12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Hora dezbinării

http:http://www.youtube.com/watch?v=poyiRWx9faY
http:http://www.youtube.com/watch?v=mNIgAelptYU
Mai mulţi pensionari militari au profitat de manifestările prilejuite de Ziua Unirii Principatelor, pentru a protesta ieri, în Craiova. Foştii militari i-au huiduit pe reprezentanţii guvernului şi pe pedelişti, dar i-au aplaudat pe pesedişti, cu care s-au prins într-o Horă a Unirii distinctă de cea a autorităţilor.

Festivităţile organizate ieri, la Craiova, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor, n-au fost deloc liniştite. Municipalitatea şi-a trimis hingherii „să perie“ înainte Piaţa „Alexandru Ioan Cuza“, din faţa primăriei, ca nu cumva să apară vreun câine comunitar care să tulbure sărbătoarea. În ciuda hingherilor, câinii şi-au făcut apariţia printre forţele de ordine chiar în timp ce era intonat Imnul. Nu ei au fost însă cei care au tulburat serbarea solemnă.

„Cinste lor, cinste omenoşilor!“

Manifestările au început paşnic, cu garda de onoare care i-a dat onorul prefectului de Dolj, Eugen Georgescu, încadrat de doi generali – unul de la MAI şi altul de la MApN. După intonarea Imnului şi slujba religioasă, a urmat depunerea coroanelor de flori la statuia făuritorului Unirii din 1859, Alexandru Ioan Cuza.
Dacă prima delegaţie – aceea a parlamentarilor de Dolj, în cadrul căreia se strânseseră atât politicieni „de roşu“, cât şi „de portocaliu“ – nu a provocat nici o reacţie în rândul spectatorilor, nu acelaşi lucru se poate spune despre reprezentanţii guvernului în teritoriu. Prefectul Georgescu şi angajaţii din subordine au fost întâmpinaţi cu huiduieli puternice, venite din partea unui grup de zeci de pensionari militari, dirijaţi de un personaj misterios, care se plimba prin faţa lor, indicându-le mereu ce şi când să scandeze. Pensionarii militari au ridicat câteva afişe pe care erau scrise lozinci de genul: „Nu umiliţi armata, a servit patria!“ sau „Cuza ne-a onorat, Boc ne-a degradat!“, protestând pe această cale împotriva diminuării veniturilor lor ca urmare a recalculării pensiilor militare.
De acelaşi tratament a avut parte şi delegaţia PD-L, primită de manifestanţi cu lozinca „Hoţii, hoţii!“. În schimb, reprezentanţii PSD, dar şi cei ai Consiliului Judeţean Dolj au fost aplaudaţi la scenă deschisă şi întâmpinaţi cu sloganul: „Cinste lor, cinste omenoşilor!“, ceea ce l-a făcut pe prefect să considere protestul drept unul cu o vădită tentă politică.
Lozincile antiguvernamentale au continuat şi după ce şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj, colonelul Constantin Florea, a mers la protestatari şi le-a explicat că manifestarea lor nu este autorizată.

„Protestăm împotriva partidului de guvernământ, care ne-a redus «pensiile nesimţite»“

În primul rând al protestatarilor se afla şi fostul comisar-şef de poliţie Iancu Bîţă, odinioară şef de cabinet al chestorului Constantin Codiţă. După ce Codiţă a fost demis, în urma scandalului generat de faptul că el şi subalternii săi l-ar fi protejat pe Genică Boerică, „specialistul“ TVA-urilor ilegale, Bîţă a ieşit şi el la pensie, ocazie cu care a luat „pe ordonanţă“ câteva zeci de mii de lei, plus o pensie ce ajunsese în ultima vreme undeva între 4.000 şi 5.000 de lei. După recalculare, fostului comisar-şef i s-a împuţinat venitul cu vreo 2.400 de lei, după spusele sale.
„Protestăm împotriva partidului de guvernământ, care ne-a redus «pensiile nesimţite»“, a declarat presei fostul poliţist, în încercarea de a-şi explica participarea la acest protest. El a susţinut, totodată, că această recalculare a pensiilor este neconstituţională, contravenind principiului neretroactivităţii legilor.

„Au fost încurajaţi de unele partide politice, pe care nu vreau să le numesc“

După defilarea gărzii de onoare, participanţii la festivităţile de ieri au fost invitaţi de organizatori să-şi „dea mână cu mână“ într-o „horă a unirii“, pe acordurile muzicii militare. Autorităţile locale şi judeţene au format o horă, în care nu s-au prins însă şi reprezentanţii PSD. Aceştia s-au dus direct la pensionarii militari care protestaseră până atunci şi au format cu ei propria „horă a unirii“.
Prefectul Georgescu s-a făcut foc pe cei care „au politizat sărbătoarea“, spunând despre ei că sunt doar „nişte militari care au făcut armata la fără frecvenţă“, ce „au fost încurajaţi de unele partide politice, pe care nu vreau să le numesc“. Susţinând că el cunoaşte suficient de bine situaţia militarilor, deoarece „şi eu sunt colonel în rezervă“, prefectul a declarat că se va face o anchetă cu privire la protestele pensionarilor militari. „Vom analiza dacă aceştia au încălcat cumva vreo lege, iar dacă au făcut asta, se vor lua măsurile corespunzătoare“, a spus reprezentantul guvernului în teritoriu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

106 COMENTARII