7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAstăzi este Ziua mondială fără tutun

Astăzi este Ziua mondială fără tutun

Astăzi se marchează Ziua mondială fără tutun, instituită din 1988, la iniţiativa şi sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), informează Agerpres.ro. În 1987, ţările membre ale OMS au adoptat o rezoluţie, prin care se făcea un apel la decretarea unei Zile internaţionale fără fumat la 7 aprilie 1988. Succesul înregistrat a dus la permanentizarea acestei practici, dar în ultima zi din luna mai.

Organizarea Zilei mondiale fără tutun are ca scop încurajarea factorilor de decizie de a lua măsuri stricte în privinţa produselor din tutun şi conştientizarea riscurilor la care se expun fumătorii. Anual este aleasă o temă nouă de dezbatere, cea propusă pentru 2013 fiind „Interzicerea publicităţii, promovării şi sponsorizării pentru tutun”.

Ziua mondială fără tutun este marcată şi la Craiova, la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate, unde urmează să se desfăşoare o activitate de informare la care vor participa elevi şi cadre didactice. De asemenea, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Dolj, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Dolj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie Oltenia, Asociaţia Studenţească Amicus şi Societatea Studenţilor Medicinişti organizează activităţi de sensibilizare a opiniei publice privind riscurile consumului de tutun. Se vor efectua determinări pulmonare de către medici specialişti, vor avea loc discuţii cu membrii comunităţii, se vor distribui pliante informative. Studenţii medicinişti şi cei de la Amicus, împreună cu voluntarii CPECA Dolj vor oferi fructe şi limonadă – ca alternativă la consumul de tutun – fumătorilor care sunt de acord să renunţe la una sau mai multe ţigări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS