19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportDublu duel anglo-iberic

Dublu duel anglo-iberic

Meciurile Barcelona – Chelsea si Arsenal – Real Madrid tin capul de afis al acestei faze a celei mai importante competitii fotbalistice europene intercluburi.


Cele mai puternice echipe de club ale Europei isi vor disputa, marti si miercuri, calificarea in sferturile de finala ale Ligii Campionilor. Dupa disputarea primei manse a optimilor, nici una dintre cele 16 echipe ramase in competitie nu a câstigat la o diferenta mai mare de un gol, astfel incât returul se anunta foarte disputat pe toate stadioanele. Echipele cele mai avantajate dupa disputarea meciurilor din tur sunt Barcelona, Arsenal si Lyon, care au obtinut victorii la limita, in deplasare, pe terenurile formatiilor Chelsea, Real Madrid si, respectiv, PSV Eindhoven.


„Extraterestrii“ nu sunt linistiti


Intâlnirea catalano-londoneza dintre FC Barcelona si Chelsea Londra va fi gazduita de arena „Nou Camp“. Catalanii s-au impus, cu 2-1, la Londra, pe un teren mocirlos, dar elevii lui Frank Rijkaard au declarat, in cursul acestei saptamâni, ca nu pot sta linistiti marti, chiar daca misiunea formatiei pregatita de Jose Mourinho se anunta foarte dificila.


Chelsea se va prezenta la Barcelona fara doi jucatori importanti, fundasul spaniol Assier Del Horno si mijlocasul ghanez Michael Essien, ambii suspendati. Ibericul a fost eliminat in prima mansa, dupa o intrare dura la Messi, iar africanul isi va ispasi pe „Nou Camp“ a doua etapa de suspendare, pentru conduita nesportiva la ultimul meci din faza grupelor (0-0 cu Liverpool), când nu a fost eliminat de arbitru.


De partea cealalta, Frank Rijkaard va putea alinia cel mai bun „unsprezece“, in cazul in care nu vor mai interveni accidentari la antrenamentele pe care catalanii le vor efectua pâna marti seara. Antrenorul catalanilor a decis sa-l menajeze aseara pe mijlocasul argentinian Lionel Messi, cel mai bun jucator al meciului tur, si nu l-a convocat pentru partida cu Deportivo La Coruna, tânarul de 18 ani evoluând miercuri pentru nationala tarii sale in amicalul cu Croatia (2-3).


In urma cu 12 luni, Barcelona si Chelsea s-au intâlnit in Champions League tot in faza optimilor de finala, iar echipa pregatita de Jose Mourinho a obtinut calificarea in sferturi dupa ce a pierdut, cu 2-1, pe „Nou Camp“, si s-a impus, cu 4-2, pe „Stamford Bridge“.


Pe propriul teren, spaniolii au un bilant impresionant in fata echipelor engleze. Dintre cele 20 de meciuri disputate la Barcelona, ibericii nu au pierdut decât unul, in editia 1975/1976 a Cupei UEFA, când Liverpool a invins cu 1-0.


Real incearca sa salveze sezonul


Alt duel anglo-spaniol se va disputa miercuri, pe stadionul „Highbury“ din Londra, unde se vor intâlni Arsenal Londra si Real Madrid. Dupa ce au câstigat prima intâlnire, cu scorul de 1-0, „tunarii“ au prima sansa la calificare, insa in fata unei formatii capricioase, precum este cea condusa de Lopez Caro, nu trebuie sa fii niciodata sigur ca vei invinge.


Madrilenii se vor prezenta la Londra cu un presedinte nou, Fernando Martin, care deja a inceput sa schimbe mentalitatea de multimilionari a jucatorilor cu cea a unor fotbalisti muncitori. Aceasta va fi pentru Real o ultima sansa de a salva sezonul 2005/2006, deoarece in campionat gruparea de pe „Santiago Bernabeu“ ocupa locul al treilea, la zece puncte distanta de lidera Barcelona, iar in Cupa Spaniei a fost eliminata in faza sferturilor de finala de Zaragoza.


Arsenal nu va putea conta, din nou, pe fundasul Ashley Cole, desi se spera intr-o recuperare a acestuia dupa accidentarea suferita in ianuarie, a doua din acest sezon. In schimb, este foarte probabila revenirea atacantului Robin Van Persie. Antrenorul spaniolilor, Lopez Caro, l-a menajat aseara pe Ronaldo, la derbiul cu Atletico Madrid, dupa ce brazilianul a jucat miercuri, la Moscova, in amicalul Rusia-Brazilia (0-1), el fiind si autorul unicului gol al meciului.


Regulament pentru fazele eliminatorii


Echipele se intâlnesc in optimile de finala ale Ligii Campionilor dupa sistemul tur-retur. Formatia care inscrie, in total, cele mai multe goluri se califica. Daca dupa cele doua manse fiecare echipa a inscris acelasi numar de goluri, calificarea se decide urmând criteriul numarului mai mare de goluri inscrise in deplasare. In cazul in care si la acest capitol cele doua echipe se afla la egalitate dupa meciul retur, se va recurge la doua reprize de prelungiri de câte 15 minute fiecare. In cazul in care pe durata acestora fiecare echipa inscrie un numar egal de goluri, se va califica echipa oaspete, deoarece golul marcat in deplasare se contabilizeaza dublu. Daca in cele doua reprize de prelungiri nu se va inscrie nici un gol, echipele vor fi departajate prin executarea loviturilor de la 11 metri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS