18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSubvenţiile la încălzire, sub semnul incertitudinii

Subvenţiile la încălzire, sub semnul incertitudinii

Craiovenii care beneficiază de ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri trebuie să-şi ia gândul de la aceste subvenţii. Banii nu vor veni până la sfârşitul anului, ci abia la jumătatea lunii ianuarie a anului următor. Destul de târziu, comparativ cu anii trecuţi, când distribuirea fondurilor cu această destinaţie s-a făcut încă din luna noiembrie.
O ordonanţă de guvern a stabilit ca banii să vină în tranşe, şi nu cumulat. Adică întreaga sumă repartizată pentru sezonul rece noiembrie 2009 – martie 2010 să fie defalcată pe fiecare lună.
„O ordonanţă de guvern dată pe ultima sută de metri a stabilit ca banii destinaţi subvenţiilor să nu mai vină cumulat, ci pentru fiecare lună. Vestea proastă este că aceştia vor întârzia. Fondurile nu au intrat încă în conturile Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Dolj, de unde sunt direcţionate către Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială Craiova pentru plăţi“, a declarat Gabriel Danciu, şef birou Alocaţii de tip familial, indemnizaţii, subvenţii căldură.
Cu toate că listele cu beneficiarii şi sumele care le revin acestora au fost transmise către AJPS Dolj şi mai departe către Ministerul de Finanţe nu există nici o confirmare că ar exista şi banii necesari efectuării plăţilor.
„Noi am făcut deja două comunicări către agenţie. Am transmis baza de date pentru luna noiembrie şi decembrie. Numai că, din discuţiile avute cu colegii noştri de la AJPS, credem că sumele de bani destinate subvenţiilor pentru încălzirea locuinţei vor ajunge în Craiova abia în luna ianuarie 2010. Una dintre cauzele întârzierii ar fi şi modificările cu privire la plafonul maxim pentru subvenţii. Iniţial, a fost 615, apoi a fost modificat, după care s-a revenit, ceea ce a declanşat o întârziere în strângerea dosarelor. Dar în momentul în care banii ajung la noi, vom demara o acţiune de mediatizare pentru ca populaţia să ia cunoştinţă despre modalitatea de distribuire a acestor fonduri“, a precizat Rodica Ţenea, director DAPS Craiova.
Există totuşi şi craioveni dezinteresaţi de ajutoarele pentru căldură.
Deşi au depus cereri pentru subvenţii la căldură în anul 2008, nu şi-au ridicat nici până în prezent sumele acordate. Banii acestora se găsesc în conturile primăriei, unde vor rămâne încă trei ani. Dacă în acest interval de timp destinatarul nu-i ridică, sumele vor fi transferate în Trezorerie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU