7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPlanuri pentru un parc arheologic la Răcari

Planuri pentru un parc arheologic la Răcari

http:http://www.youtube.com/watch?v=HTDFAhdjB4U

La castrul roman de la Răcarii de Jos (Brădeşti, Dolj), al doilea ca mărime din Oltenia după cel de la Slăveni (judeţul Olt), au fost începute noi săpături săptămâna trecută. Ele se vor încheia la sfârşitul lunii iulie, iar autorităţile judeţene intenţionează să dezvolte acolo un parc arheologic vizitabil.

Castrul roman de la Răcarii de Jos, care se întinde pe 2,5 hectare dintr-un aşezământ cu o suprafaţă totală de 25 de hectare, a fost vizitat ieri de autorităţile judeţene. Arheologii au început, de săptămâna trecută, lucrul la noi săpături, posibilitate oferită, în principal, de scanarea în prealabil a zonei. „Scanarea geofizică sugerează siturile, locaţiile şi zidurile, fără a le săpa. Ea duce la un calcul fiabil al fondurilor care urmează să fie alocate, la o eficientizare a lor şi este un procedeu rar pe şantierele din România“, a explicat Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei din Craiova, instituţie care se ocupă de acest sit.

Zonă interactivă pentru elevi

Realizarea unui parc arheologic la Răcarii de Jos este încurajată şi de proximitatea faţă de drumul judeţean DJ 606F Răcari-Braloştiţa, drumul european E70, dar şi cea faţă de Gara Răcari, ceea ce ar asigura un flux continuu de vizitatori. „În anii viitori, pe banii Consiliului Judeţean (CJ) Dolj şi pe fonduri europene vom decoperta şi vom aduce cumva o reconstituire a ceea ce a fost altădată: o zonă de cazarmă, de comandament, de grajduri pentru cai. O vom amenaja într-o manieră interactivă, prin care profesorii să poată să-şi ia grupe de copii şi să le arate ce a fost aici“, a spus preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

2014, o şansă pentru fonduri europene

Preşedintele organizaţiei nonguvernamentale Alexis Project, Adrian Gheorghe, care are un parteneriat de 15 ani cu Muzeul Olteniei, a sprijinit instituţia şi la situl de la Cioroiu Nou, prin cumpărarea terenului de un hectar pe care s-au efectuat săpăturile, pentru ca ele să nu mai fie folosite de către locuitori pentru agricultură. El a ţinut să menţioneze că ONG-ul său, care se ocupă de identificarea, salvarea şi protejarea siturilor arheologice monument istoric din Oltenia, susţine această mişcare a promovării monumentelor istorice, nu numai pentru turism, ci şi pentru identitate. În contextul în care, în anul 2014, va începe o nouă bătălie pentru fondurile europene, acesta este un prilej bun pentru ca autorităţile să arate că sunt pregătite să îşi ducă mai departe planurile. Acestea mai includ preluarea, la sfârşitul acestei luni, a Culei Cernăteştilor, pentru renovare şi introducere în circuitul turistic, dar şi a celei din comuna Brabova, aflată într-o gravă stare de degradare.
În Dolj există trei situri arheologice importante: cele de la Desa, Cioroiu Nou şi Răcarii de Jos. Lucrările la Cioroiu Nou vor începe din nou în luna august, în aceeaşi lună fiind programată, la Desa, vizita unor arheologi din mai multe ţări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS