7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRubeola a atins cota maximă în Dolj

Rubeola a atins cota maximă în Dolj

După ce în februarie s-au înregistrat în judeţ cele mai multe cazuri de rubeolă confirmate de laborator, 150, medicii le recomandă bolnavilor să se izoleze la domiciliu, iar tinerilor – să se vaccineze

În luna februarie, în judeţul Dolj s-au înregistrat 593 de posibile cazuri de rubeolă, din care 150 au fost confirmate în urma analizelor de laborator, potrivit raportului întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Reprezentanţii DSP susţin că vârful epidemiei s-a înregistrat săptămâna trecută şi că din martie numărul cazurilor va începe să scadă. Medicii spun însă că persoanele vaccinate împotriva rubeolei sunt ferite de această boală şi recomandă în special adolescenţilor să se vaccineze. „Cea mai bună măsură de prevenire este vaccinul. Acesta există şi se poate administra fie de medicul de familie, fie de cel şcolar“, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj. În decembrie se înregistraseră doar 12 cazuri suspecte, dintre care cinci confirmate, în timp ce în ianuarie numărul a crescut la 140 de cazuri posibile, 71 fiind confirmate. Epidemia s-a manifestat cel mai mult în mediul urban.
Conform DSP, majoritatea cazurilor s-au consemnat în rândul elevilor de liceu, la grupa de vârstă 15-19 ani, şi la studenţi şi salariaţi (20 – 24 de ani), categorii nevaccinate împotriva rubeolei. „Sexul cel mai afectat este cel masculin, deoarece băieţii nu au fost vaccinaţi împotriva rubeolei, în comparaţie cu fetele, vaccinate în clasa a VIII-a, cele cu anii de naştere 1989-1994. Cazurile sunt izolate la domiciliu, formele de boală sunt uşoare şi se încadrează în contextul naţional de evoluţie epidemică a rubeolei“, se arată în buletinul informativ transmis de DSP Dolj.
Rubeola este o boală virală acută, transmisibilă, caracterizată clinic prin manifestări catarale respiratorii, febră, erupţie la nivelul pielii (modificare de culoare a pielii şi băşicuţe), cu evoluţie benignă (nu prezintă gravitate), care afectează copiii, adolescenţii, adulţii tineri, mai ales în colectivităţi, cu o contagiozitate apreciabilă şi cu cale de transmitere aerogenă (prin intermediul aerului respirat).

Mare atenţie pentru femeile însărcinate

Direcţia de Sănătate Publică atenţionează femeile gravide în primul trimestru de sarcină să îşi ia toate măsurile pentru evitarea contractării virusului rubeolic, din cauza „riscului de infecţie a fătului, care se soldează cu diverse malformaţii, avort, deces in utero“. „La momentul depistării cazului, de la gravida cu rubeolă sau potenţial expusă la infecţia rubeolică se va recolta o probă de sânge pentru testarea anticorpilor specifici IgM şi IgG. Obligaţia recoltării probei de sânge aparţine medicului care depistează cazul“, susţin reprezentanţii DSP Dolj.
Măsurile care se iau în focar sunt: depistarea bolnavilor, cât mai repede, şi izolarea lor la domiciliu până la dispariţia febrei şi a erupţiei (sau la Spitalul de Boli Infecţioase, pentru cazurile cu complicaţii); supravegherea persoanelor care au intrat în contact cu un bolnav de rubeolă şi vaccinarea celor care prezintă simptome în primele zile după contact; dezinfecţia curentă şi aerisirea frecventă a încăperilor; măsuri de igienă personală şi colectivă (evitarea contactului strâns între persoane, utilizarea batistei în caz de tuse, strănut etc.).
„Orice caz care corespunde definiţiei rubeolei la o gravidă sau care privește gravidele ce au luat contact cu un bolnav de rubeolă (potenţial expuse la infecţia rubeolică) se raportează de către unitatea care l-a depistat (cabinete medicale, centre medicale de diagnostic şi tratament, spitale) Direcţiei de Sănătate Publică, în termen de 24-48 de ore de la depistare“, a mai anunţat DSP Dolj.

La gravide este obligatorie recoltarea

În ciuda avalanşei de cazuri de rubeolă înregistrate în Oltenia, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova au fost internate puţine persoane, 12, în special copii. Acestea au necesitat internare pentru că au apărut complicaţii, cum ar fi reacţii meningiale şi viroze respiratorii. Managerul unităţii medicale, conf. dr. Iulian Diaconescu, susţine că rubeola este o boală ușoară, dar că pune mari probleme femeilor gravide în primele trei luni. „Cazurile de rubeolă cu complicaţii sunt extrem de rare. În general, rubeola este o boală ușoară, care nu pune probleme deosebite. Necazuri ar putea avea doar gravidele în primul trimestru de sarcină, la care în 30 la sută din cazuri copiii se nasc cu malformaţii“, a spus dr. Iulian Diaconescu.
Tocmai de aceea, gravidele sunt singura categorie pentru care este obligatorie recoltarea serologiei pentru rubeolă/rujeolă. Prin gravidă cu rubeolă sau potenţial expusă la infecţia rubeolică se înţelege orice gravidă clinic suspectă de această boală sau care a fost expusă la un caz suspect ori confirmat de rubeolă. Expunerea se referă la orice contact direct cu o persoană cu rubeolă în perioada infecţioasă (şapte zile înainte şi cinci zile după apariţia erupţiei).

Nu se mai fac recoltări

Medicii epidemiologi de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova anunţă că, din cauza procentului mare de pozitivitate care există în rândul probelor recoltate de la persoanele suspecte de rubeolă (87,22%), nu se mai fac recoltări. „Cu excepţia gravidelor, cazurile nu se mai confirmă cu laboratorul, ci doar clinic şi pe contactul cu o persoană bolnavă“, susţin medicii. În evidenţa Spitalului de Boli Infecţioase apar, în perioada decembrie 2011 – 1 martie 2012, 690 de persoane prezentate, din care 198 depistate pozitiv cu rubeolă şi alte 380 confirmate clinic şi epidemiologic. De menţionat că la spitalul din Craiova s-au prezentat şi persoane din afara Doljului.    

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS