17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElectromallul toxic

Electromallul toxic

Dezvoltatorul şi constructorul mallului Electroputere Parc au fost amendaţi de Garda de Mediu Dolj pentru că nu au respectat regimul de depozitare a deşeurilor toxice periculoase din incinta unei hale pe care au demolat-o.

Mallul pe care Auchan îl construieşte la Craiova pe terenul cumpărat de la fabrica Electroputere se naşte cu scandal. Garda de Mediu Dolj a aplicat amenzi de 25.000 de lei pentru că nu au fost respectate normele de depozitare a deşeurilor toxice. Este vorba despre condensatorii contaminaţi cu ulei toxic uzat, cunoscut şi sub denumirea de PCB, pe care responsabilii de şantierul mallului i-au lăsat lângă hale, în loc să-i depoziteze în loc sigur.
„Proprietarul şi constructorul au fost amendaţi conform legislaţiei în vigoare, dar au plătit jumătate din sumă în 48 de ore, 5.000 de lei, respectiv 7.500 de lei. La un control pe care l-am efectuat săptămâna trecută, am constatat că nu depozitaseră în condiţii de siguranţă condensatorii cu ulei toxic uzat“, a declarat, pentru GdS, directoarea Gărzii de Mediu Dolj, Ileana Şerban.

Resturi toxice

Hala Secţiei de Subansamble Sudate (SAS), cu o suprafaţă de 1,4 hectare, urma să fie recompartimentată pentru a găzdui un magazin de articole de sport şi o parcare acoperită. Lucrările de reabilitare presupuneau refacerea învelitorii, a luminatoarelor, înlocuirea sticlei cu panouri celulare de policarbonat etc. Reprezentanţii dezvoltatorului K&S susţin că structura a fost expertizată şi nu ar fi rezistat în timp. „S-au efectuat două expertize tehnice de rezistenţă. Consolidarea clădirii presupunea costuri de 2,8 milioane de euro, mai mult decât dacă am fi construit-o din nou. Trebuie să ne încadrăm în bugetul total al proiectului, care este de 90 de milioane de euro“, spune Adrian Tulhină, project manager al Electroputere Parc. Potrivit acestuia, spaţiile au fost decontaminate de Electroputere SA, înainte de vânzarea lor. „A rămas o cantitate de condensatoare depozitate aici, care trebuie transportate cu firme specializate“, mai spune Adrian Tulhină.

Oficialii Auchan: Legislaţia e imposibil de respectat într-un timp scurt

Reprezentanţii Primăriei Craiova au precizat pentru GdS că nu pot şti ce echipamente există în interiorul unui obiectiv pentru care se obţine autorizaţie de desfiinţare, aşa cum este cazul halei de la viitorul mall Auchan. „Constructorul a primit numeroase autorizaţii de desfiinţare, dar noi nu putem şti ce este în interior. Aceasta este treaba Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM). Ea îşi dă avizul necesar pentru ca noi să eliberăm autorizaţia“, a declarat arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu. În ciuda insistenţelor GdS, oficialii APM nu au putut fi contactaţi. În schimb, Adrian Tulhină, project manager al Electroputere Parc, a spus că legislaţia de mediu din România nu poate fi respectată în totalitate.
„Trebuia să gestionăm mai bine deşeurile din curte, dar normativele sunt imposibil de respectat într-un timp foarte scurt. Ele nu ţin cont de inerţia românului, adică a managerilor, inclusiv a mea. Avizul de la Mediu are 36 de pagini. Ca să respect tot ce scrie acolo ar trebui să stau numai cu burta pe carte, în condiţiile în care noi cam de o lună am început să demolăm. Aş termina în 2056, dacă le-aş respecta“, a spus Tulhină. El a precizat că firma a obţinut de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă avizul de transport al deşeurilor. „Mâine (azi – n.r.) vom încărca deşeurile. Ele vor fi depozitate la Brăila“, a mai spus el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII