27.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRăzvan are nevoie de operaţie ca să trăiască

Răzvan are nevoie de operaţie ca să trăiască

http://www.youtube.com/watch?v=9BGMYOi9bbo

Răzvan va împlini şapte ani în luna aprilie. Din nefericire, boala cardiacă de care suferă nu a fost descoperită la timp, ci în urmă cu aproximativ trei ani. Merge la grădiniţă, însă este dus în braţe de părinţi, iar în timpul orelor de curs băieţelul nu poate sta aşezat în poziţie normală pe scaun. Pentru a putea respira, Răzvan stă permanent ghemuit sau întins. Are nevoie de intervenţie chirurgicală corectoare, care constă în implantarea unui by-pass cardio-pulmonar, ce închide defectul ventriculului drept şi corectează stenoza.

Răzvan a venit la grădiniţă pentru prima dată în toamna anului trecut. Suferă de tetralogie Fallot, cu uşoară hipoplazie de trunchi. Din primele momente, educatoarea a sesizat că băieţelul are probleme medicale grave. Respira greu, avea faţa şi unghiile cianotice.
„Copilul nu poate sta într-o poziţie normală pe un scaun şi nici în picioare mai mult de câteva secunde. Stă ghemuit, pe ciuci sau aplecat peste masă… Altfel nu poate respira, nu îşi poate desfăşura activităţile. Am fost impresionată de părinţii care îl aduc în braţe la grădiniţă. Sunt oameni cu o situaţie materială modestă, care trebuie sprijiniţi pentru a-şi salva copilul. Am citit despre diagnosticul lui Răzvan şi am aflat că operaţia era necesară până la împlinirea vârstei de un an. Altfel, aceşti copii nu au şanse să depăşească 17 ani… Nu am putut sta nepăsătoare. Am luat legătura cu medicii de la Spitalul din Târgu Mureş, acolo unde copilul este luat sub observaţie, şi unde a mai mers de-a lungul anilor de patru ori. A rămas ca în cel mai scurt timp posibil să fie programat pentru operaţie. Este un copil extrem de sensibil şi isteţ“, a povestit Adriana Şurlea, educatoare la Grădiniţa Giurgiţa.

Copiii fug de Răzvan, doar colegii de grădiniţă îi înţeleg suferinţa

L-am găsit pe Răzvan alături de colegii lui la grupa mare de la Grădiniţa din Giurgiţa. Îi place să vină la grădiniţă, aici este singurul loc în care nu se simte respins. Tăcut, extrem de timid, zâmbeşte greu. În ciuda vârstei, copilul ştie că are probleme grave de sănătate. Caută privirea mamei şi îi întinde braţele. Este un efort prea mare să stea în picioare chiar şi câteva secunde. Nu este nevoie să îi spună nimic, mama ştie şi ne explică că trebuie să îl poarte pe braţe… Copilul îşi pune capul pe umărul ei şi spune la plecare bună ziua doamnei…
„Până acum trei ani, nu ne-a spus nimeni nimic despre problemele lui Răzvan. În timpul sarcinii am făcut un singur ecograf şi mi s-a spus că totul este în regulă. Atât… Apoi l-am născut şi am văzut că nu este ca şi ceilalţi copii. La doi ani, de exemplu, nu mergea, nu se bucura, nu alerga. Avea o problemă şi nu îmi dădeam seama care este cauza… Stătea pe ciuci… Am mers atunci cu el la doctor, unde am aflat că are o problemă la inimă. Ne-au trimis apoi la spitalul din Târgu Mureş, iar, în urmă cu doi ani, am făcut un împrumut în bancă pentru a face rost de bani să-l ducem la operaţie şi pentru tot ceea ce este necesar. Plătim şi acum rate pentru acei bani. Medicii au spus atunci că operaţia mai poate aştepta, însă, între timp, starea lui de sănătate s-a agravat. Respiră din ce în ce mai greu, se învineţeşte mai des… Specialiştii de la Târgu Mureş ne-au îndrumat să ne adresăm Comisiei de expertiză a persoanelor cu handicap, unde, în decembrie, Răzvan a fost încadrat în gradul II. Este greu să îl vedem aşa. Cel mai dureros este faptul că acum Răzvan refuză să mai iasă din casă la copii. L-am întrebat de ce şi ne-a spus că prietenii lui de joacă fug de el, nu vor să ia boala… Sunt copii şi nu ştiu, însă Răzvan suferă. Stă trist şi priveşte ore în şir la televizor“, a povestit Aurelia Mihaela Iovan, mama lui Răzvan.
Tetralogia Fallot apare la trei-şase bebeluşi din 10.000 de nou-născuţi, această frecvenţă făcând-o cea mai des întâlnită malformaţie congenitală cianogenă.
Cei care doresc să îl ajute pe Răzvan Iovan o pot face contactând direct familia în satul Giurgiţa, judeţul Dolj, sau se pot adresa Gazetei de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS