6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum se pot debranşa craiovenii de la termoficare

Cum se pot debranşa craiovenii de la termoficare

Craiovenii care vor să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire al oraşului sunt obligaţi să facă reechilibrarea sistemului de încălzire din blocul în care locuiesc.

Nici nu s-a oprit bine furnizarea căldurii în Craiova, că proprietarii cer debranşarea de la sistemul centralizat de căldură. Oamenii spun că sunt nemulţumiţi de facturile mari la căldură din această iarnă. Cei mai mulţi proprietari au repartitoare de costuri, dar tot plătesc mult şi stau şi în frig. De la începutul anului şi până în prezent, 130 de solicitări au ajuns pe masa reprezentanţilor Termo, prin care craiovenii cer să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire al oraşului. În anul 2013, au fost aproximativ 500 de solicitări. Pe lângă costurile cu proiectul, centrala şi instalaţiile aferente, locatarii trebuie să suporte şi cheltuielile cu reechilibrarea hidraulică pe care furnizorul de căldură al oraşului o impune. Este o decizie puţin agreată, despre care atât proprietarii, cât şi o parte a specialiştilor spun că este încă o găselniţă a furnizorului de căldură de a-i ţine pe craioveni legaţi de acest sistem.

Lege şi costuri

Un craiovean care renunţă la căldura furnizată de SC Termo trebuie să urmeze anumiţi paşi. „Eu pot să vă prezint ceea ce prevede Legea nr. 325/2006 – privind serviciul public de alimentare cu energie, şi anume: debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu se va face cu acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale. Ulterior, se anunţă operatorul care are şi calitatea de furnizor, şi autoritatea administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.
 Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală.
Legea mai spune că deconectările/debranşările nu se pot realiza în timpul sezonului de încălzire. Acestea se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse. Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant“, a spus Constantin Cătănescu, jurist în domeniul asociaţiilor de proprietari.
Costurile montării unei centrale de apartament sunt diferite, în funcţie de numărul de camere ale apartamentului, de numărul de calorifere pe care doreşte proprietarul să şi le monteze. „Pentru un apartament cu două camere, centrala, instalaţia termică şi cea de gaze costă aproximativ 7.000 de lei. Pentru trei camere, costurile ajung la 7.500 – 7.600 de lei. Lucrările de reechilibrare se fac cu firme agreate de Termo şi costurile sunt separat“, a explicat Veronica Ţugui, inginer în cadrul unei firme specializate în instalaţii termice.

Documentaţie stufoasă şi taxe de debranşare

La rândul său, SC Termo Craiova solicită o documentaţie stufoasă pe care proprietarul trebuie să o depună la furnizorul de căldură în cazul în care vrea să renunţe la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic. Pe lângă acordurile şi documentele enumerate mai sus, proprietarul are nevoie de un proces-verbal de recepţie şi punere în funcţiune a instalaţiei de utilizare gaze naturale.
 Totodată, depune buletinul de mişcare al contorului de gaze naturale şi un dosar preliminar care să conţină calculul necesarului de căldură pentru alegerea microcentralei. Dosarul trebuie să mai cuprindă documentaţia tehnică ce reconsideră ansamblul instalaţiilor care rămân branşate la sistemul centralizat, documentaţie care va fi avizată obligatoriu de un verificator autorizat. Şi în cele din urmă, contractul încheiat cu o societate autorizată să execute lucrările de reechilibrare conform documentaţiei tehnice elaborate. În mod imperativ, furnizorul le solicită craiovenilor să apeleze doar la serviciile lui pentru debranşările efectuate. Iar deconectarea se face doar după plata unor taxe către Termo. Dacă lucrările de debranşare se fac cu angajaţii Termo, proprietarul plăteşte 250 – 300 de lei pentru o garsonieră, 300 – 350 până la 400 de lei pentru un apartament cu două şi trei camere, 450 de lei, un apartament cu patru camere şi 700 de lei pentru un apartament de cinci camere. La finalul lucrărilor se mai plăteşte şi taxa de verificare a legalităţii documentelor – în valoare de 152 de lei.
La aceste taxe se adaugă costul proiectului pentru reechilibrare hidraulică, de 500 de lei, şi costul reechilibrării, care poate ajunge la 3.000 – 4.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS