenal Londra. Ca si in finala Cupei UEFA, protagoniste vor fi o echipa din Spania si una din Anglia, ibericii având, ca si in cealalta competitie, prima sansa la suprematie, cu toate ca „tunarii“ au promis ca vor razbuna infrângerea lui „Boro“ in fata Sevilliei (0-4). In cele 12 meciuri disputate in actuala editie a Ligii Campionilor, nici una dintre cele doua combatante nu a pierdut, insa ambele au ajuns in finala gratie unui singur gol avantaj fata de semifinalistele intâlnite.


Pentru Barcelona, aceasta va fi a patra finala a celei mai importante competitii europene intercluburi, ultima dintre ele fiind pierduta intr-o maniera categorica, in 1994, 0-4 cu AC Milan. Ultimul succes a fost consemnat in 1992, când catalanii au triumfat dupa victoria cu 1-0 obtinuta pe „Wembley“ in fata Sampdoriei. Formatia spaniola a mai pierdut finalele jucate in 1961 si 1986, ultima in fata Stelei.


Premiera pentru Arsenal


Arsenal se afla in premiera in ultimul act al competitiei, englezii disputând in istoria lor doar doua finale de Cupa Cupelor si Cupa UEFA, ambele pierdute tocmai in fata unor formatii spaniole, Valencia, in 1980, respectiv Real Zaragoza, in 1995. Ultimul dintre insuccese a fost inregistrat chiar la Paris, pe „Parc des Princes“, englezii primind gol in minutul 120.


FC Barcelona a ajuns in finala competitiei dupa ce a eliminat in penultimul act gruparea italiana AC Milan, mai inainte reusind sa treaca de Chelsea Londra, in optimi, si de Benfica Lisabona, in sferturi. La rândul lor, englezii, dupa faza grupelor, au eliminat, pe rând, doua formatii galonate ale Europei, Real Madrid si Juventus Torino, iar in semifinale i-au scos din competitie pe spaniolii de la Villarreal.


Finalistele de la Paris au avut la startul intrecerii statuturi diferite. Daca Barca era considerata una dintre favoritele la câstigarea trofeului, celor de la Arsenal Londra nu li se dadea nici o sansa de a ajunge in finala, judecând dupa componenta lotului de jucatori pe care l-a avut la dispozitie antrenorul Arsene Wenger in acest sezon.


Finala de la Paris va fi a doua care va oferi un duel anglo-spaniol, precedenta disputându-se in 1981, când FC Liverpool s-a impus cu 1-0 in fata lui Real Madrid.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS