16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedici de compromis

Medici de compromis

Intenţia Ministerului Sănătăţii de a rezolva deficitul de medici din spitale prin angajarea absolvenţilor de medicină care nu au promovat rezidenţiatul este un compromis care va duce la scăderea calităţii actului medical şi la cheltuieli nejustificate, sunt de părere medicii specialişti craioveni.

Medicii tineri se vor putea angaja în spitale după absolvirea facultăţii, chiar dacă nu au promovat concursul de rezidenţiat, se arată într-un proiect de ordonanţă al Ministerului Sănătăţii aflat în dezbatere publică. Practic, ei vor putea să fie angajaţi de spitale şi vor munci sub supravegherea unui medic specialist, fără însă a avea drept de liberă practică. Dacă nu vor putea să-şi pună parafa sau semnătura pe un document medical, atunci care mai este rostul angajării lor în sistem, se întreabă unii medici din Craiova? „E ca şi cum ai angaja un asistent medical, dar l-ai plăti mult mai prost“, e de părere un rezident. „Este o soluţie imbecilă. Nu are nici un viitor. Vor fi angajaţi nişte oameni pe bani puţini, ca să înveţe. Pentru că nu vor avea drept de semnătură sau de parafă, ei nu vor putea, de fapt, să participe la îngrijirea bolnavilor; vor fi un fel de asistenţi medicali. Deficitul de medici din spitale este o realitate; nu va putea să fie rezolvat astfel“, susţine şi dr. Alexandru Cameniţă, şef de lucrări în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova.

Drept de liberă practică pentru rezidenţi

Spre deosebire de absolvenţii de medicină, medicii rezidenţi vor primi anumite competenţe, potrivit aceluiaşi proiect, pe măsură ce vor căpăta experienţă, astfel încât din anul IV aceştia să aibă „drept de liberă practică cu competenţe limitate“. „Din anul III, rezidenţii pot să fie incluşi în linia de gardă (alta decât linia I de gardă), în afara programului normal de lucru. De asemenea, începând cu anul IV de pregătire în specialitate, aceştia vor putea trece în linia I de gardă, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se află de gardă la domiciliu“, se arată în proiect.
Totuşi, astfel de facilităţi nu îi vor convinge pe medicii rezidenţi să rămână în ţară, după terminarea perioadei de rezidenţiat şi obţinerea specialităţii, atâta timp cât salariile din străinătate sunt mult mai tentante. Şi atunci, România va trebui să se mulţumească doar cu medici mult mai slab pregătiţi, aşa cum sunt cei care nu au reuşit să promoveze examenul de rezidenţiat. „Faţă de situaţia în care se găseşte sistemul medical în prezent, cu medicii care pleacă pe capete în străinătate, este un pas înainte. Faţă de standardele de calitate pe care le avem, este însă un pas înapoi“, a precizat dr. Mihai Florea, medic chirurg şi lider de sindicat la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Medicii fără rezidenţiat

În prezent, medicul care termină facultatea nu poate fi angajat în sistemul sanitar, decât cel mult de către una dintre firmele care activează în industrie, în vederea promovării produselor medicale. Pentru a putea să profeseze (să obţină dreptul de liberă practică), el trebuie mai întâi să fie admis la rezidenţiat. Dacă promovează examenul, urmează trei-şapte ani de pregătire într-o anumită specialitate. După terminarea rezidenţiatului, urmează examenul pentru obţinerea titlului de medic specialist.
Dacă proiectul Ministerului Sănătăţii va fi adoptat, atunci medicii care pică rezidenţiatul vor putea să fie angajaţi cu competenţe limitate, care urmează să fie stabilite de către minister şi Colegiul Medicilor din România. Şi tot Ministerul Sănătăţii ar urma să stabilească şi modalitatea de plată.
Rămâne de văzut şi dacă spitalele vor fi interesate să angajeze medici mai slab pregătiţi, chiar dacă sunt mai ieftini. „Depinde cine îi plăteşte! Dacă vor fi plătiţi din venituri proprii, este posibil ca spitalele să nu fie interesate să îi angajeze, dar dacă Ministerul Sănătăţii va aloca fonduri pentru salarii, aşa cum alocă fonduri pentru salariile rezidenţilor, atunci este posibil să fie foarte căutaţi“, a declarat un medic specialist de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Angajarea medicilor cu competenţe limitate nu va rezolva până la urmă lipsa de specialişti din spitale, sunt de părere reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj. „Dacă la un spital din judeţ este nevoie, de exemplu, de un anestezist, problema nu va putea fi rezolvată prin angajarea unui medic cu competenţe limitate“, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII