7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova: Cursuri de calculatoare pentru nevăzători

Craiova: Cursuri de calculatoare pentru nevăzători

Nevăzătorii pot învăţa să navigheze pe internet, să afle noutăţile din presă, să trimită mesaje sau să plătească facturi online, totul într-un cadru organizat, la sediul din Craiova al Filialei Interjudeţene Dolj-Mehedinţi a Asociaţiei Nevăzătorilor din Craiova

Cursurile încep astăzi şi se vor desfăşura pe parcursul a patru săptămâni la sediul din Craiova al Filialei, situat pe strada Fraţii Buzeşti nr. 2. Încă din prima zi, zece cursanţi nevăzători vor petrece patru ore pe zi alături de un profesor, la rândul lui nevăzător, specializat în tehnologia de acces. Cursanţii vor avea 60 de ore de pregătire, iar cursul este oferit gratuit nevăzătorilor interesaţi.

Acţiunea face parte dintr-un proiect european realizat de Asociaţia Naţională a Nevăzătorilor, în parteneriat cu Compania Siveco, producătoare de soft educaţional şi Fundaţia Cartea Călătoare. „Am primit deja zece calculatoare echipate special cu un program cu voce sintetică, program care le permite utilizatorilor să acceseze orice informaţie doresc. Este practic un cititor de ecran care oferă informaţia persoanei nevăzătoare. Pe astfel de computere nu se poate face grafică, se lucrează doar din tastatură. În prima fază a proiectului, cursanţii vor învăţa să utilizeze calculatoarele special dotate, după care vor continua cursurile online pentru a primi o diplomă. Scopul proiectului este să încadreze în muncă, inclusiv cu munca la domiciliu, cât mai mulţi nevăzători şi slabvăzători“, a precizat Leontin Mladinescu, preşedintele Filialei Interjudeţene a Nevăzătorilor.

Meseriile care erau specifice nevăzătorilor, respectiv cele de la cooperativă, confecţioneri de mături, perii, au dispărut treptat. Puţini mai sunt cei care lucrează ca maseuri sau profesori pentru copiii cu aceleaşi probleme. „În Craiova, de exemplu, avem înscrişi în asociaţia nevăzătorilor 350 de persoane, în judeţ avem 600, însă numărul real al celor cu deficienţe de vedere din judeţ depăşeşte 2.200 de persoane, copii şi adulţi. Doar 3% dintre cei care nu văd muncesc“, a adăugat Leontin Mladinescu.

Celor din mediul rural li se va deconta transportul

Alături de nevăzătorii din Craiova, sunt aşteptate la cursuri şi persoanele cu deficienţe de vedere din mediul rural din Dolj, dar şi din alte judeţe, pentru aceştia transportul urmând să fie decontat. Singura condiţie pentru a se putea înscrie la cursuri este să prezinte certificatul de încadrare în categoria de handicap vizual.
În urma cursurilor de iniţiere, cei care vor dori vor putea continua studiul, având posibilitatea să se specializeze în editare de pagini web şi accesibilizarea unor site-uri existente. În faza de iniţiere în calculatoare, pot participa nevăzători până în vârsta de 65 de ani bărbaţii şi 63 de ani femeile. Din luna martie, cele zece calculatoare speciale vor ajunge la dispoziţia nevăzătorilor din Capitală.

Şapte şcoli pentru cei care nu văd

În România, există şapte şcoli pentru persoanele cu deficienţe de vedere, la Bucureşti (două), Cluj-Napoca, Timişoara, Buzău, Arad şi Târgu Frumos (judeţul Iaşi).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS