18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsistenţi medicali de nota 1

Asistenţi medicali de nota 1

Tinerii asistenţi medicali sunt slab pregătiţi, dar au pretenţii. Vor locuri de muncă uşoare, care să nu-i solicite fizic, şi se feresc să facă gărzi noaptea, este concluzia la care au ajuns reprezentanţii spitalelor doljene după scoaterea la concurs a unor posturi de asistenţi medicali.

Posturile de asistenţi medicali scoase la concurs de spitale nu pot fi ocupate din cauza pregătirii slabe sau a indiferenţei candidaţilor. Astfel, la Spitalul de Urgenţă Craiova, din cei 69 de candidaţi înscrişi pe nouă posturi, doar opt au reuşit să promoveze concursul desfăşurat pe 25 octombrie, în vreme ce mai mult de 80% au luat note sub 4 la proba scrisă. „Surpriza a fost calitatea foarte slabă a candidaţilor. Au fost multe note de 1, 2 şi 3“, a declarat conf. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.
Potrivit regulamentului, pentru a putea promova concursul, candidaţii ar fi trebuit să obţină minimum nota 7 la fiecare probă: scris şi interviu. În săptămânile următoare, postul de asistent medical neocupat va fi scos din nou la concurs. Potrivit reprezentanţilor comisiei de examinare, adevărata piatră de încercare pentru candidaţi a fost proba scrisă, care a constat într-o grilă cu 30 de întrebări deosebit de dificile.

Turele de noapte gonesc candidaţii

Nici la Spitalul „Filantropia“ din Craiova nu sunt şanse să fie ocupate toate posturile de asistenţi medicali scoase la concurs. Astfel, la proba scrisă desfăşurată pe 29 octombrie s-au prezentat trei candidaţi pentru postul de asistent medical al cabinetului de endocrinologie din policlinică, dintre care unul a reuşit să ia notă peste 7 şi va participa la proba de interviu programată mâine. Pentru postul de asistent medical la Neonatologie nu a fost însă nici un doritor. „Este un loc de muncă greu, care presupune o bună pregătire profesională şi efectuarea unor ture de noapte“, a precizat dr. Mihaela Tătaru-Abagiu, managerul Spitalului „Filantropia“ .
Şi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Bănie cele două posturi de asistenţi medicali generalişti scoase la concurs pe 22 octombrie au rămas neocupate, din lipsă de candidaţi. Ca urmare, un nou concurs va fi organizat pe 9 noiembrie.
O situaţie deosebită s-a înregistrat la Centrul de Cardiologie Craiova, unde nu au existat note sub 4. Cu toate acestea, doar şase dintre candidaţi au obţinut note peste 7 la proba scrisă; suficient însă pentru ocuparea celor şase locuri disponibile.
Reprezentanţii spitalelor sunt consternaţi de slaba pregătire profesională a tinerilor care aspiră la un post de asistent medical şi consideră că de vină este sistemul de învăţământ. Pentru a deveni asistent medical, un tânăr face astăzi patru ani de facultate sau trei ani de şcoală postliceală şi practică mai deloc.
Înainte de 1989, tinerii se pregăteau teoretic şi practic pentru această meserie vreme de patru ani, în licee de profil, urmaţi de un an de practică temeinică în spital.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

41 COMENTARII